Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld

Geüpdatet op 26 februari 2018 door Isabelle
Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld

Mijmeren achter een raam terwijl de mooiste landschappen aan je voorbijvliegen, raden wie de andere passagiers zijn en elke dag wakker worden in een nieuwe stad of woestenij: er is iets ongelooflijk romantisch aan de trein. Het is dan wel niet de snelste manier van reizen, maar sommige ritten zijn zo mooi dat je gewoon nooit op je bestemming wil aankomen. Stap aan boord van deze treinen en dwaal door Mongoolse steppes, de Amerikaanse wildernis, Europese schatsteden of de Afrikaanse savanne:

TRANS-SIBERISCHE SPOORWEG: Moskou - Vladivostok 

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 1

Wat? Zonder twijfel de bekendste reis en een route die al meer dan één romanschrijver heeft geïnspireerd. De trans-Siberische spoorlijn is met zijn 9289 kilometer één van de langste ter wereld en voert je in een ruime week van Moskou naar Vladivostok, dwars door de Siberische en Chinese wildernis. Je doorkruist onder andere het Oeral gebergte en passeert langs het Bajkalmeer, dat te boek staat als diepste meer ter wereld. Vladivostok, een belangrijke havenstad, heeft op zich niet zoveel te bieden voor avonturiers, maar de spoorlijn vertakt zich ook in de richting van Peking en daar wordt het spannend: je stapt (of liever treint) in de voetsporen van de zijde- en theehandelaren van weleer en krijgt Mongolië en China te zien op een verrassende manier. Vergeet geen tonnen champagne en kaviaar te bestellen op deze sprookjesachtige reis.

Voor wie? Nostalgische zieltjes, hoogleraars geschiedenis en schrijvers op zoek naar inspiratie -breng een notaboekje mee!

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 2

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 3

1/

SHONGOLOLO EXPRESS - Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 4

Wie zijn hart aan Afrika verloor, mag ook deze onderneming niet missen: aan boord van een vintage ingerichte luxetrein rij je de fabelachtige big five tegemoet doorheen savannes en woestijnen. Een dikke twee weken lang combineer je op deze manier safari (tijdens de talrijke haltes kan je er met een jeep op uit trekken) en lekker old-school genieten. Zuid-Afrika is hét wijnland bij uitstek en verwacht ’s avonds dus maar héél veel ambiance in de barwagon… Leuk extraatje: sommige wagons zijn open, waardoor je met de haren in de wind van de omringende pracht en praal kan genieten.

Voor wie? Mensen die weten wat de big five is, mensen die ook de ugly five willen ontdekken en mensen die het spannend vinden urenlang het spoor van een termiet te volgen. Oh ja: mensen die bovenop de beestenboel ook een wijntje of vijftien lusten.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 5

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 6

2/

TREN A LAS NUBES: Argentinië

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 7

De “trein naar de wolken” gaat over één van de hoogste spoorwegen ter wereld en brengt je tijdens een 16 uur durende reis van het Argentijnse Salta naar Chilli. Aan het einde van de rit sta je een dikke 4000 meter boven de zeespiegel. Onderweg kom je tabaksplantages en afgelegen ranches tegen, en in het totaal  passeer je over 29 bruggen en 13 viaducten én duik je 21 tunnels in: hang vooral niét uit het raam wanneer het gevaarte over het legendarische Polvorilla viaduct raast. De vrolijke multicolor trein werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en heeft tegenwoordig comfortabele en moderne suites en badkamers, aan boord bevindt zich zelfs een kliniek waar passagiers met hoogteziekte eventjes wat verse lucht kunnen gaan happen…

Voor wie? Mensen die geen, maar dan ook absoluut géén, last hebben van hoogtevrees.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 8

