De 10 Belgische must-see tentoonstellingen van het moment

Geüpdatet op 15 december 2021 door Malvine Sevrin, Camille Vernin en Virginie Dupont
De 10 Belgische must-see tentoonstellingen van het moment ©Instagram @museedixellesofficiel

Zin in een cultureel uitje? Ontdek onze selectie Belgische tentoonstellingen van het moment die je echt gezien moet hebben!

Opgaan in het werk van David Hockney, een egoboost krijgen voor de Brusselse mode of de filmaffiches van Laurent Durieux bewonderen... Haal je agenda maar tevoorschijn en noteer de data met onze selectie Belgische must-see tentoonstellingen van nu tot januari!  

1. De beroemdste: David Hockney in Bozar - Brussel

Bozar wijdt maar liefst twee tentoonstellingen aan de beroemde Britse schilder. De eerste heet "Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017". Die expositie kijkt terug op Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen. In het tweede luik van de tentoonstelling ontdekken de bezoekers de enorm kleurrijke iPad-schilderijen die de kunstenaar op zijn drieëntachtigste tijdens de eerste coronalockdown maakte. Een dubbeltentoonstelling waarmee Hockney na dertig jaar opnieuw in het Paleis der Schone Kunsten te zien is. Dit mag je echt niet missen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Bozar (@bozarbrussels)

Wanneer? Tot 23 januari 2022

Waar? In Bozar – 23 Ravensteinstraat, 1000 Brussel

Hoeveel? € 20 standaardprijs, € 10 voor bezoekers jonger dan dertig

2. De opvallendste: Martin Parr in Hangar - Brussel

Martin Parrs foto's van mensen met al hun gewoonten en eigenaardigheden hoeven we niet meer voor te stellen. De documentairefotograaf is gefascineerd door verveling en besliste op een bepaald moment dat de Britse bourgeoisie zijn belangrijkste onderwerp zou worden. Zo vereeuwigde hij scènes uit hun dagelijkse leven, nu eens aandoenlijk, dan weer pathetisch maar altijd boordevol empathie. Hij zegt hierover: "Goede foto's moeten altijd een beetje pijn doen, er moet altijd een vleugje kwetsbaarheid aan zitten". Hangar stelt de eerste Belgische retrospectieve van de beroemde fotograaf voor. Plus vierhonderd kleurige en opvallende beelden, vol humor en ironie...

Wanneer? Tot 18 december 2021

Waar? In Hangar - Kasteleinsplein 18, 1050 Brussel

Hoeveel? € 7 voor een standaardticket

3. De leukste: Hahaha. De Humor van de Kunst in het ING Art Center - Brussel

"Niets is voldoende serieus om serieus genomen te worden", aldus Marcel Duchamp. De grote tentoonstelling met meer dan tweehonderd werken belicht de diverse manieren waarop de artistieke bewegingen van de negentiende eeuw tot nu met  humor omgaan. Van het dadaïsme over de readymades van Marcel Duchamp tot Wim Delvoyes werken om te spelen... "Hahaha. De Humor van de Kunst" legt de nadruk op het revolutionaire potentieel van de lach. De tentoonstelling toont ook hoe die parodieën onze kijk op kunst volledig hebben omgegooid en hoe ze de overgang tussen moderne en hedendaagse kunst hebben aangekondigd.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par ING Belgium (@ingbelgium)

Wanneer? Tot 16 januari 2022

Waar? In het ING Art Center – Koningsplein 6, 1000 Brussel

Hoeveel? Tussen € 0 en € 12; 50% korting voor ING-klanten

4. De meest geëngageerde: Banksy: Genius or Vandal ? - Brussel

Door het grote succes is de tentoonstelling "Banksy: Genius or Vandal" verlengd tot 22 januari 2022. Met deze expositie wordt een honderdtal werken van de beroemdste street artist ter wereld aan het publiek voorgesteld. Daarbij horen een zeventigtal geauthenticeerde werken die eigendom zijn van internationale privéverzamelaars. Zijn geëngageerd en omstreden werk leverde Bansky de bijnaam 'koning van de provocatie' op. Deze niet-officiële tentoonstelling is een artistieke onderdompeling voor de zintuigen. Ze laat de bezoekers dankzij geavanceerde technologie van dichtbij kennismaken met Banksy's werk.

