Interview: topmodel en social media sensatie Chrissy Teigen

Geüpdatet op 4 juni 2019 door Sanjiv Bhattacharya en Tine Foto’s: Gilles Bensimon
Interview: topmodel en social media sensatie Chrissy Teigen

Voor een vrouw die ‘nog geen week vooruit plant’ heeft Chrissy Teigen behoorlijk wat bereikt. Een modellencarrière, een tv-show, een kookboekenreeks... Met John Legend heeft ze zelfs een ‘showbizz-husband’ - niet slecht voor iemand zonder lifegoals. Met haar humor, online eerlijkheid (en 23 miljoen volgers) oogst Teigen spontaan wereldsucces.

"Wees niet bang om iets te missen. En nog belangrijker: staar je niet blind op al die fake-ass Instagram-profielen.” Het is lunchtime in Los Angeles. Ik zit samen met Chrissy Teigen - aka @chrissyteigen, veruit de grappigste en meest openhartige stem van het internet - in de zonnige tuin van het Bel-Air Hotel. Zij heeft de locatie gekozen – Teigen logeerde hier ooit twee maanden  toen haar huis werd verbouwd en is nog steeds familiair met de serveerster. We bestellen allebei een vodka want het is - dixit Chrissy - “toch bijna vrijdag?”. Kleine correctie: het is vandaag dinsdag.

1/

Fomo en Twitter

“In tijden van Insta-perfectie hebben steeds meer mensen last van fomo”, geeft Teigen toe. “Ze zijn onzeker over hun lichaam en dat kan ik best begrijpen. Ik voel me ook slecht als ik bepaalde dingen zie. Wat moet het dan zijn bij meisjes zonder connectie met de industrie? Het maakt me soms triestig. Het internet is niet alles.”

Met zelfrelativerende selfies doorprikt Chrissy Teigen zonder gêne de fake bubbel die social media zijn. Van opvoeding tot politiek, Teigen heeft over alles en iedereen wel een mening en verkondigt die op hilarische wijze. Niemand is veilig voor haar nietsontziende commentaar.

Zo drukte ze in april vorig jaar een politiek non-statement van Kanye West de kop in met de fijnzinnige tweet: ‘Kanyeeeeeeeeeeeeeeeee jvpjhlkoijfmiljeflaesjesf’pifgaiw’rghwwrulrflwrpogjiir’. Toen iemand haar probeerde te shamen met de venijnige opmerking ‘Alles goed met baby Luna?’ - omdat ze tien dagen na de geboorte van haar dochter gespot werd op restaurant – antwoordde ze laconiek: ‘Geen idee, ik vind haar nergens’.

Op Donald Trumps Twitterbericht ‘dat het tijd was om het land te zuiveren van het kwade’ antwoordde ze gevat: ‘Om hoe laat moeten we een Uber voor je bellen?’ President Trump – die niet meteen bekendstaat om zijn olifantenhuid – blokkeerde definitief haar Twitter-account nadat ze ‘Lolllllll niemand vindt je leuk’ naar hem had getweet. “Ik zou mezelf ook geblokkeerd hebben”, lacht ze. “Ik bestook hem al van voor hij president werd. Ik voel zo’n diepe minachting voor die man. Hij staat bij elk debat aan de verkeerde kant. Je moet het maar kunnen.”Chrissy Teigen

2/

Trending op Instagram

Teigens toon slaat aan en haar populariteit blijft pieken. Dagelijks smullen zo’n 32 miljoen volgers – ruim 21 miljoen op Instagram en bijna 11 miljoen op Twitter - van haar ongezouten feeds. Op haar 33ste is ze meer trending dan ooit. Ze is een succesvol model en tv-gezicht (bekend van de Amerikaanse show ‘Lip Sync Battle’) en vormt met singer-songwriter John Legend een van de meest geliefde en stabiele showbizzkoppels.

