Brussel opent haar eigen Banksy-museum

Geüpdatet op 30 januari 2023 door Mandy Kourkouliotis Foto’s: Shutterstock
Brussel opent haar eigen Banksy-museum

Fan van de mysterieuze street artist Banksy? Voortaan hoef je je niet zo ver meer te verplaatsen om zijn werken met eigen ogen te bewonderen. In Brussel opende zopas het Banksy Museum waar meer dan 130 werken van de iconische kunstenaar te zien zijn. Máár: het zou Banksy geen eer aandoen mocht het museum enkel een museum zijn.

Banksy laat zijn werken over de hele wereld los. Denk aan de iconische graffiti murals zoals 'Girl with the Balloon' in Londen tot 'The Walled off Hotel' op de Israëlisch-Palestijnse scheidingsmuur. Een maatschappijkritische artiest die controversiële topics in de kijker zet en zelf ook voor voldoende controverse zorgt door zijn unieke aanpak, denk onder meer aan het kunstwerk 'Love is in the bin' dat live in stukken werd versnipperd bij veilinghuis Sotheby's.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Eerder kon het grote publiek al kennismaken met zijn werken dankzij de expo 'The World of Banksy', maar nu krijgen de werken van de artiest een permanente vestiging in de Lakensestraat in Brussel onder de noemer van het Banksy Museum. Hier kun je als bezoeker zijn bekende en minder bekende kunstwerken van dichtbij aanschouwen, evenals verschillende nieuwe werken van Banksy ontdekken, onder meer een reproductie van zijn recente creatie in Oekraïne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Waar je je aan kunt verwachten? Meer dan 130 werken, waarvan heel wat prints, maar ook reproducties die gemaakt werden door internationale street artists. Aha. De reden voor reproducties? "Wij willen het politieke engagement van de kunstenaar benadrukken, met een werkelijke roeping tot reflectie en uitwisseling", zegt Hazis Vardar van het Banksy Museum. “Wij willen mensen laten kennismaken met zijn werk, en hen laten nadenken over de reden waarom Banksy dit werk maakte. Met de visie van de streetart-kunstenaar in het achterhoofd, willen we mensen de kans geven om hier met elkaar in debat te gaan en zich vragen te stellen bij de dingen die in de wereld gebeuren” licht Hazis Vardar verder toe. Niet zomaar een exporuimte dus, maar wel een plek van debat voor alle geïnteresseerden.

Interesse?

Het Banksy Museum

Lakensestraat 28 in Brussel

Elke dag open van 10u tot 19u

Theworldofbanksy.be