Wanneer? Tot 22 januari 2022

Waar? Grote Markt 5 – 1000 Brussel

Hoeveel? Standaardtickets: € 16,50, kinderen: € 11,50

5. De meest kosmische: Cosmos in Le Grand-Hornu - Henegouwen

Hoe is de kosmische evolutie verlopen? Zijn we alleen? Waarom bestaat het heelal? Sinds het begin van de mensheid hebben de ontelbare fenomenen van het universum (zwarte gaten, de oerknal, donkere materie, exoplaneten...) kunstenaars geïnspireerd. Zoals de nieuwe tentoonstelling Cosmos in het CID van Le Grand-Hornu laat zien, vormt design hierop geen uitzondering. Cosmos toont het werk van een veertigtal ontwerpers die op conceptuele, technische of poëtische wijze de architectuur van het heelal en de verborgen wetten van de fysica in vraag hebben gesteld. Op die manier willen ze er de mysteries en de schoonheid van blootleggen. Heb je er altijd al van gedroomd om in een zwart gat te verdwijnen? Hier kan dat.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par CID au Grand-Hornu (@cidgrandhornu)

Wanneer ? Nog tot 27 februari 2022

Waar? In Le Grand-Hornu – rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu

Hoeveel? € 10 voor een standaardticket en € 2 voor kinderen en studenten

6.De stijlvolste: Brussels Touch in het Mode en Kant Museum - Brussel

Als Parijs de modehoofdstad is, dan is Brussel zijn kleine broertje. Dat bewijst deze nieuwe, intimistische tentoonstelling. Ze is ontworpen als een vrij parcours waarlangs we het werk van 33 talentvolle ontwerpers en ontwerpsters ontdekken. Want Brusselse en Belgische mode zijn niet helemaal hetzelfde. De ontwerpers raken doordrongen van de unieke sfeer van de stad en gaan nieuwe horizonten verkennen. In het Mode & Kant Museum ontdekken we de invloed van Brussel op de hedendaagse mode, van de jaren tachtig tot vandaag.

Wanneer? Tot 15 mei 2022

Waar? In het Mode & Kant Museum – Violetstraat 12, 1000 Brussel

Hoeveel? € 8 voor een standaardticket

7. De heetste: Double Bill in het Mima - Brussel

Tot januari krijg je in het Mima twee tentoonstellingen voor de prijs van een! Enerzijds is er "The Art of Laurent Durieux" dat zich concentreert op een honderdtal originele filmaffiches van de internationaal bejubelde Belgische kunstenaar. We zien er ook de volledig herwerkte affiches van onze lievelingsfilms, van Apocalypse Now tot La Piscine. Anderzijds biedt "THE ABC of Porn" een inkijk in veertig uitzonderlijke archieven van de Brusselse pornografische cinema. De tentoonstelling zet een verborgen aspect van onze cultuur in het licht, dat anders in de vergeetput van de geschiedenis zou terechtkomen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par MIMA - Museum (@mimamuseum)

Wanneer? Tot 9 januari 2022

Waar? In het Mima – Henegouwenkaai 39-41, 1080 Molenbeek

Hoeveel? € 9,50 voor een standaardticket

8. De meest stedelijke: Kunst bewoont de stad - Bergen

Kunst beperkt zich niet tot de vier muren van een museum. De geplaveide straatjes van Bergen laten de mooiste street art zien. "Kunst bewoont de stad" neemt ons mee op een artistieke reis doorheen de stad. Zo ontdekken we muurschilderingen van plaatselijke en internationale kunstenaars. Het is een echt openluchtmuseum om te voet te bezoeken. Ideaal om op een zonnige herfst- of winterdag met groot en klein door de stad te wandelen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Ville de Mons (@villedemons)

Wanneer? Doorlopend

Waar? In Bergen. Traject verkrijgbaar op visitmons.be

Hoeveel? Gratis!

9. De meest onverwachte: Crush in het Design Museum Brussels - Brussel

Het Design Museum Brussels en het Museum van Elsene (momenteel gesloten wegens renovatiewerken) hebben besloten om hun respectieve collecties samen te voegen tot een verbluffend maar coherent geheel. Verspreid over bijna 900 vierkant meter vinden we hier schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en tekeningen zij aan zij, verwikkeld in een onverwachte en intuïtieve dialoog. Het doel? Weerklank vinden en vooral de kunst demystificeren.

Wanneer? Tot 6 maart 2022

Waar? Design Museum Brussels - Belgiëplein, 1020 Brussel

Hoeveel? € 10,80 voor een standaardticket

10. De meest immersieve: Inside Magritte in La Boverie - Luik

Immersieve tentoonstellingen worden steeds populairder. Na Monet, Klimt en Van Gogh in Antwerpen, heeft de beroemdste Belgische surrealist er nu ook eentje. Om het talent van de artiest weer te geven, werkt de expositie met projecties. Op het programma: een 360°-ervaring die de zintuigen prikkelt en waarbij we op zoek gaan naar de droomwereld en de verschillende schildertechnieken.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par La Boverie (@la.boverie)

Wanneer? Tot 6 maart 2022

Waar? La Boverie - Parc de la Boverie 3, 4020 Luik

Hoeveel? € 15 € voor een standaardbiljet en € 8 voor bezoekers jonger dan 25.

LEES OOK

Modemuseum Hasselt opent ‘Activewear’ expo met Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée

Hotspot: Instagrammuseum The upside down in Amsterdam

‘Smuk’ in modemuseum Hasselt, een expo vol pracht en praal