Dit zijn alle beste ijssalons in België opgedeeld per regio

Geüpdatet op 7 mei 2024 door Daphne Dorgelo
Dit zijn alle beste ijssalons in België opgedeeld per regio

Ja, België staat bekend om zijn zoete zondes in de vorm van chocolade en wafels, maar we zijn óók heel goed in het maken van ijs. Daarom: 17 van de beste ijssalons in België die een bezoekje dubbel en dwars waard zijn mits je in de buurt bent.

De beste ijsjes van Antwerpen

1. Gelato Factory

Gelato Factory is gevestigd in Antwerpen en staat bekend om zijn authentieke Italiaanse gelato gemaakt met verse ingrediënten. Ze hebben een wisselende selectie van smaken, dus er is altijd iets nieuws om te proberen. Kom wel op een rustig uur: de rijen kunnen vanwege de populariteit lang zijn.

Verschansingstraat 57, 2000 Antwerpen

2. Milad

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Milad (@milad_ice_cream)

Op zoek naar uniek ijs? Bij Milad moet je zijn. Ingrediënten uit het Midden-Oosten voeren de boventoon, met als resultaat zwarte tahini, koffie kardamom, saffraan of lavendel met honing ijs. Milad is echt een salon om ijs on the go te halen: het moderne pand is niet groot, er is geen terras máár het bevindt zich wel in een van de leukste buurten in Antwerpen om een rondje te wandelen.

Kloosterstraat 120, 2000 Antwerpen

3. De Trommelhoeve

Voor een ambachtelijk boerenijsje verlaten wij echt wel even de stad. Bij Trommelhoeve op het landelijke Boechout kun je terecht bij een familiebedrijf dat reeds meer dan 20 jaar op artisanale wijze heerlijk biologisch roomijs vervaardigt. Onze tip? Het lavendelijs. En trouwens, inwoners van Mechelen kunnen er ook van genieten: ze hebben daar ook een crèmerie in het centrum.

Trommelbaan 14, 2530 Boechout

4. Gelato Giuliano

Bij Gelato Giuliano op de Antwerpse Marnixplaats kun je genieten van verfijnd ambachtelijk ijs met een verfrissende twist, perfect voor warme dagen. Naast hun heerlijke gelato bieden ze ook een unieke ervaring met een briochebroodje gevuld met ijs - zeker het proberen waard! En als je trek hebt in iets anders, kun je er naast de frisse delicatessen ook terecht voor een espresso, cappuccino of latte, op smaak gebracht door de huisbarista’s.

Karel Rogierstraat 1, 2000 Antwerpen

De beste ijsjes van Vlaams-Brabant

5. Pinguino

In het hart van Leuven biedt ijssalon Pinguino een continue verrassing met originele smaken (denk spicy mango of madeleine-ijs). Het salon is voortgekomen uit een liefdesverhaal tussen twee Leuvense studenten en biedt wekelijks nieuwe smaakervaringen aan. Een perfecte stop voor ijsliefhebbers op zoek naar iets bijzonders.

Kortestraat 6, 3000 Leuven

6. ’t Galetje

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 't Galetje (@galetjeleuven)

't Galetje, een waar begrip in Leuven vanwege de supercentrale ligging, is gespecialiseerd in de bereiding van ambachtelijk Italiaans ijs met enkel kwaliteitsproducten, van chocolade en vanille tot After Eight en mascarpone met vijg. Op tijd zijn in de boodschap, want ook hier kunnen de rijen lang zijn.

Tiensestraat 46, 3000 Leuven

De beste ijssalons van Brussel

7. Gaston

Gaston is een echte referentie tussen de beste ijssalons van België. Deze ijszaak op het Sint-Katelijneplein in Brussel biedt ijs van hoge kwaliteit met traditionele technieken. Hun fruitsorbets zijn bijzonder populair, maar hebben ook enkele bijzondere smaken zoals rijstpudding en Iraanse saffraan, abrikoos yuzu en meer.

Baksteenkaai 86, 1000 Brussel

8. Zizi

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Glacier Zizi (@glacier_zizi)

Deze ijswinkel in Brussel, dat in 1948 al werd opgericht, biedt volledig natuurlijk ijs gemaakt met verse ingrediënten. Ze hebben véél smaken beschikbaar, waaronder ook veganistische en glutenvrije opties.

