8 Noord-Amerikaanse steden die je absoluut moet bezoeken

Geüpdatet op 21 december 2021 door Voyageurs intrépides en Marie-Noëlle Vekemans en Virginie Dupont
8 Noord-Amerikaanse steden die je absoluut moet bezoeken Imaxtree

De Amerikaanse grenzen zijn eindelijk weer open. Wie gevaccineerd is, kan dus een reis naar de VS plannen. Gebrek aan inspiratie? Geen probleem, de reisbloggers van Voyageurs Intrépides (onverschrokken reizigers) hebben een lijst opgesteld van de Amerikaanse steden die je absoluut moet gaan verkennen.

1. New Orleans, de bakermat van de jazz

New Orleans is niet zoals de andere Amerikaanse steden. De plek is nog steeds doordrongen van overzeese muziek en gastronomie. Bezoekers worden opgenomen in een uniek patchwork van Caribische, Amerikaanse, Franse en Amerikaanse culturen. Ze worden overspoeld door een ongeëvenaarde cocktail van smaken, indrukken en klanken. In de straten, steegjes en bars: overal hoor je muziek. Dit is waar jazz het licht zag, elke dag is het er feest. New Orleans is ook beroemd voor zijn creoolse gerechten, eeuwenoude eiken en karakteristieke trams. Je moet trouwens zeker eens een "streetcar named Desire" opstappen, het is een van de paradepaardjes van de stad. Er zijn ook bijzondere musea: het Southern Food and Beverage Museum bijvoorbeeld, een echt symbool voor het plaatselijke culinaire erfgoed.

2. Seattle, de stad met duizend attracties

Seattle ligt aan de Stille Oceaan, op zo'n tweehonderd kilometer van Canada. Het is een havenmetropool met het uitzicht van een onmetelijk groot eiland. Seattle wordt ook "Rain City" of regenstad genoemd en telt amper vijftig dagen zon per jaar. Toch hangt er een gezellige sfeer en zijn er tal van leuke activiteiten. Wie het bruisende en jachtige stadsleven wil ontlopen, kan zich ontspannen tijdens een van de vele ferrytochten. Maar je kunt er ook vissen, peddelsurfen, zeilen en varen. Of je vaart mee om walvissen te spotten langs de kust van de Stille Oceaan. Met zijn musea en galerijen is Seattle ook cultureel heel interessant. Of je gaat flaneren langs de kade, waar de vroegere pierconstructies nu restaurants zijn geworden. En natuurlijk moet je ook de Pike Place Market bezoeken, met zijn zeevruchten, groenten en bloemen...

©Shutterstock - Seattle
©Shutterstock - Seattle

3. Portland, city of roses

Portland, ten zuiden van Seattle, is creatief, innovatief en een beetje rebels. Het is het eldorado van de hipsters. Deze stad is moeilijk in enkele woorden te vatten. Daarom houden we het er maar bij dat Portland aan de top staat wat mode betreft en dat zijn inwoners ongelofelijk warm en vriendelijk zijn. Portland is al twintig jaar een pionier op het vlak van milieuvriendelijke mode. De stad heeft een efficiënt tramnet en vormt een uitstekend fietsterrein. Auto's worden zoveel mogelijk uit het centrum geweerd en "groene" gebouwen verdringen de klassieke panden in snel tempo. Portland evolueert en verandert voortdurend. Je ontdekt er een stevig en uitgebreid vervoersnet, belastingsvrije winkels en ruime parken met massa’s culturele attracties. Bovendien is de stad een voedingsbodem voor allerlei muziekgenres. Het is de thuisbasis van indiebands zoals The Decemberists en The Shins, maar ook van super trendy hiphopgroepen zoals The Last Artful, Dodgr. De kunst- en culturele centra van Portland hebben een uitstekende reputatie. Ben je gepassioneerd door klassieke muziek? Dan moet je zeker een concert van de Oregon Symphony of een opera in de Portland Opera bijwonen. En in het Oregon Ballet Theatre kun je helemaal opgaan in een klassiekedansvoorstelling.

