De grote ELLE Eten test: dit zijn de 20 beste kerststronken van België

Geüpdatet op 20 december 2019 door Elle Eten Foto’s: Maxime Degée
De grote ELLE Eten test: dit zijn de 20 beste kerststronken van België

Tijdens deze feestperiode hebben we voor jou een verrukkelijk lijstje samengesteld met de 20 beste kerststronken van het land. We stelden ons uiteraard maar al te graag kandidaat om ze allemaal te proeven!

Pierre Marcolini

Meester-chocolatier Marcolini laat ons wegdromen met zijn nieuwste creatie uit de speciale kerstcollectie met de stronk "Christmas Cake". Kerststronk of kunstwerk? Dit chocoladedorpje zorgt ongetwijfeld voor sensatie op je feesttafel.

  • The Christmas Cake bestaat uit een zwartewoudbiscuit, een luchtige chocolademousse en een krokantje van gekarameliseerde cashewnoten, pompoen- en zonnebloempitten. Hij is gevuld met een crème brûlée met vanille uit Tahiti en afgewerkt met een glazuur van pure chocolade van het huis uit Ecuador-Kameroen.

ELLE Loves: Het magische kerstdorp gemaakt van melkchocolade met de gebouwen in 3D ... om duimen en vingers bij af te likken.

Debailleul

Dit Belgische huis met Franse roots werd in 1983 opgericht door Marc Debailleul en stelde ons z'n verrukkelijke kerststronken voor. Onder de nieuwe creaties die ze aanbieden, kozen we uiteraard voor de buche met de meeste chocolade!

  • Fondant Royal: luchtige pure chocolademousse, tutticrème en chocoladebiscuit. De klassieker van het huis om te delen.
  • Maïa: intense pure chocolademousse, chocoladecrumble, feuilletine, crème brûlée met een vleugje sinaasappel en honingbiscuit. Voor deze nieuwe smaak waren we meteen verkocht.

ELLE Loves: Het krokantje dat de feuilletine geeft en de zachte toetsen van sinaasappel in de crème brûlée.

Capoue 

Naast zijn klassieke ijssmaken, sorbets, crêpes en patisserie stelt de ambachtelijke ijsmaker Capoue ons zijn ijsversies van de kerststronk voor. Ons oog viel meteen op Amandoise met zijn intense rode kleur, suikerstokken en versieringen in chocolade.

  • Amandoise: deze stronk met frambozenijs en een kern van amandelmelk zorgt voor een zoete en lichte noot aan het einde van de maaltijd.

ELLE Loves: De vulling met verse frambozen die textuur toevoegt aan de stronk en de feestelijke versiering met schattige macarons.

Picard & Hélène Darroze

Het beroemde merk voor diepvriesproducten Picard is een samenwerking aangegaan met een van de grootste Franse tweesterrenchefs. Samen stellen ze een uitzonderlijke stronk voor met typische kerstsmaken.

  • IJsstronk Bonheur: deze feestelijke buche in de vorm van een boomstam werd voor Picard bedacht door Hélène Darroze. Met zijn kastanjeroomijs en sorbets van chocolade en citrusvruchten worden we onmiddellijk ondergedompeld in de kerstsfeer. Binnenin zit een lichte marmelade van citrusvruchten, een vulling van geglaceerde kastanjes, een dacquoisebiscuit en een krokantje van chocolade en amandelen om wat crunch toe te voegen.

ELLE Loves: Het smeltende hart van marmelade en de versiering met maretakken van chocolade.

Gingko

De notenkraker dient als thema van de kerstcollectie van deze 100% ambachtelijke patisseriezaak in Sint-Gillis. Voor onze test stelde het huis Gingko ons hun ster van het moment voor: de stronk met de toepasselijke naam 'Casse-Noisette' oftewel 'notenkraker'. Deze stronk lijkt recht uit de sprookjeswereld van de films uit onze kindertijd te komen en voegt een vleugje magie toe aan je kerstdiner.

  • De stronk Casse-Noisette: de stronk bestaat uit een mousse van pure chocolade, een intense romige hazelnootvulling, een heerlijke hazelnootbiscuit met gemalen hazelnoten, een mousse van hazelnoten uit Piemonte, een pure praliné op grootmoeders wijze, een glazuur van pure chocolade en een plak pure chocolade met een mix van noten.

ELLE Loves: De pure smaken en het plakje chocolade met noten om te delen.

Maison Zack

Deze banketbakkerij gelegen in het hart van de Marollen heeft talrijke opties om je kerstdiner mee af te sluiten. Het Maison is geroemd om z'n verrassende smaken met kwaliteitsvolle ingrediënten. Om Kerstmis te vieren bedachten ze twee originele kerststronken:

  • Le petit mec: dit typische gebak van het huis is een exotische en sensuele creatie. De stronk bestaat uit een sabayon van chocolade uit Ghana met limoen, een vulling van passievrucht en mango, een ganache van Itakuja-chocolade met timutpeper op een sacherbiscuit.
  • Le coin vert: deze stronk is al even verrassend. Hij bestaat uit gekonfijte aardbeien uit Wépion (deze zomer geoogst) en wilde aardbeien met gorillapeper (Congo), een krokantje van pistachenoten en amandelen, een jocondebiscuit met hazelnoot, passievruchtenroom en is versierd met matcha besprenkelde chocolade.

