Expo ‘Textiel in Verzet’: de verhalen achter een stukje stof

Gepubliceerd op 13 november 2019 door Jolien Vanhoof
Expo ‘Textiel in Verzet’: de verhalen achter een stukje stof

MoMu Antwerpen en Texture Kortrijk lanceren dit weekend de tentoonstelling 'Textiel in Verzet' in Kortrijk. De indrukwekkende foto's van Mashid Mohadjerin en de ontroerende verhalen van Samira Bendadi doen je op een heel andere manier naar kleding kijken.

Welke boodschappen en verhalen gaan er schuil achter een stukje stof? Wat vertelt een outfit over de drager? Kan textiel verleden en heden verbinden? Je ontdekt het in 'Textiel in Verzet', een eigenzinnige expo waarin journaliste Samira Bendadi en fotograaf Mashid Mohadjerin je onderdompelen in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden. Hun zoektocht begon in Antwerpen, maar breidde zich al snel uit naar andere delen van de wereld. Parijs en Beiroet, maar evengoed Aleppo en Kaboel.

Textiel in Verzet, expo, Palestina
Palestijnse poppetjes in traditionele klederdracht, gemaakt in het Ein El-Hilweh vluchtelingenkamp in Libanon.

De rode draad doorheen de tentoonstelling? Textiel als een manier om je identiteit te uiten. Bezoekers maken kennis met het leven van Belgische immigranten en kijken mee achter de schermen van textielwinkels opgericht door vrouwelijke vluchtelingen in Libanon en in Palestijnse vluchtelingenkampen. Ook de kunst van het borduurwerk, en hoe die van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven, komt er aan bod.

Textiel in Verzet, expo, Kortrijk, Libanon
Malak Bakoor heeft haar eigen werkgroep borduren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila.

Waar?
Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk

Wanneer?
Vanaf 15 november tot en met 16 februari 2020. Nadien verhuist de expo naar de Kunsthal Extra City in Antwerpen.

Meer info?
www.texturekortrijk.be
www.momu.be