6 klassieke brasserieën in Antwerpen voor de beste Vlaamse kost

Geüpdatet op 28 februari 2024 door Daphne Dorgelo
6 klassieke brasserieën in Antwerpen voor de beste Vlaamse kost

Op zoek naar een klassieke brasserie in Antwerpen om een hapje te eten?

Libanees, Japans, Thais, ... We hebben in Antwerpen de keuze uit keukens van over de hele wereld. Maar soms gaat er niks boven de Belgische klassiekers zoals een goede vol-au-vent, mosselen met friet of een steak met een flinke klodder huisgemaakte mayonaise. Bij deze klassieke brasserieën in Antwerpen zit je goed:

Brasserie Woods

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brasserie Woods (@brasseriewoods.be)

Brasserie Woods, voorheen bekend als Dikke Mee, is zoals een brasserie zou moeten zijn. Hier worden de sauzen nog gewoon zelf gemaakt en de steak tartare met de hand gesneden. Geïnspireerd door Franse en Belgische tradities, biedt het restaurant een sfeer van een kwalitatieve, charmante en typisch Parijse buurtbistro. Bij Woods bieden ze een zeer goed geselecteerd assortiment van hoogwaardig vlees van over de hele wereld, bereid op de josper grill, met smaakvolle sauzen, seizoensgroenten, huisgemaakte frietjes (met hun huismayo natuurlijk), en klassieke desserts zoals tiramisu en Dame Blanche. Gelegen aan de ingang van het Nachtegalenpark heeft Brasserie Woods dankzij de nieuwe eigenaar een geweldig warm verlicht terras onder de bomen gekregen dat uitkijkt op het park. Met een keuken die doorlopend open is, biedt Woods voor ieder, op elk moment, wat wils in een geweldig stijlvolle en gastvrije omgeving.

Gerard le Grellelaan 1, 2020 Antwerpen

Shilling

Shilling is een knusse brasserie op een populaire locatie op het Zuid op slechts een steenworp afstand van het beroemde KMSKA. Dat betekent dat je hier dus ook kunt genieten van een goed uitzicht op het historische pand, terwijl je je tegoed doet aan hun overheerlijke gerechten, of de twee zelfs kan combineren. Het menu biedt de klassieke gerechten aan van een brasserie, waaronder steak tartare, mosselen met friet, hamburgers, stoofvlees en meer. Met zijn warme sfeer en uitnodigende ambiance is Shilling volgens ons echt wel dé ideale plek voor een goede maaltijd te midden van de gezellige levendigheid van Antwerpen.

Graaf van Egmontstraat 60, 2000 Antwerpen

Tante Yvonne

Tante Yvonne, gelegen aan het Nieuw Zuid, serveert de traditionele Belgisch-Franse keuken. Met een uitgebreid menu met klassiekers zoals huisgemaakte garnalenkroketten, foie gras en Sint-Jakobsschelpen, vind je bij Tante Yvonne een authentieke culinaire ervaring. Wij vinden dit vooral een goede plek wanneer je in het weekend iets meer wenst dan een dinertje. Op vrijdag en zaterdag transformeert het restaurant namelijk van brasserie naar cabaret, waar ook de chef na sluitingstijd de keuken verlaat om zich bij de gasten te voegen.

Vlaamsekaai 93, 2000 Antwerpen

Mampoko

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door M A M P O K O (@mampoko.antwerp)

Bij Mampoko zit je altijd goed, voor zowel ontbijt, lunch als diner. Bij dit oud bruin café dat volledig is gerenoveerd tot een brasserie, vind je Vlaamse kost, maar ook wat gezondere opties. Als we een suggestie mogen doen, check dan zeker het krijtbord voor hun wisselende aanbevelingen tegen heel schappelijke prijzen. Is het goed weer buiten? Dan wil je zeker plaatsnemen op hun gezellige terras.

Amerikalei 8, 2000 Antwerpen

Bistrot Du Nord

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bistrot Du Nord (@bistrotdunord)

Mag het een beetje meer zijn? Dan wil je naar Bistrot Du Nord gaan. Hier hebben ze, niet onverwacht, een Michelin Ster gekregen. En ook van Gault&Millau ontvingen ze 15,5/20. De reacties online zijn lovend en dat kunnen wij alleen maar bevestigen. Bij binnenkomst valt de Art Deco stijl op met kleurrijke tegels, spiegels aan de muren, houten lambrisering, … En toch: less is more. Chef Rewers serveert hier mosselen op chique wijze, côte de boeuf van oude melkkoe, bavette Black Angus met marchand de vin en merg en meer. Waar je ongeveer op moet rekenen wanneer de portefeuille boven tafel gehaald moet worden? We denken zo'n €100 per persoon, wijnen niet meegerekend.

Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen

Bourla

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonne Bouche (@bonnebouch3)

Jong en oud, zakenlui en artiesten, shoppers en theaterbezoekers... Iedereen vind je terug bij Bourla op de Graanmarkt. Dit authentieke restaurant met Vlaamse klassiekers huist in een oud herenhuis. Hoewel het er binnen en op het terras ontzettend groot is, kun je 't best wel op voorhand reserveren. Het interieur is er klassiek, en als je geluk hebt, word je vergezeld door een live pianist. Een laatste tip? De crème brûlée gaat de lekkerste zijn die je ooit hebt gegeten.

Graanmarkt 7, 2000 Antwerpen