4. Philadelphia, de wieg van de democratie

"Philly" bevindt zich op negentig minuten van New York en is een van de zes grootste steden van de Verenigde Staten. De stad is bekend voor zijn marktkraampjes, restaurants, geschiedenis en kunst. In Philadelphia kun je zo goed als overal te voet heen. Begin zeker bij het Independence National Historical Park, want deze plek belichaamt de Amerikaanse democratie. In dit nationaal park ontdek je verschillende historische monumenten zoals de Independence Hall, waar in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. Het gebouw is beschermd Unesco-werelderfgoed. Enkele meters verder prijkt nog zo'n icoon: de Liberty Bell. Deze vrijheidsklok verspreidt een tijdloze boodschap, ze is voor het hele land een waar symbool van de democratie. En de toegang is ook nog eens gratis.

©Shutterstock - Philadelphie
©Shutterstock - Philadelphie

5. Newport, city by the sea

Aan de Amerikaanse oostkust ligt Newport, met zijn indrukwekkende zeegezichten, grandioze architectuur en gezellige sfeer. De stad barst van de fascinerende activiteiten. Zo kun je er de landhuizen van de Gouden Eeuw bezoeken: de voormalige zomerverblijven van de Astors, Rockefellers en Vanderbilts. Newport is de ideale bestemming om te smullen van verse culinaire lekkernijen zoals zeevruchten. Daarna kun je je uitleven met verschillende wateractiviteiten, op Sachuest Beach bijvoorbeeld, het surfersparadijs. Newport is ook beroemd voor zijn zinderende nachtleven en de ontelbare restaurants, wijnkelders en cafés waar je je hart kunt ophalen.

6. Salt Lake City, niet te missen

Salt Lake City is de hoofdstad van Utah, in het westen van de VS. De negentiende Olympische Winterspelen vonden hier plaats en je vindt er musea met onmetelijke schatten, grote winkelcentra en een geanimeerd stadsleven. Salt Lake City heeft bovendien heel wat bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn. Het Utah Olympic Park moet bovenaan je lijstje staan. Je ziet er onder andere gigantische pistes voor het bobsleeën en schansspringen. Daarnaast zijn er in Salt Lake City ook twee musea die je absoluut moet bezoeken: het Natural History Museum of Utah en The Leonardo, in het hart van de stad.

©Shutterstock - Salt Lake City
©Shutterstock - Salt Lake City

7. Charleston, het hele jaar door prachtig

Het charmante Charleston is de ideale vakantieplek, ongeacht het seizoen. De stad barst van de verfijnde restaurants en kan bogen op een mooi aanbod culturele trekpleisters. Het is trouwens aan die unieke harmonie van traditie en moderniteit dat Charleston zijn bijzondere sfeer te danken heeft. Charleston is een bruisende stad, er is altijd wel iets te beleven. Het hele jaar door gonst de stad van fascinerende culturele evenementen. Zo moet je in februari zeker de Southeastern Wildlife Exposition bezoeken. Je ontdekt er een speciale tentoonstelling met kunstwerken over dieren. In maart vindt het wijn- en gastronomiefestival plaats, met culinaire specialiteiten en lokale drank. In het najaar kun je via het festival Annual Fall Tours of Homes and Gardens het plaatselijke erfgoed door de eeuwen heen verkennen.

8. Denver, the mile high city

Denver ligt op een hoogte van 1 609 m, in de vallei van de rivier Platte, vlak onder de Rocky Mountains. In de stad hangt een gezellige sfeer. Restaurants, cafés, nachtclubs en winkels vind je in het Cherry Creek Shopping Center en in de omgeving van Cherry Creek North, de Denver Pavillons, Larimer Square... Ook voor wie zich in de Far West wil wanen, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. Zo kun je het History Colorado Center, het Black American West Museum of het Buffalo Bill Museum bezoeken. Verder is Denver een groene stad, met zeshonderd parken en natuurgebieden zoals het indrukwekkende City Park. De Zoo, met meer dan vierduizend dieren, geniet eveneens een uitstekende reputatie en is een echte must-see. Op zo'n twee uur rijden van het stadscentrum rijzen de Rocky Mountains op. Ideaal voor wandeltochten, bergbeklimmen, skiën, moutainbiken, kanoën en raften.

©Shutterstock - Denver
©Shutterstock - Denver

LEES OOK:

Groen reizen: zo ga je ecologisch, maar toch luxueus op vakantie

Dit is de perfecte vakantiebestemming volgens je sterrenbeeld