Napels: de museumroute voor kunstliefhebbers

Gepubliceerd op 16 juni 2022 door ELLE Partner
Napels: de museumroute voor kunstliefhebbers Castel Sant'Elmo, Naples - ©regionecampania

Napels staat niet alleen bekend als de bakermat van de pizza maar beschikt ook over een heus historisch erfgoed. Zo kan je er kunst en opgravingen uit de Romeinse en Griekse oudheid bezichtigen, hedendaagse kunstenaars ontdekken en talloze kerken bezoeken. Wij stippelden een museumroute uit voor kunst- en cultuurliefhebbers.

De museumroute start in de via Duomo bij het Museo Civico Filangieri. Dit museum herbergt een eclectische collectie schilderijen, beeldhouwwerken en boeken en is ondergebracht in het Palazzo Cuomo, een prachtig gebouw uit de renaissance. Je kan er werken bewonderen van grote Italiaanse meesters als Luca Giordano, Andrea Vaccaro, Battistello Caracciolo en Mattia Preti.

Museo Diocesano

Loop je de straat verder uit, dan kom je terecht bij de Duomo van Napels. De prachtige kapel van deze kathedraal huist het Museo del Tesoro di San Gennaro waar je een kostbaar erfgoed van edelstenen en gouden relieken kan aanschouwen. Neem vervolgens de Via de Largo Donnaregina naar het Museo Diocesano. Daar ontdek je middeleeuwse en barokke kunst door de penselen van onder andere Luca Giordano, Aniello Falcone en Andrea Vaccaro in de prachtige setting van de zeventiende-eeuwse Donnaregina Nuova-kerk.

Vervolg je tocht van het verleden naar het heden met een bezoek aan Madre in het Palazzo Donnaregina enkele meters verderop. Dit museum beschikt over een tentoonstellingsruimte van maar liefst 7.200 m² en behelst een uitgebreide collectie hedendaagse kunst van grote namen als Anish Kapoor, Daniel Buren en Jeff Koons.

Diocesan museum, Naples
Diocesan museum, Naples - ©regionecampania

MANN

Zet de wandeling verder langs de via Foria en steek de Piazza Cavour over. De volgende bestemming is het MANN. Dit archeologische museum bevat werken van de Farnese-collectie alsook uitzonderlijke vondsten uit de gebieden van Pompeii en Herculaneum. Het pronkstuk van de collectie? Dat is ongetwijfeld de zogenaamde ‘Alexandermozaïek’, die de Slag bij Issos afbeeldt.

De museumroute eindigt met een stop bij het Capodimonte Museum, omgeven door een weelderig en panoramisch park. Hier kan je een rijke collectie Napolitaanse schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een tentoonstelling van hedendaagse kunst bezichtigen.

Historisch centrum

Wie zich tenslotte wil onderdompelen in de sfeer van het authentieke Napels, trekt best naar het centrum van de stad. Unesco riep het historisch centrum immers uit tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Verwacht je aan een waarachtig openluchtmuseum vol majestueuze kerken en imposante monumenten. Een van de niet-te-missen highlights is de Pio Monte della Misericordia-kerk waar het bekende schilderij ‘de zeven werken van barmhartigheid’ van Caravaggio te zien is.

Sluit de dag af met een avondwandeling door de stad. Vertrek vanaf het uitkijkpunt Santa Lucia en steek de Piazza del Plebiscito over langs de verlichte zuilengalerij van de San Francesco di Paola-kerk. Operaliefhebbers kunnen genieten van een voorstelling in het San Carlo-theater. Na een goedgevulde dag vol nieuwe indrukken keer je gegarandeerd moe maar voldaan terug naar je hotel!

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.

www.italia.it

LEES OOK:

Je haar kleuren zonder shcade? ELLE test een hair glaze

Aqua Allegoria: een bijzondere collectie die de wonderen van de natuur viert 

5 tips tegen acne op vakantie