48u in Rome: adresjes voor cultuurliefhebbers

Gepubliceerd op 23 juni 2022 door ELLE Partner
48u in Rome: adresjes voor cultuurliefhebbers Colosseo, Rome - ENIT - Agenzia Nationale del Turismo

Rome is een van de meest veelzijdige en spraakmakende steden ter wereld. Volg onze route voor een onvergetelijke 48u boordevol geschiedenis, kunst en cultuur in de eeuwige stad. Start dag één met een bezoek aan Rome’s paradepaardje: het Colosseum. Laat je onderdompelen in de oudheid en vervolg je weg naar het Palatijn en het Circus Maximus. Doorkruis het Forum Romanum tot aan het Capitolijn, waar je een bezoek kan brengen aan de Capitolijnse Musea met hun uitgebreide collectie archeologie en kunst uit zowel de oudheid als de renaissance.

Pantheon

Wandel verder langs de via delle Muratte en de via del Corso naar de Piazza di Pietra. De imposante zuilen die je daar aantreft zijn het enige overblijfsel van de oude tempel gewijd aan keizer Hadrianus. Via de via dei Pastini bereik je vervolgens de Piazza della Rotonda, waar Romeinen genieten van een kopje koffie op het terras in de middagzon. Je kan er het Pantheon aanschouwen, dat met zijn koepel van meer dan 2000 ton beton nog steeds de grootste koepel ter wereld is en door de inwoners van de stad liefkozend ‘la rotonda’ wordt genoemd.

Via dei Condotti

Zet vervolgens de wandeling door naar de via dei Condotti, dé modebestemming van de stad. Je vindt hier boetieks van alle grote modeontwerpers zoals De Heilige Drievuldigheid Gucci, Fendi, Prada en meer. Begeef je vervolgens naar de Piazza di Spagna met de beroemde Spaanse Trappen waar het heerlijk mensen kijken is. In het midden van het plein kan je bovendien een unieke zeventiende eeuwse fontein bewonderen die de Romeinen ‘la barcaccia’ noemen omdat hij eruit ziet als een boot die op het punt staat te zinken. Langs de Via del Babuino bereik je daarna het statige Hotel de Russie. Verstopt achter het hotel bevindt zich de weelderige ‘Geheime Tuin’ die in 1820 werd ontwerpen door architect Giuseppe Valadier. De pittoreske terrassen en fonteinen vormen een oase van rust in het hart van de stad. Locals ontmoeten er elkaar voor een drankje in de Stravinskij Bar.

Villa Borghese

Vlakbij kan je vanaf de Pincio genieten van een spectaculair uitzicht en meteen ook je wandeling verderzetten naar Villa Borghese, het groen kloppend hart van de stad. Tenslotte kan je Rome niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Galleria Borghese en het prachtige standbeeld ‘Apollo en Daphne' van Bernini te bewonderen. Tip: reserveer je kaarten voor het bezoek aan de galerij ruim op voorhand.

Op een boogscheut van de Villa Borghese ligt de Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, nog een must visit voor kunstliefhebbers. Dit museum huist een enorme collectie Italiaanse en internationale kunst van de negentiende tot de eenentwintigste eeuw van belangrijke artistieke stromingen zoals popart en arte povera.

Borghese Gallery, Rome
Borghese Gallery, Rome

MAXXI

Start dag twee met een bezoek aan MAXXI, het eerste nationale museum gewijd aan hedendaagse creativiteit. Het gebouw - van de hand van Zaha Hadid - huist twee verschillende musea, namelijk: MAXXI Kunst en MAXXI Architectuur. Je herkent dit architecturale hoogstandje aan zijn innovatieve en spectaculaire vormen. De kunstcollectie groeit voortdurend en is op dinsdag en woensdag gratis te bezichtigen. Verwacht je aan werken van Anish Kapoor, Mario en Marisa Merz, William Kentridge, Alfredo Jaar, Mark Bradford, Francesco Vezzoli en meer. De architectuur- en fotografiecollectie bevat dan weer meer dan 40.000 werken en documenten.

Galleria Continua

Zet je culturele reis verder bij Galleria Continua, een van de belangrijkste internationale kunstgaleries, gevestigd in het charmante en luxueuze St. Regis hotel. De galerij - en bijgevolg het hotel - vormen misschien wel het epicentrum van de hedendaagse kunst in de Romeinse kunstscene, creëren ruimte voor interculturaliteit en nieuwe manieren van dialoog en ontmoetingen tussen kunst en publiek. Je kan hier stoppen voor een aperitief in het iconische Lumen Cocktails & Cuisine, waar cocktails worden geserveerd in glazen, gesigneerd door hedendaagse kunstenaars.

Sluit het weekend af met een onvergetelijk diner bij La Terrazza, op een steenworp afstand van de Galleria Continua. Het met een Michelinster bekroonde restaurant ligt genesteld op het dak van Hotel Eden en biedt een betoverend uitzicht over de stad. Je kan er proeven van een creatieve, innovatieve Mediterraanse seizoenskeuken en tegelijkertijd namijmeren over een perfecte dag in de eeuwige stad.

Galleria Continua, Roma - ©Galleria Continua
Galleria Continua, Roma - ©Galleria Continua

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.

Meer info over Rome lees je via www.italia.it

LEES OOK: 

Deze zonnecrème laat geen witte waas achter op een donkere huid

IKKS: we creëren de wereld van morgen niet met de kleding van gisteren 

Napels: de museumroute voor kunstliefhebbers