Alle receptideetjes voor een verrukkelijk lactosevrij kerstmenu

Geüpdatet op 16 december 2022 door Lore Ginneberge
Alle receptideetjes voor een verrukkelijk lactosevrij kerstmenu

Kaasplankjes, kerstbuches, romige soepen.... Voor mensen die lactose-intolerant zijn is het al moeilijk genoeg om dagelijks zuivelproducten te vermijden, laat staan tijdens de feestdagen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven een heerlijk en lactosevrij kerstmenu.

Van hapjes tot desserts en kaasplank, wij geven je waardige plantaardige vervangers die net zo lekker (of zelfs beter!) smaken.

Lactosevrije voorgerechten

lactosevrije dip aperitief kerstmenu
Vegan dip van pompoen

Bij het aperitief is de keuze uit lactosevrije opties vrij groot, maar het is raadzaam te kiezen voor eenvoudige recepten. Minispiesjes van vlees en groenten bijvoorbeeld, of één van deze ideëen:

  • Spreads zijn de sterren van het aperitief. Het praktische aan dit soort aperitiefhapjes is dat ze verkrijgbaar zijn in tal van varianten voor elke smaak: hummus van kikkererwten, auberginekaviaar of zalmrilette met lactosevrije yoghurt...
  • De beroemde zalmglaasje met verse kaas kan je makkelijk vervangen door een zalm en tzatziki verrine, gemaakt met lactosevrije natuuryoghurt als deze van Dilea, te koop bij onder meer Delhaize. Een ander idee dat altijd scoort: een chique gazpacho.

Onze makkelijke recepten voor een lactosevrij aperitief

1. Vegan spread van pompoen

2. Artisjok met dip van kokosyoghurt

3. Gefrituurde avocadohapjes

Lactosevrije hoofdgerechten

kokkels lactosevrij vrijmoed
Kokkels op z'n Oosters van Micheal Vrijmoed

Of je nu houdt van vlees, vis of groenten, het is altijd mogelijk om een heerlijke lactosevrije maaltijd te maken. Onze ideeën:

  • Gegrilde tijgergarnalen met een Aziatische toets, een tartaar van zalm of rauwe sint-jakobsschelpen met citrusvruchten, Gevulde kalkoen met kastanjes en lactosevrije aardappelgratin...
  • Voor vegetariërs kan je gemakkelijk een vegetarische wellington maken met plantaardige melk en vegan bladerdeeg.

Onze feestelijke recepten voor een lactosevrij hoofdgerecht

1. Kreeft met parelcouscous en zeekraal

2. Kokkels op z'n Oosters van Michael Vrijmoed

3. Lactosevrije groententaart met ham

Lactosevrije desserts

pavlova lactosevrij kerst dessert
Pavlova met rood fruit

Romig, zoet, zacht en knapperig tegelijk, de kerststronk is het perfecte kerstdessert. Maar we geven toe: heel erg origineel is 'ie niet. Bied je gasten daarom eens iets anders aan als toetje. Deze ideeën zijn origineel en vooral 100% lactosevrij:

Vervang de klassieke buche door een pavlova met rood fruit: makkelijk, veelzijdig en fotogeniek. Versier met een plantaardige slagroom en een handjevol rood fruit.
Voor degenen die zich geen buche-vrije kerst kunnen voorstellen, geen paniek! Veel patisseries bieden tegenwoordig veganistische kerststronken aan, en wij hebben er enkele getest.

Onze suggesties voor een lactosevrij dessert

1. Pavlova met rode vruchten

2. Gluten- en lactosevrije wafels met kokosmeel en pompoen

3. Cake met sinaasappel en maanzaad

En wat met de kaasplank?

kaasplank veganistisch lactosevrij

Het maken van een mooie kaasschotel is een kunst. Vooral de kwaliteit  is van tel, maar de presentatie brengt net dat tikje extra op tafel. Versier je plank met druiventrossen, vijgen, noten, rozemarijntakken voor een fotogenieke maaltijd. Wat de sterren van de plank betreft, bieden verschillende merken tegenwoordig lactosevrije producten aan. Onze ideeën:

  • Voor mensen met een lage intolerantie: kies voor kazen met een laag lactosegehalte, bijvoorbeeld cheddar, parmezaan, comté, gruyère of emmentaler.
  • Verder zijn er ook 100% plantaardige mogelijkheden zoals die van Yosogreen. Zeer verleidelijke veganistische alternatieven, niet alleen heerlijk maar ook esthetisch aantrekkelijk. Voor wie z'n eigen veganistische kaas zelf wil maken, hier vind je alvast een recept:
Recept: veganistische kaas met zonnebloempitten en granaatappel Recept: veganistische kaas met zonnebloempitten en granaatappel Met een beetje geduld is deze heerlijke veganistische kaas gemaakt van zonnebloempitten eigenlijk best eenvoudig. Wij dagen je uit om een volledig plantaardige kaasschotel te maken, ga jij de uitdaging aan? Lees meer