Lockdown therapie: tover je woonkamer om tot een concertzaal met deze video’s

Gepubliceerd op 12 november 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
Lockdown therapie: tover je woonkamer om tot een concertzaal met deze video’sInstagram: @jheneaiko

Als je de lockdown even niet meer ziet zitten, kan je altijd rekenen op muziek om je humeur op te krikken. Dankzij deze 10 video's waan je je op een concert.

De Tiny Desk concerten van NPR Music zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een heus fenomeen op Youtube. Zo goed als elke artiest die iets voorstelt, passeerde al de revue voor een intiem live optreden in het typische decor. Sinds corona, werden die concerten nog net iets intiemer, want artiesten waren gedwongen om de video's vanuit hun eigen woonkamer op te nemen. Wij maakten een selectie met de tien beste Tiny Desk at home performances, voor elk genre. Want wat er ook gebeurt: some good old music always does the trick!

Tom Misch & Yussef Dayes

De stijl van dit duo is erg moeilijk te omschrijven, maar jazzliefhebbers zullen zonder twijfel te vinden zijn voor dit concertje. De elektronische, neo-soul en jazz-funk-sfeer waarin het zicht bevindt, geeft ons alvast kippenvel. Multi-instrumentalist en zanger Tom Misch voert je mee met zijn dromerige stem en hij doet dat op de beat van Yussef Dayes' drum. Met special guests Jordan Rakei en John Mayer.

Lenny Kravitz

Voor de rockliefhebbers onder ons, is er dit steengoede concert van Lenny Kravitz (al leunt de stijl van deze liedjes meer naar funk en soul dan rock toe). Zijn laatste album, Raise Vibration, verscheen in 2018, maar met deze video, opgenomen in zijn tropisch paradijsje in de Bahamas, maakt hij meer dan duidelijk dat hij er nog steeds staat. Zijn wij de enigen die het opvalt dat deze man op al die jaren tijd geen haar veranderd lijkt? I'll have what he's having!

Billie Eilish

Deze 18-jarige singer-songwriter heeft geen introductie meer nodig. Ze is de jongste persoon ooit die de titel Women of the Year kreeg (in 2019, als opvolgster van Ariana Grande), ze werd genomineerd voor zes grammy's en is daarnaast het ultieme boegbeeld van Gen Z. In deze video zie je haar aan het werk met haar oudere broer Finneas, met wie ze de meeste van haar liedjes schrijft. Fun fact: de achtergrond van de video lijkt sprekend op de kamer waar de Tiny Desks doorgaans worden opgenomen, maar is eigenlijk een groot kartonnen bord waarop een foto werd afgedrukt.

Ben jij een superfan van Eilish? Hier lees je Elle's interview met de piepjonge popster.

BTS

Of je nu into K-pop bent of niet, na het kijken van deze enthousiaste Tiny Desk uitvoering kan je gewoonweg niet slechtgezind blijven! Het zevenkoppige BTS, beter bekend als de Bangtan Boys, sleepte gisteren nog vier (!) awards binnen op de MTV EMA's, onder meer voor beste nummer met Dynamite (het eerste liedje dat ze in deze video spelen). Eén ding staat vast: die Zuid-Koreanen kunnen er wat van.

Helemaal weg van K-culture? Check onze lijst met must watch Zuid-Koreaanse series.

Tiwa Savage

Deze video omschrijven we het best als R&B meets afrobeat. Hoewel we haar voornamelijk kennen als actrice en van X-Factor UK, heeft deze Nigeriaanse schone ons aangenaam verrast met haar stem. En waar ze ons nog meer mee verraste, is haar leeftijd: op het moment van deze video is ze 40 jaar oud. Say what!

John Legend

Het is misschien moeilijk om Legend als iets anders te zien dan de hubby van Chrissy Teigen, maar daarnaast is hij ook een fantastische artiest die niet meer weg te denken is uit de muziekscene. Sinds hij in 2004 doorbrak met zijn album Get Lifted, werkte hij samen met onder andere Kanye West, The Black Eyed Peas, Jay-Z en Lauryn Hill. Wend je tot deze video voor feel good vibes met soul en gospelelementen en laat je verwarmen door de stem van deze topartiest en zijn koor.

Little Dragon

Little Dragon is terug van weggeweest: met hun betoverende, elektronische muziek krijgen ze zelfs de grootste muziekcritici stil. De Zweedse, vierkoppige band brak door dankzij hun samenwerking met SBTRKT voor het lied Wildfire, een gigantische hit in 2011. Rolling Stone riep hun derde album Ritual Union uit tot 41e van de 50 beste albums uit 2007. In dit optreden brengen ze tracks van hun meest recente album New Me, Same Us. Leuk weetje:  Little Dragon was oorspronkelijk de bijnaam die zangeres Yukimi Nagano kreeg door haar driftbuien en werd uiteindelijk gebruikt als bandnaam.

Ty Dolla $ign

R&B-legende Tyrone Griffin, beter bekend als Ty Dolla $ign, mag dan een excentriek uiterlijk hebben, wij krijgen het wel heel erg warm van zijn stem, met name in dit optreden. In deze video treedt hij op met zijn band Jesus People en... Skrillex. Frons. Kijk over dat bedenkelijke intermezzo heen en geniet van een straf staaltje live muziek.

Norah Jones

Ook Norah Jones hoeven we niet meer voor te stellen, sinds ze in 2020 de wereld omver blies met haar prachtige solodebuut Come Away With Me. In totaal verkocht ze al meer dan 50 miljoen platen wereldwijd en ook vandaag is de jazz-muzikante nog erg actief in de muziekwereld. In deze video brengt ze liedjes uit haar zevende album Pick Me Up Off the Floor.

Jhené Aiko

Dat Jhené Aiko niet vies is van chakra's, kristallen en tarotkaarten, weten we allemaal. In dit exclusieve Tiny Desk optreden, trakteert ze ons op een sessietje therapeutic sound healing, dankzij de frequenties van haar crystal bowls en haar delicate, prachtige stem. Voor de teksten haalt ze duidelijk inspiratie uit haar tumultueuze relatie met rapper Big Sean, met wie ze sinds kort terug samen is. 'In a relationship I want three things: eyes that don't cry, lips that don't lie, love that won't die', zingt ze. Same, Jhené, same!

 

 

Nood aan een opkikkertje? Lees dan deze artikels met tips voor tijdens de lockdown
Zo maak je een DIY-beautysalon in eigen huis
10 tips voor wie thuis zit en niet weet wat te doen
Lockdown: deze Belgische studio's bieden home workouts aan
Lockdown: kom naar buiten voor deze leuke activiteiten