Getest: Hotel Arsenaal, Delfts nieuwste wapenfeit

Geüpdatet op 27 januari 2023 door Jolien Vanhoof
Getest: Hotel Arsenaal, Delfts nieuwste wapenfeit

‘Klein Amsterdam’ wordt Delft wel vaker genoemd. Ook in deze Nederlandse stad brengen romantische grachten en monumentale panden je eeuwen terug in de tijd. Wij logeerden er bij Hotel Arsenaal, een oude opslagplaats voor kanonnen, kogels en vuurwapens. Een knaller van formaat!

ELLE houdt van hotels die via een originele herbestemming tot stand zijn gekomen. Het authentieke Hotel Arsenaal dat vorige zomer de deuren opende in hartje Delft was ooit een opslagplaats voor wapens, nadien een Oost-Indisch pakhuis voor specerijen, katoen, koffie, thee en porselein, en nog later een zogenaamd Tuighuis, een gevangenis voor ‘foute Nederlanders’. Tot 2013 deed het pand zelfs nog even dienst als Legermuseum. Qua geschiedenis kan dat tellen. En architectenbureau cepezed deed een fantastische job om die rijke historie levende te houden. Van de bakstenen muren tot het torenhoge balkenplafond: alles is hier echt indrukwekkend. 

Royaal onthaal

Het eerste wat opvalt wanneer we door de imposante hal wandelen, is het kunstwerk van Royal Delft aan de muur. Een ronde verzameling van maar liefst 144 Delfts Blauwe en gouden borden. We zouden er uren naar kunnen staren, maar de charmante receptioniste wacht ons al op met een fris glas bubbels. De autorit Leuven-Delft glijdt zo van ons af. WestCord Hotels, de Nederlandse groep achter Hotel Arsenaal, is niet van de minste en weet hoe je luxe met gastvrijheid mixt.

Delft, Hotel Arsenaal, citytrip, bar, stad, centrum

Water en wapens

Pas op de kamer krijgen we een goede indruk van de bijzondere ligging van het hotel:  ingesloten op een schiereiland tussen de grachten Oude Delft en Nieuwe Delft en dus helemaal omringd door water. We kijken naar buiten vanuit het ruime boxspringbed met kraakwitte dons en heel even lijkt het alsof we drijven. Ondanks de hevige regenbui weerstaan we aan de verleiding om in de kamer te blijven hangen: we hebben tickets voor het Royal Delft Museum, de blauwe trots van de stad. Voor we later op de avond op restaurant gaan, borrelen we bij Gastrobar De Wapenkamer van Hotel Arsenaal. Op het menu: heerlijke wijnen en een charcuterieplank met allerlei lekkers.

Morning after

Het ontbijtbuffet is ook on point: versgeperste fruitsappen, knapperige broodjes met verschillende soorten beleg (proef zeker van de verse eier- en tonijnsalade!), kleine koffiekoekjes, yoghurt, fruit en huisgemaakte granola … Dit zouden we elke dag wel geserveerd willen krijgen. Voor we de rit naar Leuven weer aanvangen, genieten we nog een moment van onze comfort plus room, een oase van rust met een warme houten vloer, neutrale kleuren en brass details. Dat er hier in een ver verleden misschien wel een kanon of een juten zak met specerijen in de kamer stond, denken we er met een beetje verbeelding bij.

Delft, Amsterdam, hotel, stad, centrum, Hotel Arsenaal, citytrip, weekend

Adres: Korte Geer 1, 2611 CA Delft

Meer moois in Nederland? Ga ook eens slapen bij deze leuke hotels in Amsterdam!