De 10 mooiste plaatsen voor een herfstwandeling in België

Geüpdatet op 2 oktober 2023 door Marie Pauwels en ELLE België
De 10 mooiste plaatsen voor een herfstwandeling in België Imaxtree

Wat is er mooier dan de kleuren van de bladeren tijdens de herfst? Prikkel al je zintuigen, move your body en laadt je batterijen op in de natuur, wij zochten de 10 mooiste plaatsen voor een prachtige herfstwandeling in België voor jullie uit.

Ter Kamerenbos - Brussel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mangnay Pierre-Paul (@ppm070780) op

Inwoners van onze hoofdstad hebben het geluk dat ze de stad niet eens uit moeten voor een prachtige herfstwandeling. Ter Kamerenbos is zo'n 122 hectare groot en is vanuit het centrum van Brussel te bereiken via de Louizalaan. Het gigantische park bevat verschillende wandelroutes, verborgen paden en vijvers. Daarnaast mondt het park uit in het Zoniënwoud, een wandelbos met tal van uitgestippelde routes (zoals deze), waar het krioelt van de bijzondere dieren en planten (in totaal 4400 ha groot!).

Meer info hier.

Hoge Venen - Luik (Ardennen)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frank Van Bouwel (@frank.vanbouwel) op

Natuurgebied de Hoge Venen of Hautes Fagnes is één van de meest ongerepte stukjes natuur van ons land en is zo'n 5300 hectare groot. Het bevindt zich voor een groot deel in de Ardennen en voor een klein stukje in de stad Eifel. Doordat het beschermd natuurgebied is, kan je niet zomaar overal wandelen, maar er is een uitgebreid wandelnetwerk dat deels over harde wegen en deels over houten paden loopt.

Meer info hier.

Heverleebos - Vlaams-Brabant

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Boeiend België (@boeiendbelgie) op

Het prachtige Heverleebos in Leuven is samen met het Meerdaalwoud en Egenhovenbos het grootste gemengde loofbos in België en is in totaal zo'n 2050 hectare groot. Je ziet hier heel wat verschillende soorten vogels en met wat geluk spot je zelfs een reetje. De speciale speelzones (puzzelbomen, klimpalen, reuzenmikado) maken het ook een geschikte wandelplaats om met kinderen te komen.

Meer info hier.

Bosland - Limburg

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TRAVEL BLOGGER (@travel.prism) op

Ook deze herfstwandeling is uiterst geschikt om met kinderen te doen, Bosland wordt namelijk het grootste avonturenbos van Vlaanderen genoemd (check de website voor meer informatie over alle activiteiten). Maar ook voor volwassenen is dit natuurgebied zeker de moeite, je vindt er de iconische fietsbrug genaamd Fietsen door de Bomen. Bosland strekt zich uit over de gemeentes Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer en is in totaal zo'n  5137 ha groot.

Meer info hier.

Middelheimpark - Antwerpen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bart Van de Vel (@bart_the_foxx) op

Hoewel dit park relatief klein is ('slechts' 30 ha groot), is het zeker een bezoekje waard in tijden van corona. Het is namelijk een gratis openluchtmuseum die moderne en hedendaagse beeldende kunst brengt, met werken van onder andere Rik Wouters, Panamarenko en Ai Weiwei. Twee vliegen in één klap dus: natuur én kunst!

Meer info hier.

Muziekbos - Oost-Vlaanderen

Het Muziekbos is een natuurgebied op de Muziekberg in de Vlaamse Ardennen en is zo'n 57 hectare groot. De 'muz' van muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor moeras en heeft dus niets te maken met muziek, al klinkt het betoverende geluid van vallende bladeren ons als muziek in de oren.

Meer info hier.

Ninglinspo - Luik (Ardennen)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gunther Werckx (@deep_dynamic) op

Dit is ongetwijfeld één van de mooiste wandelingen die je op Belgisch grondgebied kan maken. De Ninglinspo is de enige bergrivier van ons land en is gelegen in Aywaille in het zuiden van de Ardennen. De wandeling die het riviertje volgt - die dezelfde naam kreeg - is zo'n zes kilometer lang en brengt je langs avontuurlijke paden, watervalletjes en prachtige uitzichtpunten, maar er zijn ook tal van langere wandelroutes die je online kan terugvinden.

Meer info hier.

Connecterra - Limburg

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Martine Augustyns (@martine.augustyns) op

Connecterra is de naam voor het gebied op de grens tussen de gemeenten Maasmechelen en Dilsen-Stokkem en vormt de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (in totaal 1200 hectare groot!). Amper een kwarteeuw geleden bevond zich hier nog een steenkoolmijn, maar nu geniet  je er van verrassend landschappen en spectaculaire views. Je waant je bijna in Canada. Bijna.

Meer info hier.

Domein van Solvay - Brussel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Belgium. Uniquely Phenomenal (@belphenomenal) op

Op slechts enkele kilometers van Brussel, in Terhulpen, bevindt zich dit prachtige stukje erfgoed. In het hart van het domein ligt het sprookjesachtige Château de La Hulpe, omringd door mooi onderhouden tuinen, wandelpaadjes, bomen en vijvers. In totaal kan je in het park meer dan 450 soorten wilde planten ontdekken. Verder vind je op het domein ook het museum Fondation Folon, maar dat is momenteel door de coronamaatregelen gesloten. Ook tof om met kleintjes te doen, want je kan er langs een wei vol paarden en mooie, chocoladebruine koetjes wandelen.

Meer info hier.

Het Zwin - West-Vlaanderen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Walter Van Dyck (@waltervandyck) op

Dit stukje natuur in Knokke-Heist is misschien voor de meeste Belgen relatief ver, maar niets dat meer deugd doet dan eens goed uitwaaien aan zee tijdens een uitgebreide herfstwandeling. Men noemt dit natuurpark ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels, omdat je hier heel wat trekvogels kan spotten.

Meer info hier.

Lees ook:
10 superromantische date-ideeën  bij herfstig weer
Walk local: (her)ontdek Gent door de ogen van bekende Gentenaren