20 x de muzes achter iconische liedjes

Geüpdatet op 24 januari 2019 door ELLE België
20 x de muzes achter iconische liedjes

muzen liedjes

Een stukgelopen relatie of een langdurige jeugdliefde? Artiesten verwerken maar al te vaak emoties door mierzoete liefdesliedjes of gevreesde wraaknummers te schrijven. Maar wie zijn de mannen en vrouwen achter het muzikaal geweld? Twintig muzen onthuld: 

  1. John Legend - All of me

Muze: Chrissy Teigen

John Legend schreef dit liefdeslied voor zijn grote vlam en echtgenote Chrissy Teigen. Ze speelde zelfs de hoofdrol in de videoclip. Vorige week maakte het koppel bekend in blijde verwachting te zijn van hun eerste spruit (meer details hier). Johnnie is van plan om ook een ode te schrijven voor de baby.

Wij waren al langer reuzefan van John en Chrissy, ontdek hier 10 feiten die ook jou zullen overtuigen! 

2. Taylor Swift - Dear John  

Muze: John Mayer

Taylor Swift steekt het niet onder stoelen of banken dat ze haar inspiratie voor liedjes haalt uit haar eigen turbulente liefdesleven. De man achter haar nieuwste album "Speak now" is notoire hartenbreker John Mayer. In het lied "Dear John" spaart ze niemands gevoelens. "Vind je niet dat ik nog te jong was om zo gekwetst te worden?", zingt ze in het refrein.

Verder was de hit "I know you were trouble" gericht aan ex-liefje Harry Styles en "Forever and always" geïnspireerd op haar kortstondige relatie met Joe Jonas.

1/

3. John Mayer - Paper doll 

Muze: Taylor Swift

Kwatongen beweren dat "Paper doll" een repliek is op Swifts "Dear John". John liet duidelijk weten dat hij zich vernederd voelde door het lied. Niet verwonderlijk, als je hoort wat Swift declameert in dat nummer. Zelf ontkent hij echter alle geruchten dat zijn eigen lied iets te maken heeft met Swift, maar wij vonden enkele krasse toespelingen in "Paper doll" die mogelijk naar de zangeres verwijzen. We lijsten ze even op:

  • John zingt: "You’re like 22 girls in one". Hij kon evengoed "2 in een dozijn" zingen, maar die 22 verwijst misschien wel naar een hit getiteld "22" van la Swift.
  • Het vervolg luidt: "And none of them know what they’re runnin’ from". Dit lijkt dan weer een direct antwoord op een zinnetje uit  “Dear John”: I look back in regret / How I ignored when they said run as fast as you can
  • Verder zingt hij: "Iemand anders gaat je hemel kleuren", wat dan weer perfect aansluit op een zinnetje van Swift uit Dear John: "Jij kleurt mijn hemel blauw, maar komt dan terug en laat het regenen".

Toch een beetje verdacht als je het ons vraagt...

4) The Girl From Ipanema

Muze: Helo Pinheiro

Deze Braziliaanse wereldhit uit de jaren zestig liet maar weinig harten onberoerd. Het liedje, in  typische bossa nova stijl won zelfs een Grammy voor Record of the Year. Het brein achter het nummer was het duo Tom Carlos Jobim en Vinicius de Moraesin. Zij waren vaste klant van de bar Veloso in de wijk Ipanema van Rio de Janeiro en raakten in de ban van een meisje dat er vrijwel dagelijks passeerde. Zo intens zelfs, dat ze een nummer over haar componeerden. Dat meisje was Heloísa Eneida Menezes Pais Pinto. Ze woonde vlakbij de bar en kwam er pas twee jaar later achter dat zij de inspiratiebron was geweest voor het lied.

2/

5. Serge Gainsbourg - Je t'aime moi non plus

Muze: Brigitte Bardot

De bekendste versie van dit lied is het duet met de Engelse actrice Jane Birkin. Maar wist je dat de eerste versie met Brigitte Bardot was? In 1967 vroeg ze Gainsbourg om een liefdeslied voor haar te schrijven. Het resultaat was een versie van "Je t'aime... moi non plus" dat ze vervolgens samen in de studio opnamen. Bardots toenmalige echtgenoot was echter niet ingenomen met het lied, waarop ze besloot de release van de single te stoppen. In 1986 kwam Brigitte Bardot op haar beslissing terug en werd het originele lied alsnog uitgebracht.

