6 verrassende bestemmingen voor een citytrip in de winter

Gepubliceerd op 20 november 2022 door Lore Ginneberge
6 verrassende bestemmingen voor een citytrip in de winter Shutterstock

Wil je ontsnappen aan de kou of zoek je net een feeëriek sneeuwlandschap op? Ontdek zes verrassende bestemmingen waar je deze winter op citytrip kunt, van Texas tot de Franse kust.

Washington D.C, Verenigde Staten

De hoofdstad van Amerika is in de winterperiode extra charmant. De National Mall is bedekt onder een laag sneeuw, er zijn gratis musea en markten, boetiekjes en gastronomische highlights. In vergelijking met een citytrip naar New York of San Francisco, is Washington D.C. een echte verborgen parel! Vijf aanraders van Visit The USA.

Washington D.C. citytrip tips
Shutterstock

1. Musea in Washington D.C.

Met zo’n 70 musea is er voor ieder wat wils! Wist je dat de Smithsonian Musea allemaal gratis te bezoeken zijn? Van het National Air en Space Museum tot Museum of Natural History, genoeg te bezoeken voor een dagje museumhoppen.

2. Van markt naar markt

In november en december baadt de stad in een kerstsfeer met giga kerstbomen en speciale kerstmarkten, zoals Nalls Farm Market, waar je de mooiste hebbedingen kan scoren. Er is ook de Eastern Market in het hart van Capitol Hill, hier kom je voor verse producten en handgemaakte kunst en ambachten.

3. Washington voor foodies

Washington D.C. is de place to be voor foodies. Je vindt er allerlei soorten cuisines, van de meest creatieve taco’s bij Chaia Taco’s tot de Chatsjapoeri (Georgisch brood gevuld met kaas en ei) van Supra. Voor zoetigheden moet je bij DC Cupcakes zijn, bekend door het gelijknamige TLC-programma.

4. Winkelen in Georgetown

In de wijk Georgetown, met prachtige street art kunstwerken en romantische architectuur, vind je tal van boetieks, van bekende merken tot winkels met handgemaakte sieraden. Het is ook een plek met heel wat toffe koffietentjes en bars.

5. Schaatsen tussen gigantische sculpturen

Voor een magisch schaatsavontuur moet je naar de beeldentuin van de National Gallery of Art. Hier schaats je tussen de gigantische sculpturen en onder de sterrenhemel. De baan wordt omringd door gloeiende kaarsen. Romantischer wordt het niet!

Porto, Portugal

De stad van de porto, pittoreske steegjes, prachtige architectuur en culinaire hoogstandjes is zeker niet alleen een aanrader tijdens de zomermaanden. In de winter geniet je in Porto van milde temperaturen en de mogelijkheid om in alle rust de gigantische street art werken te bewonderen. Deze 5 activiteiten maken jouw winterse stedentrip een succes.

Porto Portugal citytrip hotspots
Shutterstock

1.Porto food tour

Porto ademt gastronomie. Een leuke manier om de stad te leren kennen is door het volgen van een food tour. Dan struin je door de oude stad en proef je van Portugese koffie, Pastel de Nata, de beste kaas en worst in een 100 jaar oude winkel en  - uiteraard -  verschillende soorten porto.

2.Wijncursus bij WOW

De hele winter lang kunnen reizigers bij WOW, het nieuwe culturele district van Porto, verschillende wijncursussen volgen bij The Wine School. Perfect voor een koude dag! Zo is er een wijn & chocolade pairing workshop, een cursus over Portugese wijngebieden en een cursus over verschillende druivensoorten.

3.Fado show in een Cálem wijnkelder

Fado, de volksmuziek van Portugal, is UNESCO immaterieel cultureel erfgoed. Ga deze stedentrip naar de Cálem wijnkelder, waar regelmatig fadoconcerten plaatsvinden. Geniet ondertussen van een goed glas porto en maak na afloop een rondleiding door de wijnkelder.

4.Museumhoppen in Vila Nova de Gaia

In Vila Nova de Gaia vind je zeven interessante musea. Van het chocolademuseum The Chocolate Story tot Planet Cork. Op een interactieve manier leren bezoekers hier alles over de trots van Portugal. Er staat zelfs een kunstmatige kurkeik op ware grootte en, niet zoals in andere musea, mogen bezoekers alles aanraken. Ook kun je bij The Wine Experience een proeftest doen met jelly beans. Tijdens deze test ontdek je hoe belangrijk geur is voor de smaak van een wijn. Kortom: interactieve musea die zich uitstekend lenen voor een dag museumhoppen.

