6 designhotels voor een vakantie in de bergen

Geüpdatet op 23 december 2022 door Aurélie Schoonjans, Raoul Buyle, Laurence De Looz-Corswarem en Olivia Roks en Mandy Kourkouliotis Foto’s: L'Hôtel Barrière Les Neiges
6 designhotels voor een vakantie in de bergen

De wintervakantie staat voor de deur en dat betekent maar één ding: we verlangen massaal naar een winter wonderland hoog in de bergen. Sommigen dromen al van ongerepte skipistes, anderen zien de raclette en fancy après-ski cocktails al voor zich. Welke keuze je ook maakt, deze designhotels hoog in de bergen kunnen iedereen bekoren...

1. HOTEL BARRIÈRE LES NEIGES

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 1
Bij onze designadresjes in de bergen staat hotel Barrière Les Neiges bovenaan de lijst! © Hôtel Barrière Les Neiges

In Courchevel 1850, waar veel mooie hotels pronken, is Barrière Les Neiges een gevestigde waarde. Dit adresje is het summum van comfort en verfijning dat sport, welzijn en gastronomie combineert. Daarnaast is het ook 'the place to ski'! Hier kom je terecht in een universum van luxe, gastronomie en comfort bedekt onder een laag sneeuw. Het hotel heeft zijn naam - Barrière - niet gestolen! Het is moeilijk om niet kwistig met superlatieven te zijn hier, want dit hotel - dat lid van Leading Hotels of the World is, ligt aan de voet van de pistes in de emblematische Jardin Alpin van Courchevel en is een bron van verwondering. Wij houden van alles: de warme ontvangst, alle 22 kamers en 20 gepersonaliseerde cocoonsuites, de ruime en verfijnde badkamers, het uitzicht over de toppen van de dennenbomen en de omringende bergen.

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 2
© L'Hôtel Barrière Les Neiges

We houden ook van de beautybehandelingen met de producten van Biologique Recherche, de deugddoende massages in de Spa Diane Barrière, het voorverwarmen van je skischoenen en handschoenen voor gebruik, en de duizend en één attenties waar dit paleis op mensenmaat (nvdr, in oktober 2019 ontving het hotel nog een speciale onderscheiding) trots op kan zijn. Dit hotel is een nieuwe interpretatie van de Franse levenskunst, genereus, zonder compromissen op maat van elke persoon, ontworpen om momenten van gezelligheid en sereniteit te bieden met familie of vrienden. En wie 'Barrière' zegt, zegt natuurlijk Le Fouquet's. Met Les Neiges wordt deze iconische Parijse brasserie geëxporteerd naar de bergen, en daarmee ook de filosofie van een bistronomisch menu, hier gerund door de beroemde chef Pierre Gagnaire. En last but not least: ontdek het restaurant BFire by Mauro Colagreco. 'B' voor Barrière, 'Fire' voor de houtvuurkeuken van deze met drie sterren bekroonde Argentijnse chef-kok. Hij zegt: "Vuur, mits goed gecontroleerd, onthult de smaken en nuances van vlees, vis en groenten als geen andere kookmethode". Wij voegen daar nog aan toe: eet smakelijk!

lesneiges-courchevel.com

2. FOUR SEASONS HOTEL MEGÈVE

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 3
© Four Seasons Hotel Megève

Dit vlaggenschip van de Haute-Savoie, in de jaren 1920 opgericht door de familie Rothschild, heeft nog steeds een dubbele roeping: skiën en après-ski. Dit ware feel good paleis is een ideaal toevluchtsoord voor bergliefhebbers en liefhebbers van de goddelijke keuken van Anne-Sophie Pic. Het Four Seasons Hotel Megève, dat lijkt op een klein gehucht in de bergen dankzij zijn houten chalets met besneeuwde daken, heeft alles om je te verleiden. Een hotspot die tegelijk chic en sportief is, stoer en werelds, traditioneel en zeer geavanceerd wat betreft de diensten die het aanbiedt. Hier worden skiërs voor, tijdens en na de inspanning in de watten gelegd, zoals nergens anders. En voor degenen die niet skiën zijn er genoeg alternatieven. Wandelingen naar de top, mountainbiken op elektrische fietsen met grote banden die geschikt zijn om op sneeuw te rijden, zwemmen, yoga, funshoppen... En niet te vergeten één van de grote troeven van dit hotel: de spa. Een hemelse plek gewijd aan de behandelingen van Olivier Claire, een pionier in clean beauty, die het beste uit de natuur haalt om het door te geven via zijn weldadige massages. Neem een heerlijke duik in het binnen- en buitenzwembad, alvorens de mistige deuren van de sauna en hammam te openen om terug op temperatuur te komen.

