Dit zijn de 10 beste bakkers van Brussel

Geüpdatet op 12 september 2019 door ELLE België
Dit zijn de 10 beste bakkers van Brussel

Zijn er nog mensen die in het holst van de nacht opstaan om met bloem aan de slag te gaan en broden met de hand te kneden? Niet veel meer, maar de bakkers die dit nog vol passie doen moeten we koesteren, want het verschil proef je!

Onze liefde voor brood lijkt herrezen, maar een authentieke bakkerij vinden om een kraakvers brood te kopen is niet zo eenvoudig. In Brussel zijn er nog een handvol adresjes waar je terecht kan voor een broodje warm uit de oven. Ontdek ze hier:

1. La Fleur du Pain

Dat Laurent Richard gepassioneerd is door brood is een understatement. De bakker doorkruiste Frankrijk om overal traditionele baktechnieken op te steken. In 1995 streek de fransman neer in Brussel en opende er zijn atelier, La Fleur du Pain. Geen idee wat je moet kiezen uit al dat lekkers? Ga dan voor het krokante baguette, dat smaakt naar op-en-top Frans vakmanschap.

Adres: Place Eugène Flagey 24, 1050 Elsene

2. Wittamer

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door La Maison Wittamer (@wittamer_sablon) op

Bij hofleverancier Wittamer zit je wel goed voor een lekker broodje. In 1910 opende ‘Boulangerie Moderne’ op de Grote Zavel. In de jaren '60 namen broer en zus, Paul en Myriam, de zaak over. Met hun fijnzinnige neus introduceerden ze de ene innovatie na de andere. De creaties werden opgemerkt door het hof, en in 1999 leverde Wittamer het banket voor het huwelijksbuffet van Filip en Mathilde. Sindsdien is de bakkerij erkend leverancier van het Belgische Hof. Je vraagt je misschien af of er hier nu enkel brioche gebakken wordt, maar een lekker artisanaal boerenbrood kan je er ook nog steeds vinden.

Adres: Grote Zavel 6-12-13, 1000 Brussel

3. C’est si bon

Zijn er nog echte bakkers? Jazeker, ga maar eens langs bij C’est si bon. Bakker Christian Pelej deed stage in Parijs en Duitsland en verenigde zo het verfijnde en krokante van de Franse bakcultuur met de krachtige smaken van volkoren Duits brood. De broden worden gebakken van biobloem en natuurlijke gist, een adresje waar je moet zijn als je van pure smaken houdt.

Adres: Koolmijnenkaai 46, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

4. Renard Bakery

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Renard Bakery (@renardbakery) op

Renard Bakery is het project van het jonge dynamische koppel Sophie en Laurent. In 2015 kreeg de winkel en het atelier een moderne nieuwe look, maar de recepten gaan al 32 jaar mee. Alle broden worden bereid met gist van het huis. Een adresje dat de perfecte balans heeft gevonden tussen traditie en moderniteit.

Adres: Fernand Cocqplein 3, 1050 Elsene

5. Chez Charli

De broden bij Chez Charli worden ter plaatse gekneed, gerezen (tot zelfs vier dagen) en gebakken. Over alle ingrediënten werd nagedacht: het biologische meel, het zeezout uit Portugal, het gefilterde water, … Zelfs de stroom is 100% groen! Chemische producten komen hier niet over de vloer. Kom je voor een lekker vers broodje, dan ben je aan het goede adres. Wees wel gewaarschuwd, want je dreigt ook met een doos vol gebakjes buiten te gaan, die zien er namelijk onweerstaanbaar uit …

Adres: Rue Sainte-Catherine 34, 1000 Brussel

 

brussel-brood-bakker-banket-pain-poilane
ICI néo-cantine

6. La Boule

Dit piepkleine winkeltje in Sint-Gillis is de realisatie van Vincent De Troy, wiens droom het was om een ambachtelijke bakkerij te openen. En ambacht staat hier inderdaad centraal, want je hebt als klant inkijk in het atelier waar Vincent z'n bakkunsten uitoefent. Alle broden zijn vervaardigt uit Belgische bloem met zuurdesem, proef zeker het speltbrood!

Adres: Waterloosesteenweg 11, 1060 Sint-Gillis

7. Agribio

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌾 AGRIBIO 🌾 (@agribio.be) op

Het verhaal van de biobroden van Agribio begint al op het veld. Het graan is afkomstig van de coöperatieven van Agribio en wordt streng gecontroleerd. De graantjes worden in de molen van Agribio vermalen tot pure bloem zonder additieven. Hiervan worden in het atelier de broden gebakken door ervaren vakmannen. Uiteindelijk komen de broden terecht in biowinkels over het hele land, waaronder ook supermarkt Färm.

Adres: Brandhoutkaai 43, 1000 Brussel

8. Le Pain Quotidien

Ondertussen vind je het het Belgische brood van Le Pain Quotidien in alle werelddelen, maar ooit (in 1990) opende Alain Coumont de allereerste bakkerij in de Dansaerstraat. De aanleiding hiervoor was dat Alain nergens het brood vond uit z'n jeugd, dus begon hij het maar zelf te bakken. Het brood wordt gemaakt op basis van huisgemaakte zuurdesem dat ondertussen al 50 jaar oud is. Voor zo’n lekkere boterham schuift iedereen graag aan aan de gemeenschappelijke tafel.

Adres: Rue Antoine Dansaert 16A, 1000 Brussel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Le Pain Quotidien Belgium 🇧🇪 (@lepainquotidienbe) op

9. Solbosch

Sinds 1984 vind je deze warme bakker in Brussel, maar de bakkersmuts wordt al veel langer doorgegeven in de familie. Al drie generaties lang bakt de familie Vercaemst artisanale broden en authentiek gebak in Vlaanderen. In de toonbank van Solbosch vind je alle klassiekers terug, ambachtelijk bereid en boordevol smaak.

Adres: Avenue G. Gilbert 48-50, 1050 Elsene en Tenbosstraat 85, 1050 Elsene

10. Eric Kayser

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eric Kayser Officiel (@maisonkayser) op

Eric Kayser stamt af van een lange lijn artisanale bakkers. In 1996 opende hij zijn eigen bakkerij in Parijs, ondertussen vind je zijn zaken over de hele wereld. In alle 100 winkels staat dezelfde filosofie centraal: een passie voor brood met smaak, bereid met natuurlijke gist en kwalitietsingrediënten.

Adres: Waterloosesteenweg 656, 1050 Elsene

Ontdek ook de 10 beste bakkers van Antwerpen en Gent