Zo organiseer jij jouw dressing als een pro

Geüpdatet op 22 april 2022 door Malvine Sevrin en ELLE België
Zo organiseer jij jouw dressing als een pro

Droom je van een dressing à la Carrie Bradshaw, maar ziet de jouwe er meer uit als een slagveld? Ontdek hier onze opruimtips.

Zelfs Marie Kondo zou het niet beter kunnen!

1/

Sorteren

Hoe begin je hier nu eigenlijk het beste aan? Start met je kledingkast per categorie (T-shirts, broeken, jurken...) leeg te halen. Zo bewaar je een overzicht en word je niet overweldigd door bergen kleding. Vervolgens maak je drie stapels: bewaren, geven/verkopen en weggooien.   

Vergeet hierbij de gouden regel niet: een kledingstuk dat je langer dan een jaar niet meer draagt, doe je weg. Of volg de logica van Marie Kondo en stel jezelf de vraag of die ene glitterjurk 'je vreugde brengt'. 

2/

De inrichting

Wie stap 1 goed uitvoert, eindigt normaal gezien met een kleinere stapel kleding en accessoires. Is dit niet het geval? Dan raden wij je aan om terug te keren naar de vorige stap.

Nu je klaar bent met sorteren, zoek je uit hoe je deze kleding wilt bewaren. Belangrijk is dat jij jouw dressing inricht volgens de kleding die je hebt: draag jij enkel maxi jurken in de zomer? Voorzie dan een deel waar je jurken aan de kapstok kan hangen, zonder dat ze over de grond slepen. Heb je meer schoenen dan Beyoncé? Voorzie dan een extra schoenenrek Richt je dressing dus in volgens jouw behoeften.

Denk ook aan de opbergvakken die speciaal ontworpen zijn voor kleine accessoires (sieraden, riemen, zonnebrillen) en items die moeilijk te vouwen zijn (lingerie, sjaals, enz.). 

Extra tip: Koop identieke kleerhangers, gewoon omdat het stijlvol is.

via GIPHY

3/

Plooien en hangen

Gedaan met kleren op je stoel te hangen of erger nog, op de grond te gooien! Nu je voorbereid bent, hoef je enkel nog om je kleren op een goede manier op te bergen. Hier enkele tips:

1. Volg de seizoenen: zodra de winter voorbij is, berg je die stapel dikke wintertruien op.  Zorg ervoor dat je makkelijk bij de juiste kleding kan.

2. Sorteer op categorie en kleur: blouses hang je bij blouses, jurken bij jurken.

3. Hang delicate stukken die makkelijk rimpelen op.

4. Elimineer 'hotspots': geen idee wat we hiermee bedoelen? Hotspots zijn de typische plaatsen waar wanorde ontstaat. Het bekendste voorbeeld hiervan is 'de stoel', waar kleding die we één keer dragen op terechtkomt. Om te voorkomen dat je eindigt met een stapel, zet je de stoel best weg. Maak er de gewoonte van om kleding meteen weg te hangen. 

5. Maak gebruik van Marie Kondos vouwtechniek om katoenen T-shirts op te vouwen. Volg hiervoor gewoon je gebruikelijke methode; vouw je kledingstuk in drie en breng het terug naar de verticale lijn. Je krijgt ruimte, maar ook tijd 's ochtends, want met een snelle blik in je garderobe zie je meteen alle opties.

via GIPHY

(Vertaald door stagiaire Kaat Monsieur)