Zonverzorging: kies een hoge beschermingsfactor

Gepubliceerd op 20 mei 2022 door ELLE Partner
Zonverzorging: kies een hoge beschermingsfactor

De zon voelt heerlijk op je huid, maar kan helaas ook een vijand blijken. Bescherm je huid dus goed tegen uv-stralen en kies een zonverzorgingsproduct met een hoge beschermingsfactor. Deze zomer spelen we meer dan ooit op safe!

Alle knipperlichten staan op rood!

In 2000 registreerde de Stichting Kankerregister ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van huidkanker in ons land. Dat cijfer liep op tot 45.733 in 2019, een stijging van meer dan 400% in twintig jaar tijd. “Geen enkele andere kanker is zo snel toegenomen. Het risico op het ontwikkelen van huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar is één op de vijf en blijft stijgen. Maar liefst 40% van alle gediagnosticeerde kankers zijn huidkankers. Vandaar onze dringende oproep: bescherm en controleer je huid en raadpleeg je dermatoloog bij de minste twijfel. De totale tijd van blootstelling aan de zon tijdens je leven is immers een belangrijkere factor voor huidkanker dan je leeftijd”, benadrukt dermatoloog Thomas Maselis.

Preventietips voor volwassenen en kinderen

“Drie dingen zijn belangrijk in de strijd tegen huidkanker: bewustmaking rond de risicofactoren voor huidkanker, afraden om te zonnebaden (overmatig in de zon liggen, zonnebank) en thuis aan zelfonderzoek doen. Met de nodige kennis en meer bewustwording kan ieder van ons zelf huidkanker bestrijden”, aldus dokter Maselis. Een doeltreffende en aangepaste bescherming tegen de zon is essentieel om minder uv-stralen in de huid te laten dringen, ongeacht je huidtype. “Die bescherming is dan wel essentieel, maar nog niet genoeg om het risico op huidkanker te beperken. Je moet meerdere voorzorgsmaatregelen combineren”, benadrukt de expert.

  • Vermijd blootstelling aan de zon in het midden van de dag, tussen 12 en 16 uur in de zomer, want op dat moment zijn de zonnestralen het sterkst, en dus het gevaarlijkst.
  • Bedek jezelf als je naar buiten gaat: bescherming door kleding is de beste manier om uv-stralen tegen te houden. Draag in de zon kleding die maar weinig van je lichaam onbedekt laat (T-shirt, lichte broek …), een hoed met vrij brede randen, een zonnebril met uv-filter (CE-norm, categorie 3 of 4) en een groot brilmontuur.
  • Zoek schaduw op bij al je buitenactiviteiten in de zomer.
  • Vermijd kunstmatig bruinen (uv-cabines).

Het belang van de beschermingsindex

Omdat we inmiddels het gevaar van UVA en UVB kennen, kiezen we deze zomer voor zonverzorging met beschermingsfactor SPF 50+., Let goed op de letters UVA en UVB op de verpakking om het juiste product te kiezen. Breng het product elke twee uur opnieuw aan, zonder excuus! Zonbescherming is immers alleen doeltreffend als je het ook opsmeert. Bij wijze van duwtje in de rug proberen laboratoria ons alvast te verleiden met steeds performantere producten: onzichtbare texturen die aangenaam, licht en droog aanvoelen of bestand zijn tegen water, zand en transpiratie, die je handig aanbrengt en overal meeneemt, met vereenvoudigde beschermingsfactoren en high security olie of water...

 

Dit artikel werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Uriage.

www.uriage.com

LEES OOK: 

6 dingen die je moet weten voor je aan pilates begint 

All Day All Year : "Topcoat"-Verzorging voor een make-over van je huid

Een open keuken: de blikvanger in je interieur