5.Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa, het beurspaleis, is een van de mooiste gebouwen van Porto. De neoklassieke stijl van Joaquim da Costa Lima Júnior maken het een iconisch gebouw. Bezoek ook zeker de Arabische Salon en waan jezelf even in een andere wereld.

Muscat, Oman

Wie aan de kou wil ontsnappen en zich liever onderdompelt in een totaal andere cultuur, moet een citytrip maken naar Muscat, de hoofdstad van Oman. Geen wolkenkrabbers, geen hordes toeristen, maar wel prachtige architectuur, boeiende koffierituelen, een gastvrije bevolking en een uitstekende cuisine. Dit zijn onze vijf tips.

Muscat Oman stedentrip citytrips winter
Shutterstock

1.Sultan Qaboos Grand Mosque

Deze moskee lijkt recht uit Aladdin te komen. Het duurde welgeteld zes jaar om Sultan Qaboos Grand Mosque te bouwen. Je vindt er vijf minaretten en de grootste is maar liefst 91,5 meter lang. Er hangt een kandelaar van 14 meter hoog, met zo’n 600.00 Swarovski-kristallen. Hier kijk je je ogen uit!

2. Het Kahwa-koffieritueel

Koffie wordt in het Arabisch 'kahwa' genoemd en in Oman verwijst dit naar een uitgebreide ceremonie die staat voor gastvrijheid. Kahwa is niet enkel koffie, maar koffie met dadels, fruit, zoetigheden en gebak. De kahwa-drank is een unieke melange van Arabische koffie, die vaak wordt gemengd met kardemon. Een bijzonder ritueel om mee te maken!

3. Royal Opera House

Het Royal Opera House is een fotogenieke spot, waar optredens plaatsvinden van grote namen binnen de opera-, ballet- en jazzwereld. Een optreden in dit gigantische witte paleis met kristallen kroonluchters en torenhoge plafonds is een once in a lifetime-beleving.

4.Wadi Dayqah

Op slechts 90 minuten rijden van Muscat ligt Wadi Dayqah, een groene oase. Het is de grootste dam van Oman en ligt in een prachtige kalkstenen vallei. Zwem in het smaragdgroene water van Wadi al Arbaeen en volg een van de twee canyoningroutes, met op de achtergrond watervallen en rotspoelen.

5. Luxehotels langs de kust

Muscat heeft meerdere luxe vier- en vijfsterrenhotels langs de kustlijn, waardoor je tijdens je stedentrip ook kunt genieten van strand, kraakhelder water en een indrukwekkend onderwaterleven.

Ottawa, Canada

Wil je deze winter ontsnappen naar een magische plek? Ottawa it is! In de Canadese hoofdstad kunnen reizigers de bruisende stad combineren met avonturen in de sneeuw. Je kan er lekker uit eten en activiteiten doen als schaatsen, skiën of een bezoek brengen aan een luxueuze spa. En om je feeërieke verblijf compleet te maken overnacht je in het sprookjesachtige Château Fairmont.

Ottawa, Canada to-do list
Shutterstock

1. Nordik Spa-Nature

Op slechts 10 minuten rijden van downtown Ottawa vind je Nordik Spa-Nature. Een indoor-outdoor oase in Scandinavische stijl. Van Källa, een groot zoutwater bad van vijf meter diep, tot een infinity pool met uitzicht op de bossen.

2. Schaatsen op het Rideau kanaal

In de winter verandert het Rideau kanaal in de grootste natuurlijke ijsbaan ter wereld. Schaats 7,8 km dwars door Ottawa. Dag en nacht, 24 uur per dag, kan jij drievoudige axels maken op dit UNESCO Werelderfgoed. Heb jij je van je beste ‘schaatskant’ laten zien? Dan mag je genieten van een versgebakken beavertail.

3. Musea in Ottawa

Ottawa is een paradijs voor cultuurliefhebbers. En wat is er fijner dan een museumbezoek als het buiten vriest? Bezoek één van de zeven nationale musea van Ottawa, zoals de National Gallery of Canada, een modern gebouw met de meest uitgebreide collectie Canadese kunst.

4. Shoppen op de ByWard Market

De ByWard Market, een wijk met een van de oudste markten van Canada, wordt s ’winters verlicht door honderden lampjes. Struin van boetiek naar boetiek en verwen je smaakpapillen met diverse keukens, van Indiaas tot Libanees en Canadees.

