Deze zonnecrème laat geen witte waas achter op een donkere huid

Geüpdatet op 15 juni 2022 door Lore Ginneberge
Deze zonnecrème laat geen witte waas achter op een donkere huid Unsplash

Iedereen die over een stevige portie melanine beschikt weet dat zonnebescherming hier niet altijd op aangepast is... Op zoek naar een zonnecrème voor je donkere huid die geen witte waas achterlaat? Dit zijn de beste -olies, -sprays en zonnemelk voor iedereen met een melaninerijk velletje.

First things first: iedereen, ongeacht of je snel bruint of niet, moeten zich beschermen tegen de zon. Voor de zon is iedereen gelijk, en haar schadelijke stralen hebben ook een effect op een donkere huid. Smeren is de enige oplossing, al is dat niet voor elke huidskleur even aangenaam. Het gros van de zonnebescherming op de markt is namelijk gericht op een lichte tot medium huid, en laat bijgevolg een witte waas achter bij iedereen die buiten dat beperkte kleurenspectrum valt. Flatterend is anders...

doorschijnende zonnecrème zonder witte schijn donkere huid
Clay & Glow

Hoewel er nog heel wat werk is bij beautybedrijven om zonnebescherming inclusiever te maken, bestaan er al pioniers met een zo goed als doorschijnende zonnecrème geschikt voor een donkere huid. Een aanrader voor wie een tripje richting The States plant is Black Girl Sunscreen, voorlopig nog niet verkrijgbaar in Europa, maar één van de beste in z'n soort.

Protective Drops SPF 50 - Collistar

Je bent misschien bekend met Collistars Magic Drops die je van een bruin tintje voorzien. Het merk pakt nu uit met haar Protective Drops met SPF 50, die je eveneens aanbrengt met een klein pipetje.  Je brengt ze 's ochtends aan na je gebruikelijke gezichtsverzorging voor een alledaagse bescherming tegen uv-stralen, vrije radicalen en agressieve invloeden van buitenaf. De textuur is licht als een serum en de formule met parelmoeren finish trekt snel in en laat geen sporen na.

collistar zonnebescherming donkere huid
Protective Drops SPF 50, Collistar, €32 voor 30 ml

Shop hier

Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30 - Madara Organic Skincare

Heel af en toe komt er een beautyproduct op ons pad dat echt alle vakjes aanvinkt. Deze zonnecrème van Madara Organics is er zo eentje, want ecogecertificeerd, vegan, verzorgend én beschermend, en geschikt voor heel wat huidtypes en-kleuren. Deze gezichtszonnecrème is lichtjes getint en verandert tijdens het appliceren in een zijdezachte, doorschijnende lotion.

madara organics
Plant Stem Cell Age defying Face Sunscreen SPF30, €32

Shop hier

Protecting Face Sunscreen SPF 30 - Clay & Glow

De allereerste zonnecrème van het Nederlandse Clay & Glow helpt de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-straling en blauw licht. Gebruik 'm dus het hele jaar door als laatste stap in je skincareroutine. De handige flacon zorgt ervoor dat je makkelijk kan doseren (gebruik enkele pompjes voor je gezicht en nek). De formule is specifiek getest op verschillende huidtinten en laat geen grijze of witte waas achter.

Protecting Face Sunscreen Clay & Glow donkere huid zonnecrème
Protecting Face Sunscreen, Clay & Glow, €26,90

Shop hier

Invisible Face Gel SPF 30 - Lancaster

Voor wie graag sport (en dus zweet) in de zon of niet houdt van een zonnemelk, ontwikkelde Lancaster een doorschijnende gel met SPF 30 voor het gelaat. De water- en zweetbestendige Sun Sport Invisible Face gel beschermt en verfrist de huid. De gewichtloze, onzichtbare en niet-vette formule trekt snel in en creëert een matte finish. De glijdende textuur kan makkelijk worden aangebracht op de natte of droge huid en laat haar ademen, ook tijdens intense sportactiviteiten.

lancaster zonnecrème zonnebescherming witte waas donkere huid
Sun Sport Invisible Face Gel, Lancaster, €29,90 voor 50 ml

Shop hier

Unseen Sunscreen SPF 30 - Supergoop

De absolute favoriet van beautyjournalisten wereldwijd is deze Unseen Sunscreen met SPF30 van Supergoop. De naam verraadt het al, deze bescherming zie je écht niet zitten. De formule is daarboven zo licht dat je niet hoeft te vrezen voor een vette huid of verstopte poriën. Amen!

supergood sunscreen zonnecrème donkere huid
Unseen Sunscreen, vanaf €16,70

Shop hier

Smoothing Primer Serum SPF 30 - Paula's Choice

Zonnebescherming hoeft niet altijd de laatste stap in je verzorgingsroutine te zijn. Dit serum van Paula's Choice bijvoorbeeld zorgt voor een beschermend laagje onder je make-up en houdt  tegelijkertijd de schadelijke invloed van de zon tegen.

serum zonnebescherming donkere huid
Smoothing Primer Serum SPF 30, €35

Shop hier

Invisible spray Protect & Dry Touch SPF 20 - Nivea

Voor je lichaam is een spray op oliebasis de perfecte oplossing, want minder zichtbaar dan een zonnemelk. Nivea ontwikkelde een 'invisible spray' die snel intrekt, niet vet aanvoelt en je teint in de verf zet. Bonuspunten voor de gerecycleerde verpakking!

nivea zonnecrème donkere huid zonnebescherming
Invisible spray Protect & Dry Touch SPF 20, €14,99

Shop hier

Ideal Soleil Invisible Hydrating Mist SPF50 - Vichy

Een zonneproduct dat je voelt noch ziet? Dat is wat de 'Invisible Hydrating Mist' van Vichy belooft. Verstuif de mist op je gezicht voor een verfrissend gevoel, maar vergis je niet: deze ultralichte formule biedt wel degelijk een krachtige zonnebescherming met SPF 50.

vichy soleil
Ideal Soleil Invisible Hydrating Mist SPF50, €14,45

Shop hier

DREAMSKIN MOIST & PERFECT CUSHION SPF50 - Dior

Draag je liever niet teveel laagjes op je gezicht? Dan is een foundation met SPF iets voor jou. Deze compacte versie van DIOR is beschikbaar in verschillende tinten en biedt een uitzonderlijk hoge bescherming. Goedkoop is 'ie allerminst, maar je kan jouw doosje steeds opnieuw vullen dankzij de navulverpakkingen.

DREAMSKIN MOIST & PERFECT CUSHION SPF 50, Dior, €83
DREAMSKIN MOIST & PERFECT CUSHION SPF 50, Dior, €83

Lees ook: Zo houd je je krullen mooi in de zomer