Ikigai, hygge, wabi-sabi… welke lifestyle filosofie past bij jou?

Geüpdatet op 19 juni 2019 door Lore Ginneberge
Ikigai, hygge, wabi-sabi… welke lifestyle filosofie past bij jou?

Ben je op zoek naar wat je gelukkig maakt of naar een manier om te ontspannen? Deze levensstijlen van over de hele wereld zetten je op weg. Welke kies jij?

Ikigai

Wat is het?

Dit is misschien wel de moeilijkste levensstijl, maar de inzet is dan ook hoog. De theorie komt uit het Japanse eiland Okinawa, waar de gemiddelde mens opvallend oud en gezond is. Zij richten hun leven nogal anders in dan wij Westerlingen, door te focussen op wat hen blij maakt en voldoening geeft. Volgens de Ikigai-filosofie heeft iedereen een bepaald levensdoel. Wanneer je achterhaalt wat dat is, ga je een langer, gelukkiger leven tegemoet.

Ikigai Japan

Hoe pas je het toe?

Je Ikigai of levensdoel vinden is niet zo simpel. De zoektocht kan jaren duren, maar de weg ernaartoe is een belangrijke stap op zich. Deze vier vragen zouden je moeten helpen:

  • Wat is mijn passie?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Waarvoor kan ik betaald worden?

Als je dit in een diagram giet, ziet dat er ongeveer zo uit:

Ikigai filosofie lifestyle

Je kan deze oefening dus voor jezelf proberen maken. Wanneer dit overweldigend voelt, zijn vragen als 'wat maakt me gelukkig?' een goed begin. Ook zijn er heel wat boeken over Ikigai met meer info en tips.

Voor wie? 

Heb je nood aan een drastische verandering in je leven, dan kan de ikigai-filosofie je op weg helpen. Voor wie de weg een beetje kwijt is kunnen de vier vragen een houvast bieden.

Hygge

Wat is het?

De afgelopen jaren kon je geen knusse Instagram-interieurfoto zien zonder #hygge eronder. Deze Deense way of life werd op korte tijd razend populair samen met Scandi deco. Hygge staat echter voor veel meer dan wollen dekentjes op een Deense designstoel. Alles draait om gezelligheid, cozyness en quality time.

Denemarken Hygge

Hoe pas je het toe?

In deze drukke digitale tijden, kan hygge een manier zijn om los te laten en te genieten van het moment. Leg je telefoon aan de kant, neem een goed boek en creëer een hyggekrog (gezellig plaatsje) bij je thuis. Wil je meer weten over deze levensstijl? Het populaire Little Book of Hygge zet je op weg.

hygge boek lezen quality time

Voor wie?

Al wie nood heeft aan meer me-time of manieren zoekt om doelbewuster te ontspannen, zit goed met de hygge-filosofie.

Tri Hita Karana

Wat is het?

Deze Balinese way of life is ongetwijfeld de meest spirituele. De letterlijke vertaling van tri hita karana is 'de drie bronnen van welvaart'. Het gaat over de zoektocht naar geluk op aarde via drie pijlers: harmonie met je medemens, harmonie met de natuur en harmonie met god. Wanneer je met andere woorden lief bent voor alles en iedereen in je omgeving, word je een gelukkiger, beter mens. Mooi toch?

bali lifestyle filosofie ikigai hygge wabi-sabi

Hoe pas je het toe?

Hoewel de filosofie religieus geïnspireerd is, hoef je niet gelovig te zijn om deze lifestyle toe te toepassen. Focus je enerzijds op de mensen rondom jou, door bijvoorbeeld elke dag een goede daad te verrichten. Wedden dat je er zelf gelukkig van wordt? Ook aandacht voor de natuur is cruciaal, want zonder natuur geen mensen. Wees dankbaar voor al het moois op aarde en denk aan het milieu.

Voor wie?

Ben je bezig met spirituele of religieuze zaken, dan is Tri Hita Karana een mooie aanvulling. Ook wie zijn spiritual side wilt ontdekken, kan zich verdiepen in deze Balinese levensfilosofie.

Wabi-Sabi

Wat is het?

Deze Japanse filosofie gaat over het omarmen van imperfecties. Dit kan je toepassen op voorwerpen, maar ook op jezelf. Accepteer de vergankelijkheid van de natuur en zoek schoonheid in alle dingen. Ook eenvoud en sereniteit zijn een belangrijke pijlers, vandaar dat de levensstijl vaak toegepast wordt op architectuur.

wabi sabi japan ikigai filosofie

Hoe pas je het toe?

Deze filosofie is erg rijk en complex, maar er zijn boeken genoeg over dit onderwerp. Het gaat voornamelijk om het aanpassen van je mindset. Probeer minder waarde te hechten aan materiële zaken, neem vrede met hoe bepaalde dingen uitdraaien en creëer voldoende rust. Anders gezegd: laat los.

japan Ikigai hygge wabi-sabi

Voor wie?

Mensen met een laag zelfbeeld, die door een moeilijke periode gaan, rasechte perfectionisten... allemaal hebben ze baat bij een beetje wabi-sabi.

Lagom

Wat is het?

"Lagom is het nieuwe hygge", hoor je trendwatchers weleens zeggen. Toch legt deze Zweedse filosofie andere accenten. In één zin zou je lagom kunnen omschrijven als 'alles met mate'. De levensstijl focust meer op tevredenheid dan gezelligheid. En hoe bereik je dat? Door een balans te vinden in je leven. Je hebt van alles maar net genoeg nodig om gelukkig te zijn: werk, eten, geld, spullen...

Zweden lagom

Hoe pas je het toe?

Een belangrijk aspect van lagom is de balans vinden in huis. Haal de Marie Kondo in jezelf naar boven en ontdoe je van alle onnodige spullen. Ook delen met anderen hoort erbij, een rustige koffiemomentje bijvoorbeeld, volgens het Zweedse fika. Tenslotte is ook een goede work-life balance essentieel. Combineer net genoeg werk met net genoeg vrije tijd en je bereikt de ultieme lagom-levensstijl.

lagom interieur zweeds scandinavisch Ikigai hygge wabi-sabi

Voor wie?

Lagom is ideaal voor mensen die streven naar een minder chaotisch leven. De tips zijn makkelijk toe te passen en brengen rust in je hoofd (en in je huis).