DIY: zo maak je zelf desinfecterende handgel

Geüpdatet op 22 april 2022 door Lore Ginneberge
DIY: zo maak je zelf desinfecterende handgel© Shutterstock

Geen handontsmetting meer beschikbaar in de supermarkten? In enkele eenvoudige stappen maak je een DIY desinfecterende handgel.

Handen wassen zou voor iedereen een automatisme moeten zijn, maar in tijden van griep en corona ben je maar beter dubbel zo hygiënisch. Een handgel helpt hierbij, want de alcohol (het voornaamste ingrediënt) doodt bacteriën. Let op: een desinfecterende lotion is geen vervanging van gewone zeep en water. Het is wel een nuttige aanvulling, of tijdelijke oplossing als er geen zeep in de buurt is.

Zoals gezegd heb je vooral alcohol nodig, die zitten ook in de handgels uit de supermarkt. Nadeel is dat dit je handen erg kan uitdrogen, zeker bij overmatig gebruik. Het voordeel van een DIY desinfecterende handgel is dat je de ingrediënten volledig zelf bepaalt. Je kan alcohol vervangen door witch hazel, een plant die desinfecterende en anti-ontstekende eigenschappen heeft. Of je compenseert het uitdrogende effect van alcohol met enkele hydraterende ingrediënten, denk aan essentiële oliën of aloë vera.

Klaar om zelf aan de slag te gaan?

Benodigdheden voor 1 tube DIY handontsmetter

  • 3 el aloë vera gel
  • 2 el witch hazel (toverhazelaar) of isopropyl alcohol, bij gebruik van alcohol volstaat 1 el.
  • 1/2 tl vitamine E olie
  • 20 druppels tea tree olie
  • 10 druppels lavendel olie
  • Een leeg knijpflesje
diy desinfecterende handgel
© Christin Hume

De tea tree en lavendel olie hebben van nature desinfecterende eigenschappen en mogen absoluut niet ontbreken in dit recept. Ook geven ze jouw handgel een lekkere geur.

Zo maak je desinfecterende handgel

Combineer alle ingrediënten in een kommetje en roer tot de oliën volledig gemengd zijn. Vervolgens giet je de gel in het lege flesje. Je kan deze DIY handgel tot 12 maanden bewaren.

Recept via Live Simply