Deze lanceringen wil je bezoeken op Milan Design Week 2023

Geüpdatet op 24 april 2023 door Daphne Dorgelo
Deze lanceringen wil je bezoeken op Milan Design Week 2023 © Pierre Mouton

Milan Design Week 2023, of Salone del Mobile, is in volle gang. Als je net als ELLE hier bent en je wilt weten wat je niet mag missen, hebben wij een korte gids met hoogtepunten samengesteld.

Elk jaar verzamelen de beste ontwerpers, creatievelingen en trendsetters zich in april in Milaan om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design te tonen. Dit jaar is geen uitzondering, met een indrukwekkende line-up van lanceringen, tentoonstellingen en presentaties. Of je nu een liefhebber bent van meubelontwerp, verlichting, interieurdesign, architectuur en zelfs mode (!), er is voor iedereen iets spectaculairs te ontdekken op Milan Design Week 2023.

1. Montblanc

Montblanc zet zijn liefde voor woorden in de kijker tijdens de Milan Design Week met een tijdelijke boetiek gewijd aan 'The Library Spirit'. Je kunt er kennismaken met de nieuwste lederwaren, schrijfwaren en technologieën van het Huis en ter plaatse deelnemen aan workshops en activiteiten die ze organiseren. Zie het als een uitnodigende ruimte waar je kennis en vaardigheden kunt verrijken en inspiratie opdoen. De winkel, in het Brera Design District, biedt ook gepersonaliseerde souvenirs aan om je reis te vereeuwigen.

Van 18 tot 23 april, Piazza San Marco 8

2. Lois Jeans en KOKKE House

Voor Salone heeft Lois Jeans samengewerkt met ontwerpstudio KOKKE House om ons te verwelkomen in 'Casa Lois' in Brera. De exclusieve showcase in Lois Galería Dos bevat museumwaardige stukken van de gerenommeerde ontwerper Ruud-Jan Kokke. Een gelimiteerd kledingstuk van Lois Jeans, gemaakt met behulp van lasertechnologie, werd gecreëerd door een reactie op de kenmerkende structuur van KOKKE House en drukt zijn eigentijdse stempel op die van Lois.

Van 18 tot en met 23 april 2023, Via Madonnina 15

3. Hermès

Tijdens de Milan Design Week kun je de juist gelanceerde homecollectie van Hermès bewonderen in een soort geometrisch raamwerk van ijzeren staven en beton. De collectie is op z'n beurt geïnspireerd door archaïsche vormen, natuurlijke kracht en minimalisme. Zo is er een leren fauteuil, een heruitgave van een stoel uit de jaren 30 en een sofa met een tijdloze silhouet. Vakmanschap komt ook duidelijk terug: geblazen glas voor minimalistische lampen, traditionele stoffering voor de eenvoudige, verfijnde stoel en handborduursels voor de tapijten. Dit steeds in organische materialen, met het gebruik van brons, glas, hout en leer. Paardensport referenties, belangrijk voor Hermès, zijn te vinden op een porseleinen ontbijtservies met vrolijke lijnen en op de tapijten en dekens die barsten van de fantasie.

Van 19 tot en met 23 april 2023, Via Palermo 10

4. Dior en Philippe Starck

Dior Maison en Philippe Starck zetten hun creatieve tandem voort en onthullen een imposante Monsieur Dior fauteuil op de Salone del Mobile. Na de introductie van de Miss Dior stoel in 2022, geïnspireerd op het iconische Medaillon, was het voor Starck vanzelfsprekend om de familie uit te breiden met deze nieuwe fauteuil. De meubelstukken komen in verschillende materialen en kleuren, zoals glanzend of gelakt aluminium, crèmekleurige bouclé stof en toile de Jouy in roze, zwart of fluorescerend oranje. De collectie wordt omringd door de meest uitgebreide meubelcollectie die het huis ooit heeft voortgebracht. Dit alles vindt plaats in het majestueuze Palazzo Citterio.

Van 18 tot 23 april 2023, Via Brera 12

5. Louis Vuitton en Marc Newson

Louis Vuitton presenteert op Milan Design Week 2023 de Cabinet of Curiosities, ontworpen door Marc Newson. Dit ingenieuze ontwerp transformeert de iconische Louis Vuitton koffer in een elegante vitrine, met 19 met leer beklede metalen kubussen die kunnen worden herschikt in meer dan 1000 configuraties. Acht van deze kubussen hebben geheime compartimenten. Dit droom cabinet - waar wij rechtstreeks onze waardevolle objecten in willen uitstallen -  is verkrijgbaar in een limited edition van 40 stuks en deze week te bewonderen.

Van 17 tot 23 april 2023, Corso Venezia nummer 16

 

6. Samsung en TOILETPAPER

Wie geïnteresseerd is in de nieuwste technologie en design, moet hier zeker een kijkje nemen. Op de Fuorisalone-stand van Samsung kun je ontdekken hoe de nieuwe Bespoke-apparaten ons hedendaags in het leven kan ondersteunen. Zowel qua energie, als duurzaamheid. Naast deze nieuwste apparaten biedt de stand ook exposities. Samsung heeft onder meer samengewerkt met creatieve studio TOILETPAPER uit Milaan om limited-edition Bespoke-koelkastpanelen te ontwikkelen in de typische TOILETPAPER-stijl, bestaande uit vier unieke designs: DESSERT TABLE, LIPSTICKS, MIRROR en ROSES.

Van 17 tot en met 23 april, Via Tortona 27

7. Muller Van Severen en Kvadrat

Het Belgische designduo Muller Van Severen presenteert tijdens de Salone del Mobile 2023 twee nieuwe tapijten in samenwerking met Kvadrat: March en July. Voor Muller Van Severen bepaalt kleur net zo goed het karakter van een product als de materialen en methodes waarmee het is gemaakt. Voor het ontwerp van deze collectie is het proces vergelijkbaar met het maken van een schilderij en zijn ze geïnspireerd op de verschillende vachtstructuren van schapen gedurende het jaar. March heeft de gekrulde en onregelmatige vacht voor het scheren, terwijl July de nette vacht van hoogzomer heeft nadat de schapen zijn geschoren. Klink zacht, niet? Wil je daarom deze Belgische ontwerpen zelf voelen, kom dan naar de showroom van Kvadrat tijdens de Milan Design Week 2023.

Van 18 tot en met 23 april 2023, Corso Monforte

8. JOV en Studio Mary Lennox

Maar er is meer Belgisch tapijtdesign! Tijdens de Milan Design Week 2023 stelt de Belgische tapijtproducent JOV trots hun nieuwe collectie, genaamd M-SHWY, voor. Het Berlijnse Studio Mary Lennox ontwierp deze kunstcollectie geïnspireerd op de oesterzwam, met drie verschillende modellen en kleuren. De MSHWY01 is een topzicht van de oesterzwam (mycelium) met een subtiele glans dankzij het gebruik van Soft New Zealand wol met Tencel Lyocell. De handgetufte details in kleurverloop en 3D-hoogte-effecten maken dit tapijt extra indrukwekkend en uniek. De installatie werd speciaal ontworpen door Studio Mary Lennox en is nog te bezichtigen tot 23 april.

Van 18 tot 23 april 2023, stand E44, hal 6, Rho Fiera Milano