Thank U, Next: dit zijn àlle verborgen boodschappen uit Ariana Grande’s nieuwe clip

Gepubliceerd op 6 december 2018 door Laure Vandendaele
Thank U, Next: dit zijn àlle verborgen boodschappen uit Ariana Grande’s nieuwe clip

Ariana Grande maakte met 'Thank U, Next' hét break-up lied van het jaar. Ook de bijhorende videoclip schopte het tot een instant klassieker. Eentje vol gastrolletjes en verborgen boodschappen om duimen en vingers bij af te likken. Een overzicht.

Om de zoveel tijd lanceert een popartiest een videoclip die zich 'iconisch' mag noemen. Het dansje uit Michael Jackson's 'Thriller', Madonna's brandende kruisen uit 'Like A Prayer' en ja, ook Britney's schooluniform uit'...Baby One More Time' staan in het collectief geheugen gegrift en kleurden de hoogdagen van muziekzender MTV. Vandaag is YouTube de plek waar video's massaal bekeken worden. Amper een paar dagen nadat Ariana Grande de langverwachte videoclip bij de instant hit 'Thank You, Next' uploadde, werd die maar liefst 116 miljoen keer bekeken. Hiermee verbreekt Grande het record van de Britse zangeres Adele, die in 2015 met de video van 'Hello' vijf dagen nodig voor hetzelfde aantal views te verzamelen.

Het ziet er dan ook allemaal erg leuk uit. Op de tonen van het catchy 'Thank You, Next', een gezongen eerbetoon aan Ariana's exen én een uiting van self-love, kruipt de zangeres in de kleren van hoofdpersonages uit vier romcom klassiekers uit de vroege jaren 2000. Er is weinig filmkennis voor nodig om de iconische scènes en personages uit 'Legally Blonde' tot 'Mean Girls', '13 going on 30' tot 'Bring It On' te herkennen. Films die Ariana in haar jonge jaren gevormd hebben en waar ze nu op ludieke wijze haar eigen stempel op drukt. De dingen zijn namelijk niet wat ze op het eerste gezicht lijken. Ari kruipt niet zomaar in de huid van Regina George of Elle Woods maar gebruikt de iconische personages om grotere thema's aan te kaarten en geheime boodschappen de wereld in te sturen. De geheime details én cameo's van celebs en Ari's posse zijn eindeloos en werden door het internet tot op het bot geanalyseerd. Wij zetten de belangrijkste geheime boodschappen én memorabele passages voor je op een rij.

1/

Cameo’s: wie is wie

thank you next troy sivan

In een scène die niet zo losjes is geïnspireerd op de introductie van Mean Girl Regina George duikt Ariana's vriend, de Australische zanger Troye Sivan op. Hij verspreidt het gerucht dat Ariana een lesbische relatie met een zekere Aubrey. Deze roddel deed ook in het echt de ronde nadat het nummer pas uitkwam en luisteraars een liefdesverklaring voor Aubrey in de tekst meenden te horen. Uiteindelijk bleek dat Ariana het gewoon over zichzelf, Ari, had.

2/

Jonathan Bennett

thank you next jonathan bennet

Na 14 jaar maakt acteur Jonathan Bennett een comeback als de niet zo snuggere hottie Aarom Samuels. Volgens de inmiddels 37-jarige acteur tipte Ariana hem om zijn haar naar achter te dragen, een knipoog naar een kapseltip die Regina George hem jaren voordien gaf.

3/

Plastics

ariana grande plastics mean girls

Geen 'Mean Girls' zonder Lindsay Lohan uiteraard. Actrice Elizabeth Gillies, die Grande nog kent van op de set van tv-serie 'Victorious', lijkt op twee druppels water op de roodharige actrice. Ook de andere collega plastics maken deel uit van Ariana's real life posse.

4/

Colleen Ballinger

thank you next Colleen Ballinger

Ook Colleen Ballinger - beter bekend als YouTube persoonlijkheid Miranda Sings - mag zich in het echte leven tot de vriendenkring van Ariana rekenen. Later in de clip duikt Ballinger nog eens op als hoogzwangere cheerleader.

5/

Gabi Demartino

thank you next gabi demartino

Toen Ariana's fans YouTube-ster Gabi Demartino in de clip spotten, ging het internet los. U moet namelijk weten dat Gabi en Ari niet altijd de beste vriendinnen waren. Hoe de feud ooit begon? Gabi zwierde ooit een video waarin ze Ariana parodieerde online, de fans konden er niet mee lachen en ook Ari deelde haar gevoelens via Twitter. Aangemoedigd door Ariana's clapback deed haar achterban er nog een schepje bovenop en Gabi werd het slachtoffer van online haat en pesterijen. Ariana riep de haatcampagne een halt toe en alle plooien werden gladgestreken. In de clip speelt Gabi een personage dat zodanig geobsedeerd is door Ariana dat ze alles zou doen wat doe haar zegt. Ook zichzelf in het gezicht slaan. Want ze dan ook deed en 'it was awesome'.

