WIT, ROOD EN ROSÉ: 3 WIJNEN van Côtes du Rhone OM DE HELE DAG DOOR VAN TE GENIETEN

Geüpdatet op 7 september 2021 door ELLE Partner
WIT, ROOD EN ROSÉ: 3 WIJNEN van Côtes du Rhone OM DE HELE DAG DOOR VAN TE GENIETEN

Over de wijnen van Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages is iedereen het wel eens: ze zijn gevarieerd, rijk aan smaak en toegankelijk. Bovendien combineren ze eenvoud en authenticiteit zonder ooit fijnproevers teleur te stellen

 

De Côtes du Rhône Villages: echte pareltjes!

De zuidelijk gelegen wijngaarden van de Côtes du Rhône Villages strekken zich uit over de terrassen en alluviale vlaktes van de Rhône, of op de hellingen van de vele heuvels – met op hun toppen vaak ook charmante dorpjes die over de vallei uitkijken. De Côtes du Rhône Villages met dorpsvermelding zijn selectere wijnen dan de Côtes du Rhône. Ze leggen het accent op de kwaliteit en specifieke kenmerken van hun terroir. In totaal zijn er 22 dorpsnamen die op het etiket kunnen staan.

Een slimme mix van druivenrassen

In de oenologie is cépage een wijnstoksoort die een specifieke druif voortbrengt. Sommige wijnen worden gemaakt van één enkel druivenras (de zogenaamde monocépages), maar de rassen kunnen ook in wisselende verhoudingen worden versneden. De Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages zijn meesters op dat gebied, met een palet van 23 druivenrassen. De aromatische kracht van deze wijnen is te danken aan de knowhow van de wijnmakers en hun talent voor assemblage. Elke cuvee vertegenwoordigt namelijk de creativiteit en durf van een heel bijzondere neus.  

Rood, rosé en wit: 3 cuvees onder de loep

Hun subtiele en veelzijdige karakter zorgt ervoor dat wijnen uit de Côtes du Rhône of Côtes du Rhône Villages perfect geschikt zijn voor bij eten of bij het aperitief. Omdat het aanbod zo ontzettend groot is, selecteerden we drie overheerlijke wijnen die je tong strelen zonder dat ze je naar het hoofd stijgen. Om in een mooi wijnglas uit te schenken naargelang je stemming, de gelegenheid, het menu of het moment van de dag. 

côes du rhône boom
@Côtes du Rhône

Een zonnige witte wijn

Met zijn Côtes du Rhône Villages Sablet biedt Domaine Piaugier een voortreffelijke witte wijn aan die rijkdom en finesse combineert. Zijn gele kleur met subtiele lichtgroene weerschijn lost alle verwachtingen in. Het aroma is krachtig, floraal en fruitig (abrikoos, perzik, acacia, viooltjes, zoete amandelen en honingtoetsen). In de mond winnen de volle smaak en elegantie aan kracht. Body en de frisheid zijn mooi in evenwicht, met subtiele meidoorn- en vanillearoma’s. Een must-have voor de zomer!

DOMEIN: Domaine de Piaugier

CUVEE: Sablet Blanc 

APPELLATION: AOC Côtes du Rhône Villages Sablet 

WIJNJAAR: 2019 

DRUIVEN: witte grenache 30%, viognier 30%, marsanne 20%, roussanne 20%. 

PERFECT BIJ: healthy aperitiefhapjes (tapenades, hummus, olijven), salades, geitenkaas in bladerdeeg, een bord geroosterde Provençaalse groenten of witte vis (gegrild of a la plancha).

 

Een fruitige rosé

Les Pins van Domaine de Lumian is een rosé die het label Agriculture Biologique draagt. Deze wijn wordt uitsluitend gemaakt van rode druiven waaruit de wijnboeren een nauwelijks getint sap extraheren – een rosé dus – dat daarna bij lage temperatuur wordt gevinifieerd om de fruitige aroma's te behouden. De grenache noir maakt deze wijn heel krachtig; tegelijk smaakt de rosé met zijn delicate paarse weerschijn fris. Een wijn die je op elk moment van de dag kunt drinken. 

DOMEIN: Domaine de Lumian 

CUVEE: Les Pins 

APPELLATION: AOC Côtes du Rhône 

WIJNJAAR: 2020

DRUIVEN: cinsault 50%, grenache noir 50%. 

IDEAAL BIJ: charcuterie, gerechten op basis van rood vlees, vette vis of zeevruchtenschotels. De wijn past daarnaast ook bij meer exotische gerechten die zoet en hartig combineren (tajines, curry's ...).

Een expressieve rode wijn

Door de diepe, granaatrode tint zie je op het eerste gezicht al dat dit een wijn met karakter is. De Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu van het Domaine des Favards, ook geteeld volgens de regels van de Agriculture Biologique, biedt een mooi evenwicht tussen de houtachtige aroma's van zwarte bessen en de lichte vanilletonen. Een heel expressieve wijn in de neus en harmonieus in de mond, met zijdezachte en ronde tannines. Fluweelzacht, krachtig, soepel en teder tegelijk; een wonderlijke mix van contrasten.

Côtes du Rhône wijngaard
@Côtes du Rhône

DOMEIN: Domaine des Favards

APPELLATION: AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu 

WIJNJAAR: 2018 

DRUIVEN: 90% grenache noir, 10% syrah 

IDEAAL BIJ: rood vlees (gegrild, als carpaccio of als tartaar) of gestoofde gerechten. De wijn geeft extra klasse aan een traditionele of oosterse keuken of een goede barbecue met vrienden.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Côtes du Rhône.

www.cotesdurhone.com

 

LEES OOK :

5 coole concepthotels voor je volgende citytrip

Gin en likeur van Maredsous, waar ze de kracht van planten in flessen gieten

Getest & goedgekeurd: de RadMini Electric Fat Bike