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 4
© Four Seasons Hotel Megève

En natuurlijk wordt, zoals gebruikelijk in de Four Seasons, de liefde voor het eten niet vergeten. Voor een Japans geïnspireerd gastronomisch menu ga je naar Kaïto. Verder is er ook Bar Edmond, waar je kan lunchen (op het terras) en proeven van heerlijke schelpdieren met truffels, of cocktails kunt drinken die subliem gemixt zijn. Maar waar ons hart sneller van gaat kloppen is La Dame de Pic (Le 1920), een restaurant van de met drie sterren bekroonde chef-kok Anne-Sophie Pic, die de beste producten uit de beste streken combineert met goddelijke sappen van haar eigen vinding. De 'berlingots' zijn de kwintessens van haar keuken: ze biedt ze aan in verschillende smaakcombinaties, volgens de seizoenen, de regio en haar inspiratie. Hier, een fondue van beaufortkaas met absint en een consommé van groene zebra-tomaten met moerasspirea en klimop. De absolute must? Een diner in de Cave à Vins, diep in de kern van het hotel.

fourseasons.com/megeve

3. LES BARMES DE L’OURS

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 5
© Les Barmes de l'Ours

Wakker worden met uitzicht op de bergen in één van de 76 kamers en suites van deze Relais & Châteaux, zo begint een verblijf in Les Barmes de l'Ours. In 2013 maakte Delphine André, eigenaresse van het etablissement en liefhebster van Val d'Isère, een droom waar door Les Barmes de l'Ours te openen. Ze haalde haar inspiratie voor de naam van haar hotel uit het Savoyaardse dialect 'barmes', wat een berengrot betekent. De toon is gezet: dit adresje is warm en gezellig, een waar toevluchtsoord voor bergliefhebbers. In deze uitzonderlijke ruimte op 1.850 meter hoogte lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het gastvrije chalet biedt een adembenemend uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. In Les Barmes tref je een mix van materialen aan. Binnenhuisarchitect Michel Force werkte er met edele en lokale materialen om het geheel zijn authenticiteit te geven en de schoonheid van de omringende natuur te eren.

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 6
© Les Barmes de l'Ours

In Table de l'Ours, een gastronomisch restaurant, kunnen de fijnste fijnproevers genieten van de keuken van Antoine Gras, een sterrenchef. Tussen het delicate werk van de sauzen en het koken in de open haard belooft dit restaurant je een originele gastronomische beleving, die versterkt wordt door een panoramisch uitzicht. Fijnproevers kunnen hun hart ophalen in de Rôtisserie, een restaurant dat van vlees aan het spit zijn signatuur heeft gemaakt, of in de Coin Savoyards, een ruimte gewijd aan lokale specialiteiten. Hoe het hier qua activiteiten zit? Skiërs zullen de gemakkelijke toegang tot het skigebied waarderen en anderen zullen genieten van hondensleeën of sneeuwschoenwandelen. Echte avonturiers kunnen hier ijsduiken of paragliden! In dit alpine universum waar selfcare centraal staat, nodigt Spa des Barmes je op delicate wijze uit tot ontspannen. Met een hammam, sauna's, behandelkamers en een verwarmd zwembad nodigt het hotel je uit voor een tijdloos moment onder de zachtheid van de topproducten van Sisley.

hotellesbarmes.com

4. LE REFUGE DE SOLAISE

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 7
© Le Refuge de Solaise

Le Refuge de Solaise, dat op meer dan 2500 meter hoogte ligt, is een waar wit paradijs met uitzicht op de vallei van de Val d'Isère. Het hotel is gevestigd in het voormalige kabelbaanstation van Solaise en werd uitgeroepen tot het hoogste hotel in de Franse Alpen. In 2019 werd het toevluchtsoord zoals we het vandaag kennen, gebouwd, compleet met accommodatie, restaurants, bar, spa en zwembad, omgeven door een voorgebergte met uitzicht op de vallei. Een unieke hotspot ver weg van wat wij kennen, een toevluchtsoord waar luxe en natuur prachtig samengaan. De apparatuur, structuren en activiteiten zijn zo ontworpen dat de ecologische voetafdruk van dit zelfvoorzienende gebouw zo klein mogelijk is. De architectuur gaat op in het landschap met muren van plaatselijke steen en hout, traditionele bergdaken, een zonnig terras, grote ramen met uitzicht op de vallei, gevels die uitzicht bieden en de natuur binnenlaten...

