Zero waste in de keuken: deze ecologische producten heb je nodig

Gepubliceerd op 26 mei 2021 door ELLE België
Zero waste in de keuken: deze ecologische producten heb je nodigUnsplash

Tijdens het koken gebruiken we meer milieuvervuilende producten dan we denken. Tijd om daar verandering in te brengen!

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zochten we duurzame alternatieven voor vervuilende voorwerpen. Van herbruikbare afdekfolie tot uitwasbare diepvrieszakjes, vanaf nu heb je geen excuses meer!

1. Bereiding

Wist je dat reguliere pannen bij oververhitting giftige stoffen vrijgeven? Green Pan bedacht een gezondere, keramische anti-kleeflaag. Gezond eten klaarmaken in een gezonde pan!

zero waste duurzaam keuken
Pannenset, Green Pan, €149,90

Shop hier

Bak je je maaltijden liever in de oven? Dan kan je een siliconen bakmat gebruiken in plaats van bakpapier. Door de antisliplaag blijft er geen eten kleven en is de bakmat dus makkelijk schoon te krijgen. Bakken maar!

zero waste duurzaam keuken
Siliconen bakmat, Krumble, €14,95

2. Inpakken

Nog overschotjes van je maaltijd? Bewaar ze in een glazen bokaal in de ijskast of dek je pot af met herbruikbare folie. Vries je je eten liever in? Doe dat dan in een herbruikbaar diepvrieszakje.

 

zero waste duurzaam keuken
Bokaal van gerecycleerd glas, Ah Table, €10,95

Shop hier

Deze herbruikbare wrap is gemaakt van biologisch katoen en een laagje bijenwas. Hierdoor is het makkelijk afwasbaar en kan je het eindeloos blijven gebruiken.

zero waste duurzaam keuken
Herbruikbare wraps, Bee's wrap, $33

Shop hier

zero waste duurzaam keuken
Starterset, Stasher, $137,99

Shop hier

Weg met die plastic vershoudfolie. Deze foodhuggers zijn veel handiger.

zero waste duurzaam keuken
Starter kit, Food Huggers, $19,99

Shop hier

3. Schoonmaken

Weg met die fluorescerende plasticsponzen. Deze ecologische spons is gemaakt van houtcellulose en een soort gedroogde komkommer.  De spons is dus 100% biologisch afbreekbaar. Tip: je hoeft ze ook niet weg te gooien wanneer ze vies is: gewoon wassen samen met je afwas in de vaatwasser.

zero waste duurzaam keuken
Composteerbare spons, Maistic, €3

Shop hier

Om af te wassen heb je natuurlijk ook zeep nodig. Er zijn duurzamere alternatieven voor gifgroene zeep in een plastic fles. Het afwasmiddel van Equa Earth maakt natuurlijke zeep met citroengeur. Het is de bedoeling dat je één keer de fles aankoopt en die voor de rest van je leven gebruikt. Je kan gewoon extra zeeppoeder bestellen. Meng met kraantjeswater en je kan terug afwassen.

zero waste duurzaam keuken
Afwasmiddel en twee navullingen, Equa Care, €18

Shop hier

4. On the go

Vergeet aluminiumfolie en plastic zakjes, onze lunch nemen we mee in herbruikbare doosjes.  Of wat dacht je van een herbruikbaar zakje? Die zijn groot genoeg voor al je tussendoortjes en ze mogen gewoon in de wasmachine. Handig toch?

zero waste, shopping, duurzaam
Lunchbox van metaal, black + blum, €47,95

Shop hier

zero waste duurzaam keuken
Boterhammenzakje, Snack n Go, €9,95

Shop hier

Het aanbod aan herbruikbare koffiebekers is eindeloos. Na onderzoek werd er aangeraden die leuke bamboobekers niet meer te gebruiken. Gelukkig zijn er nog veel andere alternatieven. Wat dacht je van een koffiebeker gemaakt van gerecycleerde plastieken koffiebekers?

zero waste duurzaam keuken
Koffiebeker, rCup, €14,95

Lees ook: Shopping: 5 coole duurzame sneakermerken

(Stagiaire Amber Lacasse)