De populairste vrouwelijke kunstenaars op Instagram die je moet volgen

Geüpdatet op 6 maart 2023 door ELLE België
De populairste vrouwelijke kunstenaars op Instagram die je moet volgenMarina Abramovic @abramovicinstitute

Er is geen betere dag als vandaag, Internationale Vrouwendag, om de grootste, vrouwelijke kunstenaars (op Instagram) te eren.

Deze lijst is een goed begin om de kunst van vrouwen die tot voor kort overschaduwd werden door hun mannelijke tegenhangers te ontdekken.
Ter ere van Internationale Vrouwendag stelde Musement deze lijst samen.

1. Frida Kahlo (1907 – 1954)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frida Kahlo (@fridakahlo)

Frida Kahlo spant de kroon als de populairste kunstenares met zo’n 4 miljoen Instagram posts. De Mexicaanse schilder was een van de beroemdste moderne kunstenaars van haar tijd en vandaag is ze nog steeds een feministisch icoon. Dit najaar zal het Drents museum in het Nederlands Assen een tentoonstelling aan haar wijden: Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. In al haar werken vertelt ze over haar leven, haar passie en pijn. De karakteristieke kleuren verhelderen die gevoelens in haar werk waarmee ze zichzelf onderscheidt. Dat maakt haar één van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars.

2. Yayoi Kusama (1929)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door yayoikusama (@yayoikusama_)

Yayoi Kusama is een multidisciplinaire avant-garde artiest die haar visie in de wereld van schilderkunst, beeldhouwkunst, installaties en performance  heeft gebracht. Aangezien Japan nog niet klaar was om haar kunst te omarmen, moest de kunstenares naar de VS verhuizen omdat ze haar tijd zo ver vooruit was. Kusama is een pionier op het gebied van popart en minimalisme. Ze zou een invloed hebben gehad op artiesten als Andy Warhol, Damien Hirst en vele anderen. Haar werken zijn nu te bewonderen in het Yayoi Kusama Museum in Tokio.

3. Louise Bourgeois (1911 – 2010)

Deze Frans-Amerikaanse kunstenares is vooral bekend door haar grootschalige sculpturen en installaties. In de loop van haar lange carrière, pakte Louise Bourgeois diverse onderwerpen aan zoals huiselijkheid, seksualiteit en het lichaam,  alsook de dood en het onderbewustzijn. Tijdens de jaren 70 werd Bourgeois een referentie voor het feminisme. Het Kröller Müller Museum in het Nederlandse Otterlo en  het Haagse Kunstmuseum, bezitten een aantal van haar iconische werken om te bezoeken.

4. Georgia O’Keeffe (1887 – 1986)

Georgia O’Keeffe, ook wel gekend als “Moeder  van het Amerikaanse modernisme”, behoorde tot het precisionisme, een kunststroming die opvalt door  de details en precisie. Ook wel het kubistisch realisme genoemd. Ze werd bewonderd om haar onderscheidende individualisme en vooral bekend om haar afbeeldingen van bloemen en wolkenkrabbers (die toe alleen door mannen werden  geschilderd). In 1946 was ze de eerste vrouw aan wie MoMA een overzichtstentoonstelling opdroeg. Dit jaar organiseerd het Thyssen-Bornemisza museum in Madrid een retrospectief over O’Keeffe.

5. Marina Abramović (1946)

De “grootmoeder van de performance” is een  artistieke en feministische referentie geworden sinds het begin van Marina Abramovic's carrière in de jaren 70. In al haar  creaties tast de Servische kunstenares de grenzen van haar eigen lichaam en de relatie met het publiek  af. Sommige van haar optredens, zoals Rhythm 0 of The Artist Is Present, hebben miljoenen views  verzameld op YouTube en andere sociale media.

6. Tracey Emin (1963)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @williamkrasnal_collection


Tracey Emin staat bekend om haar  autobiografische werken, waarin ze provocerend is en uiterst intieme details prijsgeeft. De beste voorbeelden hiervan zijn haar werken Everyone I Have Ever Slept With en My Bed: een onopgemaakt, met  bloed besmeurd bed met gebruikte condooms, alcoholflessen en sigarettenpeuken. Naast objecten en  installaties realiseert de Britse kunstenares ook tekeningen, beeldhouwkunst, film en fotografie.

7. Niki de Saint Phalle (1930 – 2002)

De beroemdste werken van de Frans-Amerikaanse artiest zijn zonder twijfel de Nanafiguren: sculpturen van bontgekleurde, omvangrijke vrouwenfiguren met te grote seksuele kenmerken. De term "Nana" komt uit het Frans en staat voor een moderne,  zelfbewuste en erotische vrouw. Haar werken zijn onder andere langs  de Skulpturenmeile in Hannover en in het museum voor moderne kunst in Nice te bewonderen.

8. Cindy Sherman (1954) 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door cindy sherman (@cindysherman)

Hoewel deze Amerikaanse kunstenares schilderkunst studeerde aan de universiteit, maakte Cindy Sherman al snel de overstap naar fotografie. Ze werd bekend  om haar fotografische zelfportretten, waarbij ze zichzelf in veel verschillende contexten en als  verschillende ingebeelde personages afbeeldt. Met haar werk probeert Sherman de verleidelijke en vaak onderdrukkende invloed van massamedia op onze individuele en collectieve identiteit te betwisten.

9. Barbara Kruger (1945)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Art Regard (@art.regard)

Voorheen experimenteerde de befaamde Amerikaanse artiest met textieltechnieken, maar nu is ze vooral bekend om haar  fotografische werken. Die hangen niet enkel in musea en galerieën, maar ook op billboards, treinstations  en andere openbare plekken. Haar zwart-witfoto's, met meestal politiek/sociaal getinte berichten geschreven in witte letters op een rode achtergrond, veroveren Instagram. Als de pandemie het toelaat,  zal het Art Institute of Chigago deze zomer de tentoonstelling 'Thinking of You. I Mean Me. I Mean You.' openen: een tentoonstelling over de laatste vier decennia van haar werk.

10. Jenny Holzer (1950)

Jenny Holzer behandelt in haar werken vaak sociale kwesties en problemen zoals politiek, oorlog, seks,  aids en feminisme. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde "Truisms", een reeks korte, bondige  uitspraken die eind jaren 70 in de vorm van anonieme posters op gebouwen, muren en hekken in Lower  Manhattan werden geplaatst. Ze verspreidde deze later via led-lichtstrips, bankjes, stickers, T-shirts, maar  ook via internet en andere media. Het gebruik van tekst en de openbare ruimte als  tentoonstellingsruimte zijn haar belangrijkste kenmerken.

(stagiare Melani Purnomo Widagdo)