Dit zijn de meest romantische winter getaways in Europa

Geüpdatet op 2 december 2019 door Isabelle
Dit zijn de meest romantische winter getaways in Europa

Attentie, winter wonderland lover! Hoef jij ‘s winters niet noodzakelijk op zoek naar zonniger oorden, maar ben je juist dol op de verstilde pracht van ijs en bevroren natuur, gezellige chalets en pittoreske landschappen? Wij verzamelden enkele Instagramwaardige winter getaways dicht bij huis (of toch binnen Europa) voor je:

Rovaniemi, Finland

Deze staat met stip op nummer één voor elke zichzelf respecterende Kerstmis fan. Rovaniemi staat te boek als de officiële woonplek van de kerstman, je kan in dit besneeuwde Walhalla zelfs hiken naar De Hut waar de vriendelijke bebaarde volgens de legende zijn collectie speelgoed in elkaar klutst. Dromen kan geen kwaad, naar rendieren en tonnen sneeuw staren ook niet…

Tip: in het Arktikum museum ontdek je hoe de mens al eeuwenlang weet te overleven op de poolcirkel, een bezoekje waard!

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Hallstatt, Oostenrijk

Dit pittoreske gevalletje heeft haar eretitel van allermooiste dorp ter wereld niet gestolen: de geïsoleerde ligging aan een glanzend meer, de reusachtige Alpen op de achtergrond en het feit dat alle huizen gebouwd lijken te zijn door een stel kawaï kerstelfjes maken het meer dan postkaart waardig. Mooi, mooier, mooist en ideaal om helemaal tot rust te komen met een goed boek of tien, of als uitvalsbasis voor stevige hikes in de omgevende natuurpracht.

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Bled, Slovenië

Als je liever zélf een boek wil schrijven –een biografie over kerstelven bijvoorbeeld- moet je dan weer aan het nog rustiger Bled meer zijn. Deze sprookjesachtige plek in Slovenië telt één eilandje met een raadselachtige kerk, er dobberen zwanen rond en op barkoude winterochtenden hangt er een mysterieuze nevel over het water. Aan de oever van het meer ligt een indrukwekkend kasteel dat de ideale bestemming is voor een hike door het weelderige, omringende woud. Onze tip: check in een prachtige ecolodge in (zoals Hotel Ribno), plons in het bubbelbad voor je paalwoning en geniet van de stilte…

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Hoempa loempa op de kerstmarkt

Uiteraard rijmt “winter” niet noodzakelijk met “stilte” en voor sommigen is het om glühwein, jenevershots en heel veel foute muziek te doen. Ook dat kan in een meer dan mooi plaatje, getuige de eindeloze lijst sprookjesachtige kerstmarkten in Europa. Vooral de Duitsers en Oostenrijkers kunnen er wat van: schroef dus je accent wat bij en ga helemaal los!

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

De Glacier Express, Zwitserland

Treinreizen zitten helemaal in de lift en zijn niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook ontzettend romantisch. Wij lijstten eerder al de mooiste treinreizen ter wereld op en de route tussen het Zwitserse Zermatt en St. Moritz is er één van. Het spoor slingert langs pittoreske dorpjes en valleien, imposante bergen en groene bossen. Ideaal voor het betere gedagdroom.

Lustig verzamelaar van instapkaartjes? Ontdek hier de mooiste treinreizen ter wereld.)

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Abisko, Zweden

Over de trein gesproken, Europa’s meest noordelijk gelegen treinbestemming is Abisko in Lapland. De plek is gereserveerd voor de meest gevorderde winterlover en biedt naast eeuwige (‘s winters toch) duisternis het bloedmooie noorderlicht spektakel, de kans om nader kennis te maken met husky’s en om je bilspieren te trainen tijdens pittige langlauf hikes. Tip: in het nabijgelegen Kiruna kan je een nachtje logeren in het werelberoemde Icehotel.

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Budapest, Hongarije

Fans van het betere zwemwerk moeten dan weer in Budapest, beter gekend als de stad met één van de mooiste winterse zwembaden ter wereld. Je weet dat een plek cool is als het woord “sparties” (= spa parties) speciaal daarvoor werd uitgevonden. Het Szechenyi complex in hartje Budapest bestaat uit 18 verschillende zwembaden aan de voet van een barok paleis. Het water vloeit er rechtstreeks uit natuurlijke warmwaterbronnen en voelt dus het hele jaar door lekker aangenaam. Je komt er niet alleen om mooie Instagramplaatjes te schieten, maar ook voor de vele wellness faciliteiten, het uitgebreide spa menu en de legendarische feestjes met live DJ’s en cocktails. Moest Marie-Antoinette nog leven, ze zou een abonnement op deze plek hebben!

winter_vakantie_bestemmingen_treinreizen_romantisch_europa_

Transylvanië, Roemenië

Wat dacht je van een tripje doorheen het geboorteland van ’s werelds beroemdste vampier (althans, voor Edward Cullen “a thing” werd)? Transylvanië heeft alles om een nostalgisch winterhart sneller te doen kloppen: pittoreske Middeleeuwse steden (zet Brasov en Sighisoara zeker op je lijstje), mysterieuze kastelen (waaronder Bran Castle, volgens de legende ooit de residentie van Vlad Tepes, de inspiratiebron achter Dracula), besneeuwde wouden en uiteraard een romantische spoorweg die je van dromerige plek naar dromerige plek voert. Lang verhaal kort: boekenwormen die eens een frisse, winterse neus willen halen moeten hier zijn.