Chrissy Teigen is heerlijk grappig en pijnlijk eerlijk. Een winnende combinatie. Ze maakt van het internet een betere plek en die relatie werkt in twee richtingen. Social media hebben haar leven drastisch veranderd. “Toen ik op de cover stond van ‘Sports Illustrated’ kon ik de mannen niet van me afhouden”, zegt ze. “Maar nu hoor ik diezelfde mannen zeggen dat hun vrouwen ook naar me opkijken. Daar word ik pas écht gelukkig van.”

Ik bestook Donald Trump al van voor hij president werd. Ik zou mezelf ook geblokkeerd hebben.

3/

Blog over virtuele huisdieren

Dat Chrissy Teigen zich zo vlot beweegt in de onlinewereld, komt omdat ze haar digitale skills al op jonge leeftijd ontwikkelde. Ze werd geboren in Utah als dochter van een Noorse vader en een Thaise moeder met de naam Vilailuck (bekend van Chrissy’s Instagram Stories). Ze begaf zich al heel vroeg op onlinefora en was een MySpace-fan van het eerste uur. In de nillies raakte ze verslingerd aan Neopets, een computergame waarbij je virtuele huisdieren moet verzorgen. Ze maakte er zelfs een weblog over.

Haar voorliefde voor cyberspace is wellicht gelinkt aan het feit dat ze zo vaak moest verhuizen voor haar vaders werk als technicus. Elke nieuwe woonplek betekende aanpassen aan een nieuwe school en op zoek gaan naar nieuwe vrienden. “Ik ben iemand die gemakkelijk opgaat in een nieuwe groep, maar ik hecht me niet snel emotioneel”, vertelt ze. “Dat is dus goed en slecht.”

4/

Modellencarrière

Teigen werd op haar achttiende ontdekt als model, terwijl ze in een surfshop werkte in Huntington Beach, Californië. Toch duurde het nog twee jaar voor ze aan de bak kwam. “Het was een vreselijk saaie opdracht voor een catalogus,” vertelt ze, “maar ik deed wel modellenwerk.” Ze bouwde geleidelijk een internationale carrière op met campagnes voor multinationals als Nike. Wereldberoemd werd ze met haar cover van ‘Sports Illustrated’. Intussen zit ze onder contract bij IMG, het agentschap van de Hadids van deze wereld.

Van een sexy bikinishoot naar een complexloze selfie met zwangerschapsstriemen - voor Teigen is het maar een kleine stap. “Die drang om alles te photoshoppen is pijnlijk”, zegt ze. “Ik wil vrouwen niet het gevoel geven dat ze de enigen zijn met imperfecties. De shoot voor Victoria’s Secret was voor mij een gigantische eyeopener: ik zag overal vrouwen met striemen, littekens, cellulitis en blauwe plekken. Wat is er mis mee?”

Ze gelooft dat het tij aan het keren is. “De mode is vandaag een pak vrouwvriendelijker. Steeds meer labels lanceren modelijnen voor diverse lichaamstypes, zodat het onmiddellijk duidelijk is wie de body positive-gedachte ondersteunt en wie niet.” Maar het verzet stopt niet bij de mode: “Vrouwen waren nog nooit zo strijdlustig als nu. We zijn klaar om alle issues naar buiten te brengen.”Chrissy Teigen

5/

John maakte de eerste move

Chrissy leerde John kennen in 2007 tijdens haar modellenwerk. Ze kwam net uit een  relatie en crashte elke nacht bij een vriendin op de zetel. Opeens kreeg ze de vraag of ze wilde meewerken aan de muziekvideo van ‘Stereo’ van regisseur Nabil Elderkin – met wie ze eerder al de Billabong-campagne had gedraaid. “Het klikte onmiddellijk”, zegt ze schouderophalend. “Ik vond hem meteen leuk, maar niet in de zin van ‘hij is zo sexy’. Het was John die de eerste move maakte.”

