Elien Jansens’ foto expo ‘Feminine Essence’ viert de vrouw als muze

Gepubliceerd op 26 april 2024 door Sam Vandenbosch
Elien Jansens’ foto expo ‘Feminine Essence’ viert de vrouw als muze Elien Jansen

Fotografe Elien Jansen presenteert deze lente haar tentoonstelling 'Feminine Essence', die de kracht van vrouwelijkheid viert. Met haar lens legt ze de schoonheid van het vrouwelijk lichaam vast, als eerbetoon en muze.

Tien jaar geleden begon de Limburgse Elien Jansen (28) haar reis als fotograaf, gedreven door een passie om het gevoelige van een vrouw vast te leggen. Haar portfolio vertelt het verhaal van ontmoetingen tussen opmerkelijke vrouwen met verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Haar eerste tentoonstelling, in de Puttenaers Gallery in Diest, is dan ook een ode aan de pracht en het potentieel van vrouw-zijn, waarbij elke foto een moment van zelfliefde en comfort weerspiegelt. Wij gingen alvast langs en strikten het Belgische talent voor enkele vragen.

Elien Jansen
Elien Jansen

Gespot: Belgisch talent

Hoe is je passie voor fotografie en het boomen van je carrière gestart?

"Dat heeft er altijd wel ingezeten. Vanaf mijn twaalfde trok ik al met vriendinnen de velden in met het kleine cameraatje van mijn papa. In het middelbaar ging ik naar de kunstschool, gevolgd door Narafi bij het verder studeren. De passie voor het vrouwelijk lichaam was ook altijd al aanwezig, misschien wel door mijn grootvader die artistieke beelden, postkaarten of boeken uit 1900 verzamelde. Wie weet! Mijn carrière is wat later geboomd doordat Tiany Kirilof een van mijn foto's deelde met de caption "nieuw Belgisch talent". Waanzinnig leuk. Ik kon voor haar lifestylewebsite Belmodo gaan werken en op mijn achttiende al mocht ik voor merken als Xandres shooten. Pas de laatste zes jaar ben ik meer en meer dat naakte gaan opzoeken en mijn eigen portfolio beginnen uitbouwen."

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elien Jansen (@elienjansen)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elien Jansen (@elienjansen)

Hoe blijf je geïnspireerd?

"Ik reis erg veel om geprikkeld te blijven, het liefst naar een tropische bestemming. Zonsondergangen, zee en strand doen het echt voor mij. Mooie bestemmingen zijn dus zeker een onderdeel van mijn werk. Bali bijvoorbeeld is echt een walhalla om te creëeren, met prachtige shoot locaties en altijd wel een opportuniteit om modellen te ontmoeten. Daarnaast behoren Hawaï, Puglia en Mallorca tot mijn topfavorieten. Locaties dragen heel veel bij, al creëer ik ook zelf sets. Thuis heb ik dozen vol staan met styling spulletjes die ik doorheen de jaren heb verzameld. In een koffer van 30kg zeul ik die dan over de hele wereld mee, just in case en tot ergernis van mijn reisgenoten (lacht)."

Bali is echt een walhalla om te creëeren.

"Daarnaast bezoek ik graag musea voor inspiratie, bijvoorbeeld Monet in Parijs, in Giverny met al zijn vijvers. Ook muziek speelt een grote rol. Soms hoor ik een nummer en denk ik "wow dat zou een coole titel zijn voor bij een foto" of ontdek ik op die manier een boeiend thema om rond te werken. Tot slot is het belangrijk om vaak met verschillende modellen samen te werken, die je weer op nieuwe plekken en tot nieuwe inzichten brengen. Ik ben zelf als vrouw ontzettend gegroeid door met zoveel diverse meisjes te shooten."

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elien Jansen (@elienjansen)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elien Jansen (@elienjansen)

Vrouwelijke muzes

Wat is het grootste doel dat je wil bereiken met je werk?

"Ik wil vrouwen zich goed laten voelen. Zowel door zelfverzekerd en met plezier op mijn beelden te staan als ernaar te kijken. De beelden zijn nooit objectiverend, noch intimiderend voor andere vrouwen. Daarom houden zowel mannen als vrouwen van mijn werk. Het is zo menselijk en mooi als vrouwen zich comfortabel genoeg voelen om uit de kleren te gaan en samen een sterke foto te creëeren."

Ik wil dat mijn beelden nooit objectiverend, noch intimiderend voor andere vrouwen zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elien Jansen (@elienjansen)

Je organiseert ook empowering fotosessies. Wat leerde je daaruit over vrouwen?

"Dat iedereen zijn onzekerheden heeft, zelfs de vrouwen waarvan we vinden dat ze er perfect uitzien. Vaak wordt me gevraagd rekening te houden met iemands zogezegde "betere kant". Dat doe ik dan wel, maar ik vraag hen ook om te genieten en het proces te vertrouwen. Bovendien zijn het net de imperfecties die een beeld maken. Zoals bijvoorbeeld een bibs met een beetje cellulitis, dat is een veel interessantere foto dan een zogezegd perfecte poep."

Imperfecties maken een beeld. Een bibs met een beetje cellulitis geeft een veel interessantere foto dan een zogezegd perfecte poep.

"Ik probeer altijd een band te scheppen met mijn model. De tocht naar de locatie kan al veel doen, bijvoorbeeld een berg beklimmen, dan heb je samen al iets bereikt. Ik wil echt mét mijn modellen iets creëeren. Het gebeurt dan ook vaak dat de meisjes uitgroeien tot goede vriendinnen. Het is belangrijk dat je laat voelen dat je dankbaar bent om de dag met hen te spenderen. Ik denk dat je zo de juiste personen aantrekt, met de juiste energie achter en voor de lens."

Elien Jansen
Elien Jansen 

De expo 'Feminine Essence' is open van donderdag tot zondag van 12 april tot 26 mei in de Puttenaers Gallery in Diest. Daarnaast is er een bijpassend coffee table boek beschikbaar, dat te bestellen is via de website www.elienjansen.com.

Rate this post