Onderlinge Bijstandstraat 57A, 1180 Ukkel

9. Krijmerie van Gaasbeek

IJs in een uniek groen kader om even tot rust te komen? Daarvoor moet je hier zijn. In ons ijssalon geniet je terwijl van een uitgebreide kaart met ijscoupes maar ook pannenkoeken, wafels, warme en koude dranken voor de liefhebbers.

Kasteelstraat 37, 1750 Lennik

IJsjes smullen in Oost- en West-Vlaanderen

10. Cremerie François

Deze chique en historische ijssalon serveert al sinds 1928 heerlijk ijs. Ze gebruiken alleen de meest verse ingrediënten en hun smaken variëren van klassieke vanille tot exotische opties zoals matcha groene thee.

Ankerstraat 34, 9100 Sint-Niklaas

11. De ijs-ster

Deze ambachtelijke ijswinkel nabij Gent, met hoevemelk rechtstreeks geleverd door de boerderij uit Oost-Vlaanderen, biedt een scala aan creatieve en heerlijke smaken, waaronder lavendel, kaneel en zelfs Earl Grey thee voor de theeliefhebbers. Maar ook vegans kunnen er terecht: op basis van kokosmelk hebben ze enkele veganistische opties.

Boskeetstraat 19, 9031 Gent

12. Cremerie Gérard

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door cremerie Gérard (@cremeriegerard)

Cremerie Gérard vind je naast de St-Baafs kathedraal. Het interieur is er trendy en je kan zowel ter plaatste een ijscoupe verorberen of een ijsje bestellen voor on the go. Dankzij hun samenwerking met cremerie François uit Sint-Niklaas die hierboven in het rijtje beste ijssalons van België staat, kunnen ze door hun productkennis nu ook in Gent heerlijk en dagvers ijs aanbieden op basis van gepasteuriseerde melk.

Limburgstraat 36, 9000 Gent

13. Glacier de la Poste

Waar proeft ijs nu beter dan aan de kust? Inderdaad, nergens. Tuig daarom af naar Glacier de la Poste - en volgens ons hoef je er niet eens voor in de buurt te zijn. Een tripje naar de zee met zo'n reden is nooit een slecht idee.

Zeedijk-Het Zoute 716, 8300 Knokke-Heist

14. Gelateria Da Vinci

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Da Vinci (@davincibrugge)

Gelateria Da Vinci een populaire bestemming voor ijsliefhebbers. De steeds vernieuwende ijssalon biedt veel verschillende smaken, waaronder klassieke Italiaanse gelato (it's in the name) en unieke creaties zoals witte chocolade en framboos.

Geldmuntstraat 34, 8000 Brugge

De lekkerste ijsjes in Limburg

15. Mama Leone

Het voormalige IJs van de Smaak, nu bekend als Mama Leone, ligt in hartje centrum. Naast wel 50 traditionele smaken zijn ze goed aangepast aan bepaalde toleranties: geef het bij ze aan, en ze helpen je op weg tussen hun geweldige aanbod. Een greep uit het aanbod: wortel-gember, framboos-mojito, een massa sorbets, lactose- suiker- en glutenvrij chocomousse-ijs en nog zóveel meer.

Maastrichterstraat 40, 3500 Hasselt

16. Kokozi

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kokozi (@gelatobarkokozi)

Een beetje verderop van Mama Leone vind je Kokozi. De hippe salon biedt ambachtelijk en vers bereide coupe, (ijs)cupcakes, brownies en taarten. Maar let wel bij de taarten: ze hebben geen ‘gewone’ winkel waar je dagelijks gebakjes kunt halen, maar werken uitsluitend op bestelling.

Fruitmarkt 5, 3500 Hasselt

17. De Potter

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Potter (@depotterijs)

In het ijsseizoen draaien ze tot 16 dagverse ijssoorten. Hoewel er binnen zitplek is, zijn er ook rond de kerk diverse zitbanken om lekker van je ijsje te genieten. Bijvoorbeeld via het kleine straatje, links van ons gebouw, kom je in de hof van de deken. Heerlijk aangenaam om van je ijsje te genieten daar!

Hoogstraat 12, 3960 Bree