6. The Beatles - Hey Jude

Muze: Julian Lennon

Deze klassieker heet origineel "Hey Jules" en werd geschreven door Paul McCartney voor de toen vijf jaar oude zoon van John Lennon. John Lennon lag met zijn eerste vrouw Cynthia Powell in een pijnlijke echtscheiding en het lied moest de jonge Julian troosten.

3/

7. Gavin Rossdale - Love Remains The Same

Muze: Gwen Stefani

Voormalige frontman van Bush schreef in 2008 een solo hit over zijn vrouw zangers Gwen Stefani. Het is geen typisch melige of zoete lovesong, zoals we gewoon zijn. De songtekst van het nummer schetst een meer realistische kijk op een huwelijk. Gavin licht toe: "Ik heb een stoere vrouw met hoge standaarden. Het is niet altijd simpel om met iemand samen te leven voor een lange periode. Er zijn momenten dat je moet realiseren dat je even een extra inspanning moet doen om een huwelijk te doen werken".

8. Gwen Stefani - Hollaback Girl 

Muze: Courtney Love

Courtney beweerde in een interview in Seventeen magazine dat beroemd zijn hetzelfde lijkt als op de middelbare school zitten: "maar ik ben niet geïnteresseerd in het cheerleaderteam, zeker niet in het type zoals Gwen Stefani. Ze is het prototype cheerleader en ik ben in alternatieve rebel die rookt in de schuur". Als reactie hierop, maakte Gwen in 2005 een hit van het cheerleaderfenomeen.

4/

9. Justin Timberlake - Cry Me A River

"Muze": Britney Spears

Het hoeven niet allemaal liefdesliedjes te zijn. Justin Timberlake schreef een nummer over zijn love gone bad geschiedenis met Britney Spears. Geruchten over de ontrouw van die laatste zorgden ervoor dat de Micky Mouse Club, het kinderprogramma waarin ze elkaar leerden kennen, uiteen viel. Genoeg stof om een hit over te schrijven, dacht Justin. En als met de songtekst alleen de boodschap nog niet genoeg overbracht ("cry me a river"), verhelderde de clip (waarin Justin een Britney lookalike kust en dumpt) alle verwarring.

10. Billy Joel - Uptown Girl

Muze: Elle Macpherson

In de jaren tachtig maakte Elle Macpherson furore als topmodel. Ze speelde haar succes uit in verschillende reclamefilmpjes, televisiedeals en magazinecovers. Al dochter van een steenrijke Australische ondernemer, is ze naast bloedmooi ook nog eens snugger. Ze moest haar universiteitsstudies opschorten omdat haar modellencarrière zo floreerde. Net als vele anderen voelde Billy Joel een grote adoratie voor haar. Dus ja, je kan wel stellen dat de bijnaam uptown girl op haar (goddelijke) lijf geschreven is.

5/

11. Elton John - Candle in the Wind

https://www.youtube.com/watch?v=A8gO0Z818j4

Muze: Marilyn Monroe, later prinses Diana

Je herinnert je dit lied waarschijnlijk nog wel als het hartverscheurend pianonummer dat Elton in 1997 speelde op de begrafenis van prinses Diana, die tragisch overleed in een verkeersongeval. Het origineel dateert echter van 1973 en vertelt het tragische verhaal van Marilyn Monroe, die in haar laatste levensjaren enorm uitgebuit werd door de mensen rondom haar, wat haar deed vereenzamen en instorten.

Overigens wil John de Diana versie van het lied nooit meer spelen, behalve als haar zonen dit uitdrukkelijk zouden vragen.

12. Lenny Kravitz - It Ain't Over 'Til It's Over

Muze: Lisa Bonet (of The Cosby Show fame)

Kravitz schreef dit nummer over actrice Lisa Bonet, met wie hij twee jaar getrouwd had en een dochter Zoe heeft. Hun relatie was van het knipperlichtsoort en tijdens een split probeerde Kravitz hen via dit lied opnieuw te verzoenen. Voor eventjes hield hun huwelijk stand, maar in 1993 vroeg het koppel - ondanks Kravitz dappere poging - toch de scheiding aan.