Na de opnames zag ze hem live aan het werk in het legendarische Roxy Theatre. “Het was een fijne nacht”, zegt ze ondeugend. “We brachten twaalf uur samen door. Dat staat gelijk aan twaalf dates, toch?”, klinkt het retorisch. “Ik heb geen moment gedacht: ‘dit is de man met wie ik ga trouwen.’ Maar met hem praten voelde zo natuurlijk. Ik herinner me dat ik hem de volgende dag belde en dat we uren aan een stuk hebben zitten babbelen. Hij was aan het touren. Ik zou dat nu nooit meer doen.” (Chrissy haat telefoneren, ze krijgt het er benauwd van.)

6/

Het aanzoek

In 2011 vroeg John haar ten huwelijk tijdens een kerstvakantie op de Malediven. “We zaten op restaurant, maar ik verging van de buikkrampen. John heeft nog filmpjes waarop ik ineenkrimp van de pijn. Op een bepaald moment bracht de ober een zilveren schaal met een berg rucola erbovenop. Onder het groen zat een juwelendoosje met een ring verstopt. John had geen speech voorbereid, maar ik heb wel moeten huilen.”

Ze vindt het hele aanzoekgedoe overroepen. “Alles wat erbij komt kijken … Het is absurd. Ik vond het perfect zoals het was”, vertelt ze. “Het vervelendste vond ik de sociale druk. Die constante vraag ‘of hij me al gevraagd had’. Niemand gelooft je als je zegt dat het je niets kan schelen. Of dat een vrouw soms liever eerst aan haar carrière denkt. Maar echt, toen hij het vroeg, viel ik totaal uit de lucht.”

7/

Uitstapjes naar het aquarium

Het koppel trouwde in 2013 aan het Comomeer.  Check haar Instagram voor de jurken – drie in totaal, allemaal van Vera Wang. Nu woont het koppel – samen met de kinderen Luna (2) en Miles (7 maanden) – in het vroegere huis van Rihanna, een statige mid-century villa in de exclusieve wijk Trousdale, Beverly Hills. Een droomhuis op een toplocatie met panoramisch zicht op de zee, de bergen en de skyline van de stad.

In hun begindagen gingen ze regelmatig bowlen. “We waren overdreven fanatiek,” lacht ze. “Ik heb ooit zelfs een bowlingbal met een foto van zijn gezicht besteld.”

Sinds de komst van de kinderen staan er vooral uitstapjes naar het aquarium en het wetenschapsmuseum op het programma. “Ik ben helemaal into gezinsactiviteiten. Gedaan met drinken overdag.”

8/

Over ivf en zwanger zijn

Kinderen krijgen was niet evident. Chrissy is altijd open geweest over de ups en downs van ivf – en hoe ze zichzelf de schuld gaf toen de eerste poging mislukte. Maar ze zou het allemaal opnieuw doen. Ze wil vier kinderen, denkt ze.

“Ik vond het zalig om zwanger te zijn. Vooral het binge-eten”, schatert ze. “John zette ‘s avonds altijd een sandwich klaar voor als ik ’s nachts honger kreeg. Rond een uur of twaalf kroop ik uit bed en stond ik in het donker te schransen. Miles woog ongeveer twee kilogram bij de geboorte, terwijl ik ruim 27 kilo was bijgekomen tijdens de zwangerschap. Maar ik had wel de tijd van mijn leven.”

9/

Sport en gewicht

Chrissy staat gewoonlijk op om zeven uur, een uur later dan John die al om zes uur aan zijn work-out begint in de gymzaal beneden. “Hij kan niet sporten als ik wakker ben omdat ik dan zijn schema onderbreek. Het is gewoon frustrerend om je man te zien trainen terwijl je zelf recupereert van een post-babylichaam. Ik denk dan: ‘Fuck you, sla eens een dag over!’”

