Agenda: 4 evenementen in Brussel om in mei te bezoeken

Geüpdatet op 17 mei 2022 door ELLE België en Virginie Dupont
Agenda: 4 evenementen in Brussel om in mei te bezoeken © Isabelle Van Oost

What’s new in de maand mei? Nu de coronastorm geluwd is, komen de evenementen, beurzen en tentoonstellingen weer op gang. De volgende vier evenementen mag je niet missen.

1. Isabelle Van Oost - Tentoonstelling "Ovnis"

Bij de lampen uit de collectie ‘OVNIS’ krijgen wij meteen zin in kleur. © Isabelle Van Oost

Wonderlijke lichtcreaties, gemaakt van gerecycleerd plastic: daar pakt de Belgisch-Braziliaanse kunstenares Isabelle Van Oost mee uit. Dit is haar eerste expositie in het Design Museum Brussel. De techniek van Isabelle haakt in op duurzame ontwikkeling en combineert oude plastic voorwerpen met ledtechnologie. Zo wekt ze unieke en kleurrijke lampen tot leven, die vrolijk maar ook mysterieus ogen. Onder de naam ‘OVNIS’ (Frans voor 'ufo's') brengt deze collectie ovaalvormige armaturen licht in de hal van het museum, naast The Plastic Design Collection.

Meer info?

Nog tot 29 mei 2022
Trade Mart Brussels, Belgiëplein 1, 1020 Brussel
isabellevanoost.com

designmuseum.brussels

2. Twenty Art Fair

© Fairtime

De wereldwijde kalender van de kunst- en antiekbeurzen is compleet op zijn kop gezet en gaat meer focussen op een plaatselijk publiek. En dus trekt ook het team van Fairtime – dat we al kennen van de beroemde beurs Antica Namur – de lokale kaart. Het organiseert immers een nieuwe Brusselse beurs voor kunst uit de 20e eeuw. TWENTY vindt plaats van 11 tot 15 mei in Paleis 3 op de site van Brussels Expo (Heizel).

© Fairtime

Centraal op de beurs staan de verschillende artistieke stromingen die elkaar in de twintigste eeuw opvolgden: belle époque, art nouveau, art deco, Brabants fauvisme, de Latemse School, het surrealisme, de Cobra-beweging, De Jonge Belgische Schilderkunst, abstractie en vintage meubelen. Ook de periode van moderne tot conceptuele en hedendaagse kunst en streetart komt aan bod. Een honderdtal Belgische en internationale exposanten pakt uit met een strenge selectie. Hun werken weerspiegelen de ongelooflijke creatieve diversiteit van een eeuw die alweer ver weg lijkt. Een eeuw waarin alle grote klassiekers van de kunstmarkt – meubels, schilderijen, objecten en juwelen – elkaar op briljante wijze kruisten. Kortom, een interessante en verrassende beurs waar heel wat te ontdekken valt.

Meer info?

Van 11 tot 15 mei 2022
Paleis 3 – Brussels Expo
Keizerin Charlottelaan 4, 1020 Brussel
twentyartfair.be

3. Collectible Design Fair

© Jeroen Verrecht

De vijfde editie van COLLECTIBLE is nog zo'n evenement in mei dat je niet mag missen. De internationale beurs voor eenentwintigste-eeuws collectible design vindt plaats in het Vanderborghtgebouw in Brussel en dat van 20 tot 22 mei. Collectible is een erkend platform waar het neusje van de zalm in hedendaags design wordt voorgesteld. De beurs pakt uit met een verfijnde selectie van opkomende en gevestigde galeries, ontwerpstudio’s en gerenommeerde uitgevers. Die werd samengesteld door de leden van het selectiecomité en creatievelingen uit de designwereld en de creatieve sector wereldwijd. Allemaal presenteren ze unieke stukken, op maat gemaakte werken of limited editions. Speciaal voor deze vijfde editie lanceert Collectible The Editors, een nieuwe afdeling speciaal voor baanbrekende namen en nichelabels uit de designwereld.

Meer info?

Van 20 tot 22 mei 2022
Vanderborghtgebouw
Schildknaapsstraat 50, 1000 Brussel
collectible.design

4. Galerie Pictura Aeterna

We weten het allemaal, we leven in een tijd waarin kunst onderhevig is aan commercie en politisering. Gelukkig is er nog een Brusselse galerie die haar beoordelingscriteria toespitst op de schilderkwaliteiten van figuratieve kunst, tegen elke slaafse navolging van de maatschappij in. Dankzij haar invloedrijke uitstraling blijft ze tot de grootste erkende galeries van Europa behoren en viert ze dit jaar haar vijftiende verjaardag. Over wie hebben we het? Pictura Aeterna.

Déjà, een werk van tekenaar Franck Comtet © Franck Comtet

Aan de muren van deze galerie hing al werk van meester-schilders Eugène De Bie, Tibor Dengyel, Victor Sanchez, Ronny Moortgat en Eric Wallis ­– een palmares dat de lat hoog legt. De commissie van de galerie besloot om in april en mei 2022 tekenaar Franck Comtet in de kijker te zetten. Dit najaar volgt kunstenaar Florient De Bramignies. De galerie Pictura Aeterna wil met nog veel meer artistieke expressievormen en materialen uitpakken, waaronder beeldhouwkunst. Ook het werk van koperkunstenaar Frédéric Deron zal aan bod komen: hij weet ruimte, legering en tijd om te buigen tot een poëtische symbiose met zuivere vormen.

Meer info?

Vierheemskinderenstraat 26, 1000 Brussel
Openingsuren tijdens tijdelijke tentoonstellingen: vrijdag van 12 tot 18 uur, zaterdag van 11 tot 18 uur en zondag van 11 tot 16 uur.
pictura-aeterna.be

LEES OOK

De populairste vrouwelijke kunstenaars op Instagram die je moet volgen

Deze interieuradresjes in Knokke-Heist moet je zien

Hier scoor jij Brusselse mode aan interessante prijzen