Echinacea: een bondgenoot voor je immuunsysteem

Gepubliceerd op 9 november 2023 door ELLE Partner
Echinacea: een bondgenoot voor je immuunsysteem

Sommige planten helpen ons bij het versterken van ons immuunsysteem. Zo zijn we beter bestand tegen de beruchte wintervirussen. De Echinacea purpurea is daar wellicht het beste voorbeeld van. Laten we dus even de tijd nemen om deze mooie plant en haar vele voordelen wat beter te leren kennen.

Ons afweersysteem beschermt ons lichaam tegen allerlei microben (bacteriën, virussen, schimmels) die kunnen voorkomen in onze omgeving. Maar we zijn niet allemaal even goed bestand tegen deze aanvallen van buitenaf. “De reactie van ons immuunsysteem hangt af van persoon tot persoon en is bij iedereen anders. Het wordt immers beïnvloed door onze genen, oude infecties, leeftijd en geslacht, waardoor we sneller ziek worden. Maar er is meer. Ook onze levensstijl kan een negatieve impact hebben op onze weerstand. Denk maar aan roken, ongezonde voeding, weinig beweging, chronische stress, overgewicht… En dat is slecht nieuws. Een verzwakt immuunsysteem zet namelijk de deur open voor allerlei kwaaltjes. We zijn gevoeliger voor infecties zoals verkoudheden, voelen ons de hele tijd moe, littekenvorming verloopt traag of moeilijk, we hebben last van allergieën ...” legt apotheker Virginie Villers uit.

 Preventie in het dagelijkse leven

“We kunnen de werking van ons immuunsysteem versterken door op een paar zaken te letten. Zorg voor evenwichtige en gezonde voeding, een goede nachtrust, leer beter (en gezonder) omgaan met stress en beweeg voldoende. Bovendien hebben we dankzij de coronapandemie een aantal nieuwe gewoontes aangenomen om onszelf en anderen te beschermen. Voldoende afstand houden, een masker dragen en de handen wassen… Het zijn eenvoudige maatregelen die ons tegen veel meer dan alleen corona beschermen”, gaat de specialiste verder.

Toch is dat niet altijd genoeg. De winter staat voor de deur en dat gaat gepaard met minder zonlicht, koude en de eerste seizoenskwaaltjes zoals griep. Dat kan ertoe leiden dat je lichaam wat verzwakt. “Echinacea purpurea kan in dat geval helpen om je immuunsysteem een boost te geven en jezelf beter te beschermen. Het is een tip die ik graag geef aan mijn patiënten”.

echinacea

Echinacea purpurea en de voordelen voor ons immuunsysteem

Onder die mooie kleuren van de Echinacea purpurea gaat een ware kracht schuil die onze weerstand ondersteunt. Deze plant heeft namelijk een viervoudige werking. Ze is antiviraal, antibacterieel, heeft een regulerende werking voor ons immuunsysteem en is bovendien ontstekingswerend.

Echinacea purpurea beschikt dus over heel wat actieve bestandsdelen waarvan bewezen is dat ze het natuurlijke afweermechanisme van ons lichaam versterken. De grootste positieve impact heeft ze op onze luchtwegen. Het is dan ook de ideale bondgenoot tegen de typische winterkwaaltjes.

Onderzoek onder leiding van professor Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen) heeft aangetoond dat deze plant bijzonder doeltreffend is om ons te beschermen tegen allerlei virussen, waaronder corona. Zo bleken deelnemers die het Echinacea-extract hadden ingenomen minder vatbaar voor virussen die onze luchtwegen aanvallen. Uit de eerste studie bleek dat Echinacea hielp bij het verminderen van het aantal verkoudheden en kon helpen bij het voorkomen van infecties van de luchtwegen. De studie rond preventie, waaraan ook kinderen deelnamen, toonde aan dat er een enorme daling is van de hoeveelheid virusdeeltjes in het neusvocht (-98%). Dat bewijst de antivirale werking van Echinacea. Bovendien waren kinderen die het hadden ingenomen ook minder besmettelijk voor anderen. Uit het meest recente internationale onderzoek bleek tot slot dat er 63% minder coronabesmettingen waren in de groep die Echinacea gebruikte.

“De resultaten van deze onderzoeken tonen duidelijk aan dat Echinacea een must is tijdens de wintermaanden. Vraag dus zeker raad aan je apotheker om te weten hoe en hoeveel je ervan moet innemen”, zegt de expert tot slot.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met A.Vogel

Lees ook :

Technogym Run: de meest stijlvolle loopband op de markt
5 hippe en gewatteerde jassen voor deze herfst, gezien bij Mango
Diesel opent gloednieuwe flagship store in Antwerpen