Chrissy werkt zich op gezette tijden in het zweet met haar personal trainer. Ze sport om zich goed te voelen, niet om af te vallen. “Sinds mijn zeventiende stond ik jarenlang ’s morgens, ’s middags en ’s avonds op de weegschaal. Ik kende mijn gewicht op elk moment van de dag. Het verschil met vandaag is immens. En geloof me, toen was ik niet zo gelukkig als nu.”

10/

De relatie

Het geheim van haar relatie met John is volgens haar dat ze zo verschillend zijn. “John is een stuk stiller dan ik en veel bedachtzamer, terwijl ik meer in de ‘heat of the moment‘ leef. Ik heb het hart op de tong, ik kan niets verbergen. Mijn mood staat letterlijk af te lezen op mijn gezicht. John kan zijn gevoelens beter wegsteken. Ik was vroeger nooit zo met muziek bezig. Mijn muzikaal bereik gaat niet verder dan de top 40. Ik heb ook een hoog EQ. Ik sta open voor elke mening.” Niet verwonderlijk dat Johns Twitter-bio begint met ‘Chrissy’s husband’.

Met haar online alomtegenwoordigheid, haar tv-show, modellencarrière en kookboekenreeks - het nieuwste deel heet ‘Cravings, Hungry For More’ - is Teigen uitgegroeid tot een merknaam. Zijn er plannen voor een imperium zoals dat van Gwyneth Paltrow? “Totaal niet! Ik heb geen idee wat ik volgende week ga doen, laat staan volgend jaar. Eerlijk, ik ben totaal geen planner. Ik heb nooit een lijstje met lifegoals gehad. Ik liet me wel inspireren door andere mensen: ‘Wow, zij heeft een kookboek uit en ze is niet eens een chef, dan kan ik dat misschien ook.’ Op die manier boostte ik mijn zelfvertrouwen.”

11/

Complottheorieën

Door haar kritiek op Donald Trump werd Chrissy Teigen het voorwerp van absurde complottheorieën. “Ze kijken naar mijn outfits in ‘Lip Sync Battle’ of hoe Luna zich verkleedt voor Halloween en denken dat we via onze kleren geheime boodschappen verspreiden. Als ik pakweg een lange broek draag, is dat om ‘mijn enkelband te verstoppen’. Toen ik snapchatte dat ik een veiligheidswaarschuwing op mijn kaart had gekregen en ze hem moesten afsluiten, schreven ze: ‘Donald Trump heeft haar kaart geblokkeerd.’”

Eén ding is zeker: Chrissy Teigen laat zich niet trollen. “Ik wil geen olie op het vuur gooien. Maar als iets zoals de tentenkampen (Trumps migratiebeleid waarbij kinderen gescheiden worden van hun ouders, red.) me diep raakt, dan moet ik dat ventileren.”

Ze deelt lief en leed met haar onlinecommunity. “Ik ben bevriend met mensen die ik nog nooit heb ontmoet, maar al zes jaar ken via Twitter. Voor mij is dat vriendschap.” Dat is wat Chrissy nog het meeste typeert. Ze is niet enkel echt, oprecht en grappig, maar ook hartelijk en bereikbaar. Ze maakt van het internet een fijnere plek. Lang leve Teigen Inc.

12/

Chrissy’s beste tweets

Over bevallen: “Niemand vertelde me dat ik zelf ook zou thuiskomen met een luier aan.”

Over haar echtgenoot: “Ik heb altijd een briefje op zak waarop staat ‘Het was John’. Gewoon voor het geval dat ik vermoord word. Ik wil niet dat hij ooit hertrouwt.”

Over drinken: “Komkommervodka geeft je het gevoel dat je aan het detoxen bent in de spa, terwijl je in werkelijkheid gewoon fuckin’ dronken in een zielige bar zit.”

Over ontbijten: “Ik kwam plots tot het besef dat ik op elk moment van de dag pizza kan bestellen, dat kan dus evengoed ‘s ochtends zijn.”