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 9

3/

SHIKI-SHIMA: Japan

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 10

Remember de luxetrein waarin Katniss Everdeen en haar lotgenoten in de Hunger Games naar hun noodlottige eindbestemming worden gevoerd? Dit Japanse sterrenhotel op sporen heeft er veel van weg: hypermodern, extreem luxueus, sterrencuisine aan boord en adembenemende landschappen in overvloed. Wie genoeg kan ophoesten voor een “zitje” (zeg maar “privéwagon”…) aan boord van dit paleisje, krijgt waar voor zijn geld. Je kan kiezen uit vier verschillende routes (de kortste komt met één overnachting, de langste met vier), die je elk binnen een thema laten kennismaken met het Land van de Rijzende Zon. Of je nu op zoek bent naar wilde natuur (wij zouden zo tekenen voor de warmwaterbronnen trip), eerder steden wil verkennen of juist het platteland wil ontdekken zònder op horden Japanners-met-camera-en-mondmasker (nu ja…) te stoten: dit is de way to roll! De trein zelf is een design droom en we dagen je uit één kitscherig ingerichte suite te vinden -zal je niet lukken.

Voor wie? Luxekippen die graag sushi eten.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 11

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 12

4/

ROCKY MOUNTAINEER - CANADA

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 13

Wie droomt van het Noorden, moet bij de Rocky Mountaineer zijn, een trein die je de mooiste uithoeken van Canada laat zien. Op het menu staan vier verschillende routes langs zeven bergketens en je kan de reis combineren met avontuurlijke outdoor activiteiten en zelfs een cruise naar Alaska. Het is niet mogelijk te slapen aan boord, maar de Rocky Mountaineer werkt samen met tal van luxueuze hotels waar je na een dag treinen even de benen kan strekken, shoppen of de lokale spa verkennen.

Voor wie? Foodies! Vergeet de mottige cafetaria van de gemiddelde pendeltrein, de dinerwagons van dit rijdende sterrenrestaurant herbergen de keukens van echte prijzenchefs. Een blikje op de verschillende menu’s deed ons alvast watertanden. Onze tip: boek toch maar een halve dag hiken aan het einde van de rit, kwestie van de opgedane calorieën in alle schoonheid weer te kunnen verwerken…

Wil je toch aan boord overnachten? Check ook zeker de glazen slaaptrein The Canadian.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 14

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 15

5/

DANUBE EXPRESS - Van Budapest naar Istanbul

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 16

Over naar Europa, waar je aan boord van de Danube Express het legendarische Transsylvanië verkent. Vier dagen lang duurt de rit, die halt houdt in Middeleeuwse steden en je de mogelijkheid biedt verschillende kastelen in de regio (waaronder het originele stulpje van de enige echte Dracula) te bezoeken. Eindhalte is Istanbul, een magisch mooie stad waarin je dagen kan ronddolen. Na een lange dag Dracula bezoekjes en mooie wandelingen, kom je toe in een prachtige suite met kingsize bed -dit treinhotel is één van de enige privé ondernemingen op sporen in Europa en dat is aan de overdadige luxe te zien. Genieten maar! Kort samengevat: een verrassende trip die je een schat aan cultuur en geschiedenis zal opleveren én je lekker uitgerust weer thuis brengt.

Voor wie? Ex-passagiers van de Griezelbus, mensen met een overvloed aan fantasie en leerkrachten geschiedenis die niet op de Trans-Siberische lijn zitten.

Tip: er bestaan nog heel wat andere routes binnen het Golden Eagle netwerk, waaronder een magische trip naar het noorderlicht!

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 17

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 18

6/

MAHARAJAS EXPRESS - India

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 19

Wie zich eventjes heer en meester van de wereld wil voelen, moet een kaartje voor de Maharajas Express kopen. De naam -en het feit dat elke luxesuite vernoemd is naar een beroemde diamant- zeggen het zelf al: hier baadt je in luxe! Neem dat baden maar letterlijk: er is zelfs een spa aan boord… Terwijl andere toeristen het land doorkruisen in gehuurde tourbusjes, hop jij een dikke week lang van de Taj Mahal via woeste wildparken en wereldwonderen naar Jodhpur en terug, dat alles terwijl je met een theetje in de hand en donzige pantoffeltjes aan de voeten tot rust komt in het vintage koloniale decor van de trein. Kan erger. Ook hier heb je de keuze tussen verschillende thematische routes.

