10 restaurants in Brussel waar je vegan kan eten

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Clothilde Van Brussel en Mandy Kourkouliotis
10 restaurants in Brussel waar je vegan kan eten Ella Olsson - Unsplash

Onze redactie struinde zopas door de straten van Brussel op zoek naar de beste vegan adresjes in onze bruisende hoofdstad. Ontdek hier onze selectie hotspots, getest en goedgekeurd door het ELLE Eten-team.

1. TAYLOR’S CAFÉ

In de Marollenwijk ligt Taylor's Café, een 100% plantbased café waar veel belang aan duurzaamheid en de seizoenen gehecht wordt. Dit adresje werkt namelijk met lokale leveranciers en seizoensgebonden producten en biedt heerlijke gebakjes, soepen en dagverse broodjes aan, allemaal in een warme en ontspannen omgeving. In de ochtend kan je er genieten van een tot de middag durend ontbijt, een lekkere lunch gevolgd door één van de smakelijke desserts.

Waar? Hoogstraat 228, 1000 Brussel

Wanneer? Van maandag tot vrijdag van 09:30 tot 17:00 (dinsdag gesloten) en van zaterdag tot zondag van 10:00 tot 17:00.

Meer info via taylorscafebrussels.be.

2. LE BOTANISTE

Le Botaniste, het vegan broertje van Le Pain Quotidien, is 7 dagen per week geopend en dompelt klanten onder in de atypische sfeer van een 19e-eeuwse apotheek waar ze kunnen proeven van botanische recepten. Het menu omvat aantrekkelijke, kleurrijke en stevige voor- en hoofdgerechten, maar ook natuurlijke wijnen, detox juices en verleidelijke desserts, en dat alles tegen meer dan acceptabele prijzen. Niets wordt gefrituurd of gegrild en de gerechten worden 's ochtends in de keuken bereid, op lage temperatuur gekookt, steeds met verse, seizoensgebonden groenten. De keuken is geïnspireerd op de hele wereld, met recepten van bekende gerechten die 100% veganistisch zijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Botaniste (@le_botaniste)

Waar? Baljuwstraat 10 en Franklinstraat 2, 1000 Brussel

Wanneer? Van maandag tot zondag van 11:30 tot 21:30

Meer info via lebotaniste.eu

3. SAVAGE

In Elsene kan je culinair genieten van plantaardige creaties dankzij Savage, waar de genialiteit van de plant tot het uiterste gedreven wordt. Hier brengt de chef een bewust minimalistisch menu waarachter een beredeneerde en creatieve gastronomie schuilt. Een leuk extraatje? Op weekdagen, tijdens de lunch, past deze zaak zich aan alle smaken en diëten aan door ingrediënten met dierlijke eiwitten voor te stellen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savage (@savage.restaurant)

Waar? Vredestraat 22, 1050 Brussel

Wanneer? Van dinsdag tot zaterdag, van 18:30 tot 22:30 voor het diner, van woensdag tot vrijdag van 12:00 tot 14:00 en zaterdag tot 15:00 voor de lunch.

Meer info via savage.restaurant.

4. THE JUDGY VEGAN

The Judgy Vegan is een café-bar waar je kan genieten van vegan gebak, burgers en andere hartige, plantaardige gerechten. Op het menu staan nostalgische gerechten zoals gehaktballetjes op basis van seitan in Luikse saus, vergezeld van huisgemaakte frietjes. Als bijgerecht kan je ook kiezen voor vegan nacho's of vegan kaaskroketten. In het weekend organiseert de zaak een brunch met verschillende kleine gerechten. Er is ook een minishop waar je allerlei veganistische producten kunt kopen, waaronder snoep en koekjes!

Waar? Kapucijnenstraat 55, 1000 Brussel

Wanneer? Van woensdag tot vrijdag van 18:00 tot 22:30 en in het weekend van 11:00 tot 23:30. Brunch kan het hele weekend van 11:00 tot 13:00 (reserveren is aangeraden)

Meer info via thejudgyvegan.com.