6/

13. Stevie Wonder - Isn't She Lovely 

Muze: dochter Aïscha

Wonder verwerkte de heuglijke geboorte van zijn dochter in een romantische songtekst en het werd van zijn grootste hits. "Is ze niet lief? Is ze niet mooi?" Aandachtige luisteraars horen gegiechel van Aisha op de achtergrond.

14. Plain White T's - Hey There Delilah

 

Muze: Delilah DiCrescenzo

In 2007 werd dit deuntje platgedraaid op radiostations wereldwijd. Bandlid Tom Higgensons schreef het nummer voor Delilah DiCrescenzo, een atlete die toen aan het trainen was voor de Olympische spelen in 2008. Kort na hun eerste ontmoeting pende Tom zijn vlinders neer op papier. Hij was naar eigen zeggen omver geblazen door haar indrukwekkende schoonheid. De onbereikbare Delilah was echter niet geïnteresseerd: "Het was zo mooi geschreven", zei ze er later over. "Ik voelde de druk om me aan dit ideaal te houden. Ik wist niet hoe ik beleefd moest zijn en, je weet wel, hem afwijzen." Auch.

7/

15) Robin Thicke - Blurred Lines

Muze: Paula Patton

Voor hun plotse breuk benadrukte Robin Thike meermaals dat de megahit "Blurred Lines" zijn huwelijk met jeugdliefde Paula Patton beschreef. "Ik schreef het nummer over mijn vrouw", zei Thicke tegen BBC Newsbeat, "Zij is mijn good girl, en "I know she wants it" want we vormen al meer dan twintig jaar een koppel.

16. Sheryl Crow - My Favorite Mistake

Muze: Eric Clapton

Hoewel ze het ten stelligste ontkent, is iedereen ervan overtuigd dat Sheryl Crow haar hit uit 1998 wijdde aan haar korte affaire met rockster Eric Clapton. Het lied gaat over een ontrouwe minnaar: "je vrienden voelen met me mee, ze zien jou doen alsof je om mij geeft, maar ik ben geen dwaas in dit spel", zingt een droevige Crow. Heftig…

8/

17.  Coldplay - Moses

Muze: Gwyneth Paltrow

Leadzanger Chris Martin verklaarde in het verleden verschillende keren publiekelijk zijn liefde voor zijn toenmalige vrouw Gwyneth Paltrow. Het lied "Moses" was ook een ode aan zijn eega en vormde bovendien de inspiratie voor de naam voor hun zoon (klinkt al beter dan Apple…). Ook de hit "Fix you" zou gericht zijn aan Gwyneth en was bedoeld om haar te troosten toen haar vader stierf.

18. Jay Z - Glory

https://www.youtube.com/watch?v=wZrAzgOxFrQ

Muze: Blue Ivy Carter

Blue Ivy Carter, dochter van Beyoncé en Jay-Z, werd verwelkomd in de wereld met de release van de hit "Glory". Het schattige liedje met mierzoete songtekst ("mijn beste creatie ben jij") bevat gastvocalen van Blue Ivy zelf, opgenomen in het ziekenhuis.

9/

19) Madonna - Miles Away

https://www.youtube.com/watch?v=UOV2aDx2Lnw

Muze: Guy Ritchie

Madonna co-schreef de electro-ballade "Miles Away" over haar toenmalige man, regisseur Guy Ritchie. De tekst gaat hoofdzakelijk over het feit dat ze als koppel op hun best zijn wanneer ze mijlenver van mekaar zijn. Niet verrassend dat het koppel vrij snel na de release van het album hun break aankondigde.

20) Jonas Brothers - Wedding Bells

Muze: Miley Cirus

Haast onmiddellijk nadat Miley haar verloving met Liam Hemsworth had aangekondigd in de zomer van 2012, brachten de Jonas Brothers een nieuw lied uit: "Wedding Bells". Het nummer - geschreven door Nick Jonas - bevat de zin: "ik wil niet dat de huwelijksklokken bewijzen dat we het niet nog eens kunnen proberen, een laatste keer". Miley gaf later toe dat ze wist dat het lied over haar geschreven was.