5. Skiën bij Camp Fortune

In Gatineau Park, op slechts 20 minuten rijden van downtown Ottawa, ligt Camp Fortune. Dit ski- en snowboardcentrum biedt meer dan twintig verschillende afdalingen en je kunt er zelfs nachtskiën…

Arachon, Frankrijk

In de winter naar de Franse kust? Zeker doen! Van prachtige villa's spotten in Ville d'hiver tot gebakjes scoren en verse vis eten met zicht op zee. Wie ervan houdt om in alle rust, tussen de locals, een bestemming te ontdekken moet deze winter naar de Atlantische Kust in Frankrijk. De stad Arachon, op slechts een uurtje rijden van het vliegveld van Bordeaux, is een hidden gem. Onze vijf tips:

Arachon, Frankrijk citytrips winter ideeën
Shutterstock

1. Wandelen als architectuurliefhebber

Arachon heeft een indrukwekkende architectuur. Vooral in de wijk 'Ville d'hiver' kijk je je ogen uit. De villa's die hier staan hebben versierde daken, glas in lood, erkers en torentjes. Elke villa heeft een eigen naam. Zo vind je de Carmen en Orchidee villa. Onwijs leuk om door deze wijk te struinen.

2. Shoppen als een echte Française

Parijs is natuurlijk de fashionista hoofdstad, maar wanneer je op zoek bent naar authentieke cadeaus en Franse ambacht dan ben je in Arachon ook aan het goede adres! Van 100% scheerwol sloffen, baretten en de lekkerste Franse honing; hier scoor je de beste souvenirs.

3. Fietstocht van Cap Ferret naar Dune du Pilat

De Atlantische Kust heeft talloze routes waar fietsliefhebbers wild van worden. De 64 km fietstocht van Cap Ferret naar de Dune de Pilat is een echte highlight. Met onderweg: een oesterkwekerijdorp, strand, toevluchtsoorden van trekvogels en de grootste duin van Europa: Dune du Pilat.

4. Verse vis in Cap Ferret

De luxe badplaats Cap Ferret wordt niet voor niets 'het Saint Tropez van de Atlantische Kust' genoemd. In het kleine dorp vind je luxe villa's, trendy kledingwinkels en brasseries. De badplaats ligt tegenover Arachon op een schiereiland. Deze ultieme spot voor liefhebbers van verse vis bereik je per boot.

5. Winter zonsopgang vanaf 55 miljoen m³ zand

Dikke jas aan, vroeg opstaan en richting Dune du Pilat. De winterse zonsopgang hier heeft iets magisch. Neem een thermoskan koffie en versgebakken croissants mee en zoek een plekje op de 55 miljoen m³ zand, waar de zon in alle tinten roze, oranje en geel kleurt.

San Antonio, Texas

Op zoek naar een plek waar het 's winters warm is, maar niet broeierig heet? In San Antonio, Texas, is het in de winter nog zo’n 20 graden. De stad heeft veel Mexicaanse invloeden en een diverse culinaire scene. Voor de ideale citytrip deze winter zet je deze vijf activiteiten op je reislijst.

San Antonio Texas bezoeken
Shutterstock

1. Struinen over Riverwalk

San Antonio wordt niet voor niets ‘het Venetië van Texas’ genoemd. The Riverwalk is een waterweg van 24 km die dwars door het hart van het centrum loopt. Met prachtige bruggen, terrassen aan het water en bootjes die passeren is dit een gezellige hotspot om rond te wandelen of te dineren.

2. Bezoek de ‘Historic Market Square’

El Mercado is de grootste Mexicaanse markt van de Verenigde Staten. Van authentiek Talavera aardewerk tot handgemaakte kunstwerken en gastronomische highlights; en dat allemaal met een dansshow op de achtergrond. Een must in San Antonio.

3. Interactieve tentoonstelling Hopscotch

Hopscotch is een permanente kunstgalerie van 20.000 m². Je vindt er veertien interactieve ruimtes gemaakt door veertig nationale en internationale kunstenaars, allemaal met een hoog Instagram-gehalte.

4. Nachtclub 1902

San Antonio barst van de bars en clubs. Wanneer je een avond in 1902 doorbrengt ga je even terug in de tijd. Geheel in oude Spaanse architectuur, met gigantisch hoge muren en een rond raam van 5 meter lang. De setting en line-up beloven een spectaculaire avond.

5. Met een 'tube’ door Paradise Canyon

Net buiten de stad ligt Paradise Canyon, de ultieme spot om even bij te komen in de natuur. Hier vind je tevens een natuurlijke lazy river: Medina, een blauwgroene rivier waar je met een band over kunt drijven