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 8
© Le Refuge de Solaise

De inrichting, van de lobby tot de kamers, inclusief de appartementen en restaurants, is chic en warm. Fauteuils in wol, fluweel, leer of borduurwerk behandeld in een Amerindiaanse look, een geruit tapijt, headboard met etnische stoffen, wollen gordijnen, industriële koperen stoelen en verlichting, vintage badkamers... Hier dacht men aan alles om een ware cocoonsfeer te creëren. Qua overnachting kan je hier kiezen voor een kamer, een slaapzaal of een appartement (van 75 tot 380 vierkante meter). Fijnproevers kunnen terecht in één van de drie restaurants, terwijl wellnessliefhebbers hun toevlucht zoeken in de spa met twee jacuzzi's, twee hammams, een buitensauna, behandelkamers en vooral een verbazingwekkend overdekt zwembad van 25 meter, een zeldzaamheid op zo'n grote hoogte. Le Refuge de Solaise is een magische plek om het hooggebergte met al je zintuigen in uitzonderlijke omstandigheden te ervaren.

lerefuge-valdisere.com

5. CLUB MED PEISEY-VALLANDRY

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 9
© Club Med Peisey-Vallandry

Dit hotel is geen plek om te stoefen. Bij Club Med Peisey-Vallandry boek je een verblijf om te skiën met het gezin op de 400 meter lange skipiste Paradiski, om te sneeuwschoenwandelen en de plaatselijke fauna te ontdekken, voor het comfort van een behandeling in de Spa by Sothys, of het delen van een drankje bij een knisperend haardvuur... De sfeer hier is vredig, warm en authentiek. Dit onlangs uitgebreide en gerenoveerde resort ligt op 1600 meter hoogte, in het Vanoise-massief, tussen lariksen en sparren, bergstromen en meren, met uitzicht op de magistrale Mont Blanc. De typische architectuur van hout en steen past perfect in de besneeuwde omgeving van het charmante bergdorp met 646 inwoners. De badplaats Peisey-Vallandry kan trots zijn op zijn Station Verte-titel, het eerste ecotoerismelabel in Frankrijk. We vermelden er ook bij dat het resort sinds 2012 het Green Globe-certificaat bezit, garant voor milieuvriendelijke keuzes wat betreft het afvalbeheer, energie- en waterverbruik, behoud van de biodiversiteit, enz.

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 10
© Club Med Peisey-Vallandry

Het gezellige interieur en het grijs-rode palet doen denken aan de typische Savoyaardse stijl met een enorme houten trap die leidt naar het hoofdrestaurant La Vanoise, geheel heringericht in een hedendaagse bergstijl. Een andere optie voor fijnproevers: de nieuwe verfijnde omgeving van La Pierra Menta, waar je à la carte kan genieten van de specialiteiten uit de streek. Club Med Peisey-Vallandry is zeer gezinsgericht en biedt iedereen veel vrijheid door tal van activiteiten van groot tot klein, zoals in de Petit Club Med vanaf twee jaar of de speelzaal voor tieners. Hier moet je Nordic Swimming uitproberen in het overdekte zwembad, dat zich buiten bevindt en met sneeuw bekleed is. Een verkwikkende verfrissing na een dag op de piste.

clubmed.be

6. CLUB MED LES ARCS PANORAMA

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 11
© Club Med Les Arcs Panorama

Tussen Les Arcs 1600 en 1800, in het hart van Paradiski, het tweede grootste skigebied van Frankrijk, valt Club Med Les Arcs Panorama op in het landschap met zijn eigentijdse architectuur en zijn ruime rondingen die opgaan in de bossen en bergen die het omringen. Dit majestueuze resort van glas, hout en ruwe steen, ontworpen door Atelier Cap Architecture, doorbreekt de codes van typische bergchalets met zijn slanke gebogen volumes. Deze plek is een waar eerbetoon aan Charlotte Perriand, die tussen 1967 en 1989 meer dan twintig jaar heeft gewijd aan de vormgeving van Les Arcs, het enige vakantieoord dat nu op de lijst van het 20e-eeuwse architectonische erfgoed staat. Het resort ontleent zijn naam aan het panoramische uitzicht dat het biedt vanaf de vele terrassen, gemeenschappelijke ruimtes en kamers over de Tarentaise vallei en de top van de Mont Blanc.

6 designhotels voor een vakantie in de bergen - 12
© Club Med Les Arcs Panorama

Het elegante resort heeft 433 kamers verdeeld over 18 verdiepingen met helemaal bovenaan de 24 Exclusive Collection-suites die speciale aandacht krijgen, onder meer door een conciërgedienst en een privé-lounge met terras. De interieurinspiratie hier? Rood in al haar varianten! Roodtinten, roze, oranje en geel benadrukken de natuurlijkheid van het hout en het huishoudlinnen. Dit resort met drie bars en twee restaurants is een populaire bestemming voor gezinnen van skiërs of liefhebbers van het buitenleven. La Pierre Blanche is gekend voor zijn gevarieerde buffetten en in de Gourmet Lounge 1790 geniet je van een à la carte service. Ook aan kinderen van 4 maanden tot 17 jaar wordt gedacht met leeftijdsspecifieke diensten en begeleiders die hen voorbereiden op de piste met een ESF-instructeur. Wandelen in de sneeuw, dagen op de pistes, avonden bij het vuur, een duik in de binnen- en buitenzwembaden en ontspanning in de Cinq Monde spa zijn allemaal goede redenen om hier een paar dagen te verblijven.

clubmed.be