ELLE Loves: Om de combinatie van verschillende smaken die een perfect geheel vormen.

Zuut

David en Pieter, de oprichters van Zuut in Leuven, bieden eveneens een prachtig patisserie assortiment aan voor de feestdagen. Van al hun voorstellen kregen wij de kans om de schattigste kersttaart van België te proeven.

  • De XMAS19: de basis van deze ronde ijstaart met glazuur is een amandelbiscuit met laagjes perencompote, mousseline met kastanje, mousse van melkchocolade en een krokantje van mariakoekjes. Dit eenvoudige en elegante gebak doet ons bezwijken door zijn chocoladeversiering waarvoor inspiratie werd gehaald bij Rudolf het rendier.

ELLE Loves: De textuur die smelt in je mond, zijn perfecte spiegelglazuur en de leuke afwerking van Rudolf met zijn suikerneus.

Cokoa

Voor klassieke gebakjes moet je niet bij Cokoa zijn. Hier ontdekken we combinaties die steeds verrassend maar overheerlijk zijn! Of je nu voor mango, limoen of chocolade-mandarijn kiest, Bij Cokoa kan je steeds terecht voor echte juweeltjes versierd met eetbare bloemen en plakken chocolade afgewerkt met een tropisch motief. Ronduit verbluffend.

  • Stronk Floral Mango: eindig je maaltijd op een frisse noot met deze heerlijke bloemencreatie van Cokoa. De buche bestaat uit een mousse van passievrucht en een kern van mangocompote met een vleugje citroen litsea. Dit alles op een knapperig koekje met bruine suiker, geroosterde hennep en sesam. Een waar genot!
  • Stronk Sweet Soba: de perfecte combinatie van het zoete van de sobacha en de 5 kruiden met een pittig vleugje limoenpeper. In het midden zit een romige karamel en een fijne limoengelei, en errond een luchtige mousse met 5 kruiden en sobacha. En als biscuit een heerlijke feuilletine van zanddeeg en limoenzeste.
  • Stronk Tangerino: hét chocoladedessert om je feestdagen mee te bekronen. Deze stronk is een combinatie van een mousse van pure chocolade en bergamot met een kern van crème brûlée met vanille, een gelei van mandarijn en gember, afgewerkt met een cacaocrumble met fleur de sel.

ELLE Loves: Het unieke design, de bloemrijke afwerking die eigen is aan het huis en de wonderlijke creativiteit. Een smaakexplosie!

Les Tartes de Françoise

Het zijn niet alleen taarten die in de kijker staan bij les Tartes de Françoise! Voor de eindejaarsfeesten blinken ze uit in de kunst van de kerststronken met drie smaakvolle voorstellen, allemaal versierd met delicate parels.

  • Praliné: crème au beurre met koffie, rolbiscuit, praliné van gegrilde hazelnoten en krokante gepofte rijst. Deze vonden we geweldig!
  • Mango: amandeldacquoise, passievruchtenmousse, een luchtig hart van mangomousse, gekonfijte abrikozen en een spiegelglazuur van mango. Een heerlijk zurige toets!
  • Donkere chocolade: cacaobiscuit, luchtige pure chocolademousse, een romige kern met bourbonvanille, pralinékrokantje en chocolade spiegelglazuur. Een onmisbare delicatesse.

ELLE Loves: Wanneer de techniek goed zit kunnen eenvoudige creaties subliem smaken. Dat is hier zeker het geval.

Ducobu

De grote patisseriefanaat Marc Ducobu wist ons opnieuw te verbluffen met zijn creaties voor de eindejaarsfeesten. Smeuïg, rijk en met een goede portie cacao... dit zijn kerststronken zoals we ze graag hebben. De redactie wist er wel weg mee. Bovendien zijn ze glutenvrij!

  • Casse-Noisettes: biscuit zonder bloem met chocolade, giandujamousse, romige hazelnootpraliné, praliné feuilletine. We zijn weg van zijn originele vorm en zijn verrukkelijke versieringen.
  • Forêt Rouge: biscuit zonder bloem met chocolade, chocolademousse, slagroom en kersencompote, afgewerkt met een versiering van pure chocolade.

ELLE Loves: De mooie harmonie tussen de smaken en het weldoordachte ontwerp.

Le Pain Quotidien

Dit jaar biedt het bekende merk Le Pain Quotidien ons drie ideeën voor gastronomische stronken: voor elk wat wils!

  • Chocolade & profiterole: het perfect duo, ganachemousse en chocolade geflankeerd door slagroomsoesjes met gezouten karamel.
  • Meringue & frambozen: een frambozenmousse omgeven door een smeuïge biscuit en stukjes framboos aan de binnenkant.
  • Tiramisu & speculaas: knapperige speculaas omringd door een romige tiramisumousse op een biscuit van zanddeeg.

ELLE Loves: De meringue & framboos is onze favoriet dankzij het perfecte evenwicht tussen zoet en zuur.

Goed om te weten: sommige kerststronken zijn slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar en moeten op voorhand worden besteld. 

Meer kerstdesserts?