Test: welk soort zonnebescherming past bij jou?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Test: welk soort zonnebescherming past bij jou?Shutterstock

De zon laat haar eerste stralen op ons los: goed voor een geweldig humeur, de nodige vitamine D, maar helaas ook voor schadelijke UV-stralen...niet echt iets waar je huid blij van wordt. Hoog tijd dus om je te wapenen met de juiste zonnebescherming. Maar hoe weet je welke spray, crème of olie je nodig hebt?

Hoe kies je de juiste zonnebescherming?

Er is niet zoiets als 'de perfecte formule' als het op zonnebescherming aankomt. Factor 30 is bijvoorbeeld niet 'slechter' dan factor 50+, alles hangt af van wat jouw huid nodig heeft en vooral ook wat je zelf verkiest. "De ideale zonnecrème is diegene die je werkelijk wilt dragen", hoor je huidexperten daarom weleens zeggen. Het komt er dus op neer dat je weet wat er op de markt is en je favoriet kiest.

1. Kijk naar je huid in de zon

Ben je iemand die zeer snel verbrandt, of heeft je huid net weinig last van de zon? Dit is een eerste indicatie om de juiste SPF (Sun Protection Factor) te bepalen. Wanneer je tijdens de zomermaanden in de felle zon vertoeft is een factor 20 tot 30 de minimale bescherming die je nodig hebt. Een factor 50+ is dan weer ideaal voor wie snel verbrandt, een erg gevoelige huid heeft, of wanneer de zon op haar felst is. Een slimme tip is om je gelaat (inclusief nek en decolleté!)  in te smeren met een hogere beschermingsfactor dan bijvoorbeeld je armen en benen. Los van de SPF die je kiest, wordt aangeraden om je elke 2 uur opnieuw in te smeren. Hou in het achterhoofd dat zonneschade een gigantische oorzaak is van (vervroegde) huidveroudering. Voldoende smeren is dus een absolute must, ook wanneer je niet snel verbrandt.

zonnebescherming
Shutterstock

2. Bepaal je huidtype

Hoe je huid reageert op de zon is belangrijk, maar ook je huidtype speelt een rol. Er zijn grofweg 3 categorieën waar zonneproducten op gespecialiseerd zijn: een droge huid, een vette huid en een gevoelige huid. Vooral aan dat laatste type wordt steeds meer aandacht geschonken, waardoor er heel wat zonnebescherming vandaag geschikt is voor wie snel last heeft van roodheden, irritaties of allergieën. Cosmeticamerken als Avène en La Roche-Posay, maar ook Garnier en Kruidvat hebben een uitgebreid aanbod aan zonneproducten die iedereen met een gevoelige huid beschermt.

Heb je een vette huid, dan is het belangrijk om te zoeken naar de woorden 'vetvrij' of 'oil free' op de verpakking. Reguliere crèmes en olies kunnen namelijk zorgen voor extra onzuiverheden (als je daar last van hebt) en laten je gezicht extra glimmen. Daarnaast zijn er producten die matterend werken, zo kan je jouw gelaat zorgeloos insmeren zonder discobal-effect.

Wie een erg droge huid heeft is meestal goed geholpen met de 'gevoelige huid'-zonneproducten. Kijk daarnaast ook naar crèmes, sprays of olieën die hydraterende ingrediënten bevatten en vermijd matterende crèmes, want die benadrukken droge plekjes.

3. Zoek je favoriete formule

Elke zomer worden er weer nieuwe formules op de markt gedropt die rivaliseren met de klassieke zonnecrème. Denk aan (droge) olie, gel-crèmes of zelfs waterachtige sprayformules en mists. Elke soort heeft voor- en nadelen, maar als het op effectiviteit aankomt zijn ze gelijk. Experimenteer en zoek je favoriet!

4. Belangrijke eigenschappen

Er zijn tenslotte nog enkele criteria waaraan zonnebescherming kan voldoen, afhankelijk van hoe en waar je smeert. Ben je van plan om te zwemmen of sporten, ga dan op zoek naar formules die extra water- en zweetproof zijn. Voor je gelaat is het dan weer mooi meegenomen als de zonnebescherming voedende eigenschappen bevat die je huid niet alleen beschermt, maar ook verzorgt. Tenslotte zijn er ook de zogenaamde 'tan enhancing' sprays en crèmes die je sneller doen bruinen.

Ontdek welke zonnebescherming jij nodig hebt

Jouw perfecte zonnebescherming gevonden? Je shopt 'm hier:

Ontdek ook Skin By Dings: vegan én verzorgende zonnebescherming van eigen bodem.