5 tips tegen acne op vakantie

Gepubliceerd op 3 juni 2022 door ELLE Partner
5 tips tegen acne op vakantie

In de zomer lijkt je huid stralender, helderder en mooier geteint. En geen spoor van al die vervelende puistjes! Maar het einde van de vakantie betekent vaak ook de terugkeer van je acne.

Een paar eenvoudige tips en goede gewoontes kunnen je helpen het ergste te voorkomen.

1. Gebruik een hoge beschermingsfactor

“Blootstelling aan de zon lijkt in eerste instantie je huid te verbeteren doordat je bruin wordt en de puistjes uitdrogen”, zegt Françoise Guiot, dermatologe. “Maar de zon doet ook de talgproductie toenemen en je huid wordt dikker. Het teveel aan talg zit dan geblokkeerd en er ontstaan meer puistjes. De oneffenheden aan het oppervlak van de opperhuid worden alleen maar erger zodra de blootstelling aan de zon voorbij is en je huid opnieuw dunner wordt, wat bekend staat als het ‘terugslageffect’. Anderzijds kunnen acnepuistjes die aan de zon blootstaan gepigmenteerde littekens achterlaten, vooral op een donkere huid. Het kan maanden duren voor die gepigmenteerde littekens vervagen. In de zomer moet je dus blijven oppassen. Je mag je behandeling niet onderbreken, ook al verbetert de toestand van je huid, en je moet je beschermen met producten met een hoge beschermingsfactor die geschikt zijn voor een acnegevoelige huid. Kies een zonbeschermingsproduct met uv A- en uv B-bescherming (SPF 50), vermijd olie (te vettig) en geef de voorkeur aan een speciale bescherming voor de acnegevoelige huid die matterende en verzachtende bestanddelen bevat.

2. Behoud je goede gewoontes

  • Reinig je huid grondig. Gebruik 's morgens en 's avonds een reinigingsproduct dat geschikt is voor een acnegevoelige huid, in de vorm van een zeep, een schuimende gel of een lotion. Kies voor dermatologische crèmes en syndetgels of reinigingsschuimen. Gebruik je handen om je huid te reinigen. Geen washandje dus, want dat irriteert de huid. Vermijd bepaalde onaangepaste hygiëneproducten zoals marseillezeep en alcoholhoudende lotions.
  • Dagelijkse verzorgingsproducten, zoals vochtinbrengende, anti-irriterende en verzachtende crèmes die specifieke actieve bestanddelen bevatten, worden alleen voor milde acne aanbevolen, of in combinatie met een plaatselijke of algemene behandeling voor matige tot ernstige acne. Gebruik alleen cosmetica met de vermelding “niet-comedogeen”. Vraag je apotheker om advies.
  • Knijp de puistjes in elk geval niet uit om het risico op superinfecties en littekenvorming te vermijden.

3.Blijf gehydrateerd en eet evenwichtig

Drink, drink, drink! Water natuurlijk. Water helpt om gifstoffen af te voeren en hydrateert de huid. Voeding speelt een belangrijke rol bij huidproblemen. Een evenwichtige voeding blijft van cruciaal belang, ook al is het tijdens de zomermaanden verleidelijk om daarvan af te wijken. Geef de voorkeur aan groenten, fruit en voedingsmiddelen met veel water, en vermijd vette en alcoholische dranken met te veel suiker. Ontspan en slaap meer: stress en vermoeidheid spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van acne.

4.En als de acne terugkomt?

Je bent net terug van vakantie en daar zijn de puistjes weer ... Ga naar je dermatoloog, die een aangepaste acnebehandeling kan voorschrijven. Gebruik in tussentijd geschikte hygiënische producten en cosmetica.

5.Kun je littekens laten verwijderen?

“Helaas is het onmogelijk om hypergepigmenteerde littekens volledig te laten verdwijnen, maar ze kunnen wel aanzienlijk kleiner worden en dus veel minder zichtbaar.”

“Er bestaan verschillende behandelingen. De keuze hangt af van de aard, de grootte en de vorm van de littekens. Oplossingen zijn onder meer: een massage met een cosmetische verzorging, peelings, dermabrasie, laseren, injecties met hyaluronzuur ... Onthoud in elk geval dat een doelgerichte zonverzorging met een hoge beschermingsfactor de enige mogelijke preventieve maatregel is”, beklemtoont Françoise Guiot.

Dit artikel werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Ducray.

www.ducray.com

LEES OOK:

Het perfect parfum voor je papa om te geven op vaderdag

IKKS: We creëren de wereld van morgen niet met de kleding van gisteren

Zonverzorging: kies een hoge beschermingsfactor