Reistip: het Firenze van Michelangelo

Gepubliceerd op 11 juli 2022 door ELLE Partner
Reistip: het Firenze van Michelangelo Florence, night ©Archivo Toscana Promozione Turistica

Firenze is niet alleen een populaire bestemming voor modefanaten maar ook voor kunst-en cultuurliefhebbers. Bezoek de stad door de bril van Michelangelo, die met zijn cultureel en artistiek nalatenschap een stempel drukte op de ‘hoofdstad’ van Toscane.

Start de dag met een bezoek aan het ‘Museo Casa Buonarroti’ in de via Ghibellina 70 en ontdek er waardevolle werken gemaakt door een zeer jonge Michelangelo, zoals de ‘Madonna van de trap’ en de ‘Centauromachie’. Deze twee opemerkelijke bas-reliëfs maakte hij tijdens zijn opleiding In de Medici-tuin San Marco, bij het gelijknamige klooster.

Verken vervolgens de renaissancebasiliek ‘Santo Spirito’, waarvan het interieur het werk is van Filippo Brunelleschi. In de sacristie bevindt zich een houten kruisbeeld van de hand van Michelangelo, een eerste resultaat van zijn nauwgezette anatomische studies.

Kunst

Vervolg je weg naar het ‘Museo del Bargello’, een toonaangevend museum op vlak van Italiaanse beeldhouwkunst. Naast meesterwerken van Donatello, Celini,Verrocchio en Della Robbia, huist het een aanzienlijk aantal beeldhouwwerken van Michelangelo zoals de "Bacchus" en de buste van "Brutus", geïnspireerd op Grieks-Romeins beeldhouwwerk, de "Tondo Pitti" (een bas-reliëf dat Madonna met kind voorstelt)

Ook de ‘Galleria dell’Accademia’ is een bezoekje waard. Je vindt er talrijke werken van Michelangelo waaronder de befaamde “David” en de reeks ‘Gevangenen’, wonderbaarlijke - zij het onvolledige - beelden die oorspronkelijk voor het graf van Paus Julius werden gemaakt. 

Daarnaast mag de meest bezochte Italiaanse kunstgalerij ter wereld, de ‘Galleria degli Uffizi’, uiteraard niet in het lijstje ontbreken. Daar bevindt zich bijvoorbeeld de ‘Tondo Doni’: het enige schilderij van Michelangelo dat in Firenze te bezichtigen is, geschilderd vlak voor het gewelf van de Sixtijnse Kapel. 

De ‘San Lorenzo’-wijk

De volgende stop is het kolossale ‘Palazzo Vecchio’, het museum en stadhuis van Firenze dat uitkijkt over de Piazza Signoria. Tijdens de rondleiding kan je er de majestueuze ‘Zaal van de Vijfhonderd’ bewonderen, waar nog een beeldhouwwerk van Michelangelo te bewonderen is, namelijk ‘de Overwinningsgeest’. 

Naast de Duomo omvat het complex in de ‘San Lorenzo’-wijk ook nog de Laurentiusbibliotheek en de Medici-kapellen, allebei ontworpen door Michelangelo. Het ‘Museo dell’Opera del Duomo’ vormt daarenboven een van de meest prestigieuze musea voor sacrale kunst ter wereld. Het museum werd onlangs volledig gerenoveerd en herbergt talloze meesterwerken waaronder Michelangelo’s sublieme ‘Pietà Bandini’, een werk dat de kunstenaar oorspronkelijk voor zijn eigen graftombe ontwierp.

Groene oase

Tenslotte bevat Firenze ook een aantal groene parels.Met een gecombineerd ticket kan je de twee mooiste tuinen van de stad, namelijk de Boboli- en Bardini-tuin bezoeken. Die eerste maakt deel uit van het museumcomplex ‘Palazzo Pitti’ en biedt buitengewone panoramische uitzichten bestaande uit gazons, bosjes en thematuinen zoals de ananas- en de camelia-tuin. Die laatste bevat dan weer prachtige elementen zoals een blauweregenprieel en barokke trap. De terrassen met een prachtig uitzicht over de stad en de bloeiende gazons maken van de tuin de ideale plek om even te verpozen na een drukke dag.

De route eindigt tenslotte met een bezoek aan het Forte di Belvedere, dat de twee tuinen verbindt en waar je tijdens de zomer tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars kan bezichtigen. 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.

www.italia.it

LEES OOK:

Rebel & The Gypsea: hippe hoeden van Belgische makelij 

Wedstrijd: WATERDROP helpt je meer water te drinken 

Hollywood is in de ban van de barbie trend - zo creëer je de look