5. TICH

Deze zaak lijkt eerder op een concept store dan een café of kantine, maar toch is TICH een 100% veganistische plek waar je je zonder spijt kan laten gaan. Op het menu staan enkele toasts, een warme schotel en een soep van de dag. Wil je helemaal healthy aan je dag beginnen? Laat je dan verleiden door een koudgeperst biologisch sapje, een groentenbordje of glutenvrije rauwe koeken die ander gebak doen verbleken. Maar dé specialiteit van deze plek is ongetwijfeld de amandelmelk! Deze wordt er elke ochtend ter plekke bereid, is een geweldige aanvulling op de koffie en kan zonder schuldgevoel worden geconsumeerd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TICH® Healthy Living (@tichbrussels)

Waar? Naamsestraat, 1000 Brussel
Wanneer? Van maandag tot vrijdag van 11:00 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 19:00.

Meer info via @tichbrussels.

6. BUDDY BUDDY

Buddy Buddy is zowel een atelier waar notenboter gemaakt wordt als een trendy koffiebar met een 100% veganistisch menu. Deze designhotspot is zeven dagen per week geopend en serveert ontbijt, lunch en andere snacks. Alle gebakjes die er worden aangeboden (en ook enkele signature drankjes) zijn gemaakt met verschillende soorten notenboter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@buddybuddy)

Waar? Lakenweversstraat 10, 1050 Brussel

Wanneer? Alle dagen geopend van 10:00 tot 18:00

Meer info via buddybuddy.bio.

7. L’ALCHIMISTE

L'Alchimiste biedt een gevarieerd menu voor het ontbijt, dat de hele dag door wordt geserveerd, evenals enkele opties voor de lunch, in een relaxte sfeer. Er is ook een selectie van koffie, thee, verse vruchtensappen en andere 100% zelfgemaakte dranken. Zoete lekkernijen, die zeer weinig suiker bevatten, zijn ook beschikbaar om van te genieten. Bij L'Alchimiste is alles plantaardig, voornamelijk biologisch of lokaal en huisgemaakt. Op zaterdag en zondag wordt ook een brunchformule aangeboden van 10:00 tot 14:30.

Waar? Savoiestraat 59, 1060 Sint-Gillis

Wanneer? Open van maandag tot vrijdag, van 07:30 tot 15:00 en in het weekend van 10:00 tot 15:00

Meer info via alchimistecafe.be.

8. VERTIGE

Iets meer dan twee jaar geleden maakte SAN Brussel plaats voor VerTige, een restaurant dat zich richt op de gastronomie van morgen. Het menu biedt een inventieve en creatieve keuken, met aandacht voor producten en hun seizoensgebondenheid, en een gevoel van respect en betrokkenheid bij de natuur. Hier biedt chef Kevin Pierlot, naast zijn ontdekkingsmenu's, een 100% plantaardig menu, verkrijgbaar in 3, 4 of 6 gangen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VerTige (@vertigebruxelles)

Waar? Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel

Wanneer? Van dinsdagavond tot zaterdag, van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30 (gesloten op zondag, maandag en dinsdagmiddag, evenals de feestdagen)

Meer info via vertigebxl.be.

9. CHYL

CHYL is een adresje waar de keuken zich elke dag (en vooral elke week!) opnieuw uitvindt. Hier geniet je van verse vruchtensappen en smakelijk gebak voor zoetekauwen. Ook voor zij met intoleranties werd er nagedacht, je doet je hier te goed aan heerlijke vegetarische en veganistische gerechten. De unieke sfeer maakt deze groene omgeving in hartje Brussel tot een niet te missen hotspot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by C H Y L 🇧🇪 (@_chyl)

Waar? Belle-Vuestraat 62, 1000 Brussel

Wanneer? Van maandag tot zaterdag van 09:00 tot 20:00 (gesloten op woensdag) en zondag van 10:00 tot 19:00.

Meer info via chyl.be.

10. HUMUS X HORTENSE

Humus x Hortense is een gastronomisch restaurant waar de keuken volledig plantbased is. Het restaurant past het concept van 'botanische gastronomie' toe waarbij bijzondere aandacht aan de kwaliteit van de ingrediënten wordt besteed, steeds zo hoog mogelijk. Er wordt ook gestreefd naar zo min mogelijk verspilling van voedsel, dankzij eeuwenoude conserveringstechnieken en zero waste cocktails. Het degustatiemenu volgt uiteraard het ritme van de seizoenen.

Waar? De Vergniesstraat 2, 1050 Elsene

Wanneer? Donderdag, vrijdag, zaterdag en de feestdagen van 12:00 tot 14:00 voor de lunch (verschillende menu's mogelijk) en van 17:30 tot 23:30 voor het diner (verdeeld over twee diensten).

Meer info via humushortense.be.