Interview: Nora Gharib over de liefde (en over Patser)

Geüpdatet op 26 februari 2019 door Caroline
Interview: Nora Gharib over de liefde (en over Patser)Foto: Charlie De Keersmaecker

Nora (24) werd bekend met haar deelname aan ‘K3 zoekt K3’. Deze maand maakt ze haar acteerdebuut in ‘Patser’, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Hoe kwam regisseur Adil El Arbi bij jou terecht?
“Toen Adil meespeelde in De Slimste Mens stuurde ik hem een berichtje met felicitaties. Ik kende hem niet persoonlijk, maar vind het altijd leuk als iemand uit de Marokkaanse gemeenschap positief in de spotlights komt. Bij mijn deelname aan K3 zoekt K3 kreeg ik van hem ook een berichtje: ‘Goed bezig’. Toen ik uit de wedstrijd lag, maakte ik met mijn vriend Anson een video voor de jongerenwebsite van MNM. We getuigden over onze relatie en over hoe moeilijk het was in het begin. Anson z’n roots liggen in Ghana, en ik ben een Marokkaanse moslima. Je kan je wel voorstellen dat het niet evident was. Toen Adil onze video zag, vroeg hij me om auditie te doen voor Patser.”

1/

Van K3 naar gangsters en cocaïne

Nora Gharib, Patser, interview
Patser

Je had nooit eerder geacteerd. Had je last van zenuwen?
“Ik wist gelukkig niet dat het om een hoofdrol ging, dat hoorde ik pas toen ik aankwam. Gelukkig maar, anders was ik op geweest van de stress. Ik moest eerst heel stoer spelen, en daarna terughoudend en een beetje bang. Na mijn auditie verdwenen Adil en Bilall even om te overleggen, maar nog geen twee minuten later waren ze terug. Ik had de rol. Ik kon het zelf niet geloven! Het duurde wel nog een jaar voor het filmen begon, dat was een zenuwslopende periode. Door de drukke agenda van Adil en Bilall, werd de opnameperiode een paar keer verplaatst. Maar zo had ik wel de tijd om te leren boksen.”

2/

Op de set met Matteo

Nora Gharib, Patser
Patser

Boksen? Vertel eens wat meer over je personage?
“De film gaat over vier vrienden die samen opgroeien. Drie jongens en één meisje. Dat meisje is natuurlijk de stoerste van allemaal. Ze daagt iedereen uit en kraamt de hele tijd stoere praat uit à la ‘ik heb grotere kloten dan gij’ en ‘pussy’. Zaken die ik zelf nooit zou zeggen. Al denkt Anson daar anders over, volgens hem ben ik ook heel fel als ik boos word (lacht). Enfin, die vier doen dus niks met hun leven, ze spelen videogames en werken in een pizzeria. Tot Adamo, gespeeld door Matteo Simoni, met het idee komt om cocaïne te verhandelen. Hij is de brains van de bende, dus de rest doet mee. In het begin gaat het goed, ze verdienen veel geld, maar dan loopt het verschrikkelijk fout. En de rest mag ik niet verklappen.”

3/

Nora Gharib, foto: Charlie De Keersmaecker
Nora Gharib, Patser

Van K3 naar gangsters en cocaïne. Voelde dat als een natuurlijke evolutie?
“Nee, het was een heel grote stap voor mij. Na de auditie zag mijn mama aan mijn gezicht dat er iets scheelde. Aan de ene kant was ik natuurlijk blij, maar tegelijk maakte ik me zorgen over het feit dat het zo’n gedurfde film is. Drugs, geweld, naakt, allemaal controversiële dingen... Haar reactie was: ‘Het is toch gewoon een film, je acteert alleen maar, het is niet echt... Je moet het doen!’ En dit alles in het plat Antwaarps, ze woont al sinds haar zes maanden in Hoboken. Ik wist dat het moeilijker zou zijn om mijn papa te overtuigen. Toen ik hem erover aansprak, vroeg hij me waarom ik twijfelde en of ik een grondige reden had om het niet te doen. ‘Ik kom zo terug’, zei hij, en na tien minuten was hij er weer. ‘Je moet het doen, anders zal je er spijt van krijgen.’ Ik wist niet wat ik hoorde. ‘Je kent Adil’, voegde mama eraan toe. “Hij is de zoon van Rachida, vanop het Zuid.” Ik wist helemaal niet dat onze ouders elkaar kenden! Toen was papa nog zekerder van zijn zaak. Ik vraag me nog altijd af wat er in die tien minuten gebeurd is. Is hij buiten in de tuin gaan gillen? Heeft hij ademhalingsoefeningen gedaan? Misschien moest hij gewoon naar het toilet? Hoe dan ook, het kwam in orde. Ik was heel erg opgelucht.”

4/

Over de liefde van haar leven

Nora Gharib, Patser, Anson
Nora en Anson getuigen over de moeilijke start van hun relatie.

Hebben je ouders je relatie met Anson inmiddels aanvaard?
“Helemaal! We zijn deze zomer getrouwd, en nu ziet mijn familie ook wat voor een geweldige man hij is. Ik heb altijd gezegd: wij gaan trouwen, of je moslim bent of niet’. Hij was gelovig en dat is voor mij heel belangrijk. Ik zou nooit willen dat iemand zich bekeert uit liefde voor mij. Je geloof is iets tussen jou en God. En toch heeft Anson zich tot de islam bekeerd, vanuit zijn eigen interesse. Ik was compleet verrast! Cultuur, taal, leeftijd, diploma’s... Al die dingen maken niets uit in een relatie. Het enige wat telt, zijn je normen en waarden. Wij staan op dezelfde manier in het leven en we hebben dezelfde toekomstvisie.”

5/

Girl Power

Nora Gharib, Patser, interview
Nora Gharib, Patser

Eten jullie thuis meestal couscous of meestal fufu?
“Haha! Wij houden allebei wel van de Marokkaanse en de Afrikaanse, Ghanese keuken, maar dat is meer iets van onze ouders. Als het van ons afhangt, mag het elke avond friet zijn, of pizza margherita van Del Popolo, mijn favoriete Italiaanse restaurant in Antwerpen. Ik vind het wel leuk dat Anson me uit mijn comfortzone haalt. Zonder hem zou ik nooit naar Ghana reizen, en had ik niet zo’n geweldige schoonfamilie. Mijn ouders maakten zich aanvankelijk zorgen dat het allemaal te moeilijk en te anders zou zijn. Maar dat verschil maakt het leven net boeiend. Wat anderen comfortabel vinden, vind ik ronduit saai.”

Jij bent een en al ‘girl power’, niet?
“Inderdaad! Vrouwen en mannen zijn gelijk aan elkaar. Het feit dat ik zoiets moet verkondigen, vind ik eigenlijk al erg. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Soms hoor je iemand zeggen ‘amai, en dat voor een vrouw!’. Woest word ik daarvan! Er zou geen onderscheid mogen zijn.”

6/

Nora Gharib, foto: Charlie De Keersmaecker
Nora Gharib, Patser

Wat staat er het komende jaar nog te gebeuren?
“Ik speel mee in het tweede seizoen van The team, en ik werk met TAGMAG aan Heavy Shit, een boek voor en door jongeren. We maken er ook een videoversie van in samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts. Het gaat over problemen waar jongeren mee zitten, van zelfmoord en pesterijen tot gender issues en drugs. Heavy shit dus. Hopelijk kan ik er enkele jongeren mee helpen.”

‘Patser’ komt uit op 24 januari