Voor wie? Mensen met een trauma aan tourbusjes; mensen wiens ego een oppeppertje kan gebruiken, nostalgische zieltjes en mensen die op korte tijd het allermooiste van India willen ontdekken.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 20

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 21

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 22

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 23

7/

GLACIER EXPRESS - Zwitserland

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 24

De Glacier Express rijdt tussen Zermatt en St. Moritz in Zwitserland. Skip voor één keer de platgereden snelwegen (en de files…) naar Zwitserlands verschillende wintersportoorden en sta eventjes stil bij de schoonheid van de Alpen.  Acht uur lang rijdt je langs pittoreske dorpjes en valleien, imposante bergen en groene bossen. Je bent iets langer onderweg dan normaal, maar je skivakantie krijgt een extra mooie dimensie.

Voor wie? Sound of Music fans en mensen die een goed boek willen lezen (of een muts willen breien) op weg naar de ski en natuurliefhebbers.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 25

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 26

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 27

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 28

8/

THE GHAN - Australië

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 29

Ook door de Australische Outback kan je luxueus treinen. The Ghan -vernoemd naar een dolle Afghaan die de hele reis ooit met kamelen aflegde- rijdt van Darwen in de Northern Territory naar het zuidelijker gelegen Adelaide. Op het menu: tropische kusten, weilanden zover het oog reikt en de beruchte rode woestenijen van Australië. Onderweg liggen de avontuurlijke daguitstapjes en sportieve uitdagingen voor het rapen en ’s avonds laat je je verbrande velletje afkoelen in één van de vele luxecabines, waarna je een lekker bord wild gaat verorberen in het treinrestaurant.

Voor wie? Mensen die niet stil kunnen zitten…

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 30

9/

HIRAM BINGHAM ORIENT EXPRESS - PERU

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 31

Opnieuw een reis terug in de tijd. De Bingham Express is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger die de Machu Picchu op de kaart zette en vervoert je -naast eerder genoemde citadel- ook naar de glitter en glamour van lang vervlogen tijden -denk whiskey, glimmende houten wanden, elegante boeketten en comfy chesterfield zetels. De trein is volledig in twenties sfeer opgetrokken en rijdt tussen de Machu Picchu en Cusco. Een absolute must tijdens deze rit: ga even in de Observation wagon mijmeren onder de sterrenhemel of bij een spectaculaire zonsondergang. Ook hier weer keuze uit verschillende routes, die gemiddeld een week duren.

Voor wie? Al wie ervan overtuigd is in een vorig leven een rijke, Britse ontdekkingsreiziger te zijn geweest én al wie ertegenop ziet een week lang trappen te lopen -Peru is hét land van de trappen en je bent kort samengevat constant op weg “naar boven”.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 32

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 33

10/

DURANGO TRAIN: Colorado

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 34

Wat? Sportievelingen reserveren best een zitje aan boord van de Durango Train, een 130 jaar oude stoomtrein die je één dag lang dwars door Colorado voert. Het spoor verbindt de historische mijnstadjes Durango en Silverton, klimt door smalle bergpassen en wilde rivieren én passeert langs het San Juan National Forest en Weminuche Wilderness park. De meeste reizigers gaan hier van boord voor een sportief dagje hiken, vissen, fietsen of zelfs avontuurlijke dagritten met de sneeuwmobiel -online vind je heel wat info over mogelijke uitstappen. Leuk extraatje: ook op de vintage trein zelf valt heel wat te beleven, zo kan je op Valentijn genieten van een romantische luxebrunch in de eetwagon, kan je beroep doen op alwetende gidsen die de geschiedenis van de trein opnieuw tot leven brengen, enzovoort.

Voor wie? Sportieve western fanaten en al wie graag cowboy en indiaantje speelt.

Fun fact: de trein was één van de filmlocaties van de legendarische western prent Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 35

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 36

Dit zijn de mooiste treinreizen ter wereld - 37