6/

Kris Jenner

thank you next kris jenner

Wie beter dan cool mom Kris Jenner om de rol van OG cool mom te vertolken? Niemand! Oja, speurneuzen spotten trouwens ook Ariana's echte moeder in het publiek van de kerstshow.

7/

Jennifer Coolidge

thank you next jennider coolidge ariana grande

Ook onze favoriete sidekick uit Legally Blonde, nagelstyliste Paulette Bonafonté, maakt een comeback. In het schoonheidssalon keuvelt ze met Ariana over mannen met grote...tanden en o ja, ook die tenenkrommende 'Band and Snap' scène werd voor de gelegenheid nog eens van onder het stof gehaald. Geloof ons, it's not a thing.

8/

Toulouse

thank you next toulouse ariana grande

Grande's eigen hondje Toulouse kruipt in de rol van Bruiser Woods. De zangeres noemde hem de meest professionele aanwezigheid op de set.

9/

Alle verborgen boodschappen

Wat deze video zo epic maakt, zijn alle verborgen boodschappen. Wij zochten het voor je uit zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

1. Ariana’s Burn Book

thank you next ariana grande burn book

Ariana bladert lustig door haar versie van het alom gevreesde 'Burn Book'. Al staan in de Ari editie enkel positieve dingen over haar exen te lezen. Op de pagina van rapper Big Sean schreef ze: "He’s so cute and so sweet (could still get it)", de goede verstaander begrijpt dat de zangeres niet nee zegt tegen een eenmalige nacht vol passie. Ricky Alvarez omschrijft ze als 'great dancer, good times man, friends forever". Met andere woorden: hij hoeft 's avonds niet meer aan haar deur te kloppen, maar ze blijven goede vrienden. Ook de recente breuk met Pete Davidson komt aan bod. "I love you always, sorry I dipped' (Ariana verbrak hun verloving na amper aan paar maanden) en huuuuuuuuuge. Dat laatste is een verwijzing naar Pete's mannelijkheid, waar Ariana op sociale media én ook in deze video graag naar verwijst.

10/

2. Het T-shirt

thank you next t-shirt mean girls

In 'Mean Girls' draagt Regina George een T-shirt met het opschrift 'a little bit dramatic'. Ariana paste het aan naar 'A Little bit Needy'. 'Needy' verwijst vermoedelijk naar de titel van een van de nieuwe songs op haar nieuwe album. Het woord dook ook al op in een eerdere clip waarin ook andere songtitels - waaronder Thank You, Next' op subtiele wijze werden aangekondigd.

11/

3. Burn Cook Book

thank you next the burn cook book

Acteur Jonathan Bennett besliste alles uit zijn passage in de clip te halen en maakt sans gêne reclame voor zijn kookboek, 'The Burn Cookbook: An Unofficial Unauthorized Cookbook for Mean Girls ...' dat in oktober uitkwam.

12/

3. 7 rings

thank you next ariana grande porsche 7 rings

De nummerplaat van Ariana/ELLE Woods' Porsche verwijst naar de vriendschapsringen die de zangeres en haar zes beste vriendinnen dragen. Ook zou het de titel van een nieuw nummer zijn.

13/

4. Kritiek op Trump

ariana grande elle woods reading

 

In de scène waarin Ariana, net als Elle Woods, studeert voor haar toelatingsexamen voor Harvard, leest ze het boek 'Immigration and Refugee Law and Policy'. Een subtiele verwijzing naar de immigratieproblematiek in de Verenigde Staten én de aanpak van president Trump. Een bewuste zet want de sneer werd door Ariana's moeder via een Twee bevestigd.

14/

5. BDE

thank you next bde ups

Hey, daar heb je Paulettes love interest de 'UPS guy' weer! Alleen, op zijn shirt staan de letter 'BDE', wat staat voor Big Dick Energie. Alweer een verwijzing naar de breuk met Pete Davidson, toen het internet zich luidop afvroeg wie van de twee nu de meeste 'BDE' (een soort van 'I couldn't care less' vibe) bezat.

15/

6. Frankie Grande

thank you next frankie grande

In de 'Bring it On' slaapkamer hangt een poster met daarop Ariana's broer Frankie Grande.