Gezonde gewrichten? Bewegen is het geheim!

Geüpdatet op 27 mei 2022 door ELLE Partner
Gezonde gewrichten? Bewegen is het geheim!

Stijve knieën, vastzittende polsen, pijnlijke vingers ... het kunnen allemaal tekenen zijn van artrose, een degeneratieve gewrichtsziekte die meer dan 13% van de bevolking treft. Het is belangrijk om artrose te voorkomen of, als het te laat is, de ontwikkeling ervan te vertragen. Vooral omdat de meest effectieve behandeling binnen ieders bereik ligt: bewegen!

Een onderzoek dat boekdelen spreekt

Volgens de Belgische enquête “Stop Artrose” heeft 13,1% van de Belgische bevolking last van artrose. Uit de antwoorden blijkt dat de strikte lockdown door covid de algemene toestand van de patiënten en hun moreel heeft verslechterd en de symptomen heeft verergerd. “Tijdens de lockdown bewogen de patiënten minder, hadden ze minder sociale contacten en leidden ze een minder gezond leven: ze aten meer, dronken meer alcohol en rookten meer. Dat verhoogt de risicofactoren voor artritis”, stelt Prof. Yves Henrotin, kinesitherapeut (ULG). Zijn bevindingen bevestigen de impact van een sedentaire levensstijl op patiënten en ondersteunt het idee dat beweging de belangrijkste behandeling voor artrose is.

Beweeg in je eigen tempo

Niet-medicamenteuze behandelingen zijn van fundamenteel belang. Professor Yves Henrotin geeft enkele basisadviezen:

  • Het eerste wat je moet doen als je artrose hebt en te dik bent, is afvallen. Zelfs een paar kilo’s kwijtspelen heeft al effect!
  • Lichamelijke activiteit is de beste behandeling voor pijnlijke artrose. Alles moet in het werk worden gesteld om kinesiofobie (angst voor beweging) te vermijden en de vicieuze cirkel van inactiviteit te doorbreken. Je moet elke dag spierversterkende oefeningen doen, met een zekere intensiteit en onder toezicht, indien mogelijk van een gezondheidswerker.
  • Je hoeft geen groot sporter te zijn om je gewrichten in beweging te krijgen: wandelen, tuinieren, doe-het-zelven of huishoudelijk werk zijn allemaal activiteiten die je in beweging krijgen. Het belangrijkste is om je eigen tempo aan te houden en jezelf niet te blesseren.
  • Vermijd te lang zitten of staan, of een andere houding die overbelasting of gevoeligheid in de gewrichten veroorzaakt.
  • Er zijn ook oplossingen om je dagelijkse activiteiten minder pijnlijk te maken, zoals aangepaste schoenen of inlegzolen, of verhoogde stoelen of toiletten.

Lichamelijke activiteit is de beste behandeling voor pijnlijke artritis. Zet bijvoorbeeld 6.000 stappen per dag in je eigen tempo.

De ruggensteun van natuurlijke oplossingen

Vandaag is er een groeiende belangstelling voor natuurlijke moleculen die de pijn kunnen verminderen en/of de progressie van artritis kunnen vertragen. Onder andere: glucosamine, een natuurlijk bestanddeel van bindweefsel, kraakbeen en ligamenten. De stof speelt een cruciale rol bij het behoud van het kraakbeen en de gewrichten. Naast zijn essentiële rol in het kraakbeen werkt glucosamine ontstekingsremmend om de gewrichtspijn te verlichten. Wetenschappers hebben de therapeutische waarde ervan tegen artrose bevestigd. Dat is ook het geval voor chondroïtine, kurkuma, boswelia, harpagophytum ...

Glucadol

MEER INFORMATIE

Vraag je apotheker om advies.

 

LEES OOK: 

Dit is waarom linnen dé stof is van deze zomer 

All Day All Year: "Topcoat"-verzorging voor een make-over van je huid

Een open keuken: de blikvanger in je interieur