Dit zijn de 6 grootste en gezelligste kerstmarkten van België

Geüpdatet op 8 december 2023 door Lore Ginneberge
Dit zijn de 6 grootste en gezelligste kerstmarkten van België Andrea Villiers - Unsplash

Wat is er gezelliger dan genieten van glühwein en oliebollen? Dit zijn de 6 meest indrukwekkende kerstmarkten van België.

In ons land weten we hoe we de kerstperiode zo aangenaam mogelijk kunnen maken - ondanks de kou. Er zijn zoveel gezellige en sfeervolle kerstmarkten in België, zowel in kleine dorpjes als grote steden. Hier zijn enkele van de grootste en populairste kerstmarkten die je kunt bezoeken. Aan welk kraampje sta jij binnenkort goed ingepakt op te warmen met churros, tartiflette en warme chocomelk?

1. Brussel - Winterpret

De Brusselse wintermarkt loopt bijna 2 km lang door onze hoofdstad. Start je wandeling op de Grote Markt waar je een prachtig muziek- en lichtspel te zien krijgt en wandel verder langs de schitterend belichte Beurs richting het Sint-Katelijneplein. Onderweg kom je tal van kraampjes tegen met warme chocolademelk, pannenkoeken en andere winterse zoetigheden. Dit is niet voor niets de meest bezochte markt door locals en toeristen.

Openingsuren Winterpret Brussel

  • 24.11.2023 - 31.12.2023
  • maandag tot zondag van 12u tot 22u

Meer info

2. Brugge - Wintergloed

Brugge, die scone... en al helemaal tijdens de kerstperiode. Geen mooier kerstdecor dan de peperkoeken gevels op de Grote Markt. Waag er enkele pasjes op de schaatspiste voor je je tegoed doet aan enkele glaasjes jenever. De pittoreske binnenstad wordt volledig omgetoverd tot een kerstparadijs, compleet met een ijsbaan, twee (!) kerstmarkten en lichtinstallaties die de historische gebouwen verlichten.

Openingsuren kerstmarkt Brugge

  • 24.11.2023 - 07.01.2024
  • zondag tot donderdag van 10u tot 22u
  • vrijdag en zaterdag van 10u30 tot 23u

Meer info

kerstmarkten België Brussel Brugge
Unsplash

3. Gent - Gentse Winterfeesten

Brugge mag dan wel wereldberoemd zijn om haar middeleeuwse gevels, toch moet de Arteveldestad niet onderdoen wat betreft haar prachtige historische gebouwen. De grote kerstmarkt op en rond de Korenmarkt verdient een dikke 10 voor sfeer en gezelligheid. Je ontdekt er een ruim aanbod aan kerstartikelen, lokale lekkernijen en glühwein. Alle lichtjes en decoraties maken het feeërieke centrum zo mogelijk nóg sfeervoller.

Openingsuren Gentse Winterfeesten

  • 7.12.2023 - 31.12.2023
  • maandag tot donderdag: 12u tot middernacht
  • vrijdag: 12u tot 01u
  • zaterdag: 11u tot 01u
  • zondag: 11u tot middernacht

Meer info

4. Antwerpen - Kerstmarkt Antwerpen

De kerstmarkt in Antwerpen is een echt winterwonderland met kraampjes die zich een weg banen door de stad. De ijspiste en het reuzenrad zijn echte blikvangers. Eindig je wandeling langs de verschillende kraampjes en attracties met een drankje in de Winterbar op de Groenplaats. Extra tip: wie in december nog lastminute kerstcadeautjes wil scoren, kan speciaal voor de feestdagen 7/7 winkelen in de stad.

Openingsuren Kerstmarkt Antwerpen

  • 8.12.2023 - 7.01.2024
  • zondag tot donderdag: 12u tot 22u
  • vrijdag en zaterdag: 12u tot middernacht

Meer info

5. Luik - Village de Noël

Deze kerstmarkt staat bekend als de oudste en grootste van België en wordt ook wel de 'Europese kersthoofdstad' genoemd. De chalets en de ambachtelijke producten zorgen voor een authentieke kerstsfeer.

Openingsuren Kerstdorp Luik

  • 24.11.2023 - 7.01.2024

Meer info

6. Leuven - Leuvense Kerstmarkt

Deze is iets kleinschaliger, maar daardoor niet minder gezellig. Het is een van de oudste kerstmarkten van België en staat bekend om zijn ambachtelijke geschenken en warme sfeer. Place to be is het Leuvense Ladeuzeplein en het Hooverplein, maar ook op andere plekken in de stad valt er heel wat te luisteren, kijken, shoppen en beleven.

Openingsuren Leuvense Kerstmarkt

  • 7.12.2023 - 21.12.2023

Meer info

kerstmarkten België Brussel
Unsplash

Bonus: Village de Noël in Rijsel

Wil je wel een tripje naar het buitenland ondernemen, maar heb je geen zin om urenlang onderweg te zijn? Net over de grens vind je een erg leuke kerstmarkt in de voormalige hoofdstad van Frans-Vlaanderen. Zo heb je toch een citytrip-gevoel zonder al te ver te moeten reizen. De 89 kraampjes zijn gevarieerd en er valt altijd wat speciaals te beleven: live muziek, kinderactiviteiten, optredens...

Openingsuren Village de Noël in Rijsel

  • 22.11.2023 - 31.12.2023
  • maandag tot donderdag: 11u tot 20u30
  • vrijdag tot zaterdag: 11u tot 22u
  • zondag: 11u tot 20u30

Meer info

Elk van deze markten biedt naast kerstinkopen ook een scala aan activiteiten, van concerten tot workshops en van culinaire verwennerij tot vermaak voor kinderen. Het is de perfecte manier om de feestelijke periode in te luiden en unieke cadeaus te vinden voor vrienden en familie.