Groen reizen: zo ga je ecologisch, maar toch luxueus op vakantie

Geüpdatet op 12 augustus 2021 door Lore Ginneberge
Groen reizen: zo ga je ecologisch, maar toch luxueus op vakantie© Shutterstock

Jezelf onderdompelen in nieuwe culturen, helemaal tot rust komen... Reizen is een fantastische ervaring, doch niet altijd even geweldig voor de natuur en de plaatselijke bevolking. Met deze tips maak je jouw vakantie ecologisch, zonder in te boeten aan luxe en comfort.

1. Kies een ecologische bestemming

Ecologisch reizen begint eigenlijk al tijdens het kiezen van een bestemming. Het onafhankelijke platform Ethical Traveler stelt elk jaar een lijst samen met de meest duurzame vakantiebestemmingen. Voor 2021 omvat die onder meer Belize, Costa Rica, Kaapverdië en Jamaica, genoeg voor op je bucketlist eens covid voorbij is. Dichter bij huis scoren Zwitserland, Zweden en Malta erg goed.

Armenië ecologisch reizen groen vakantie duurzaam
Armenië - Shutterstock

Daarnaast zijn er heel wat landen die het een pak slechter doen. Madagaskar en Bangladesh zijn niet bepaald de meest groene vakantieoorden. Je weet dus waar naartoe!

2. Boek een groen verblijf

Hoe groen de reis zal worden hangt erg af van je verblijfplaats. Het spreekt voor zich dat kleine accommodaties zoals B&B's of woningen via Airbnb en EcoBnb het hoogst scoren qua duurzaamheid, en je steunt er ook nog eens de lokale bevolking mee. Toch kunnen ook grotere complexen ecologisch zijn. Let goed op certificaten als EcoRooms & EcoSuites of Green Key. Die laatste biedt een overzicht van gecertificeerde adressen wereldwijd.

Dan zijn er nog de buitengewone plekken waar luxe en duurzaamheid hand in hand gaan. Enkele topadressen op groene bestemmingen:

WhitePod in Le Valais, Zwitserland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Whitepod Hotel (@whitepod_hotel) op

Op anderhalf uur van Genève spot je deze minimalistische Whitepods. 's Winters aanschouw je de sneeuw door de transparante wanden en tijdens de zomermaanden veranderen de Pods in groen gecamoufleerde tenten middenin de natuur. De energie wordt ecologisch opgewekt, de keuken is er volledig lokaal en afval wordt gerecycleerd.

Cala Luna Boutique Hotel in Tamarindo, Costa Rica

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cala Luna Boutique Hotel (@calalunahotel) op

Boek hier

Paradijselijk, enkel zo kan je dit ecoresort passend omschrijven. In Cala Luna komt de natuur letterlijk binnen, want alles is er open, groen en ongerept. Dit hotel kreeg 5 sterren (de hoogste score) van het toeristisch instituut van Costa Rica, onder andere omwille van de bescherming van wilde zeeschildpadden.

3. Laat een kleine voetafdruk achter

Ecologisch reizen

Eenmaal op je bestemming wil je natuurlijk zo weinig mogelijk vervuiling veroorzaken. Verplaats je waar mogelijk per trein, bus, fiets of te voet. Meteen ook een manier om het land te leren kennen als een local.

sri lanka trein reizen ecologisch duurzaam vakantie
Treinrit in Sri Lanka - Shutterstock

Eten en drinken

Denk aan de kleine dingen die een grote impact hebben: neem een drinkfles mee, eet in lokale restaurantjes en vermijd te allen tijde bedreigde diersoorten op je bord. Verder zijn hotels en restaurants met een gigantisch all you can eat- buffet per definitie minder ecologisch, gezien het vele afval dat deze formule met zich mee brengt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ❤️ Mel's Food & Travel log (@girleatworld) op

4. Wat kan je achteraf doen?

Wanneer je het vliegtuig nam, is er hoe dan ook sprake van C02-uitstoot. Je kan ervoor kiezen om die vervuiling te compenseren via allerhande alternatieven, doneer bijvoorbeeld aan Treecological en zet je vliegreis om in bomen. Een ander idee is om tijdens of na je reis op zoek te gaan naar plaatselijke initiatieven, denk aan natuurreservaten, of dierenbescherming.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TIMEOUT SOCIETY (@timeoutsociety) op