Bye bye kerststress: ELLE test maaltijdboxen voor de feestdagen

Gepubliceerd op 8 december 2021 door Lore Ginneberge
Bye bye kerststress: ELLE test maaltijdboxen voor de feestdagen

Uren scrollen tussen de Pinterest-recepten, rekening houdend met ieders wensen, om vervolgens voor leeggeplunderde winkelrekken te staan zonder plan B... Kerst en eindejaar zijn dan wel één groot feest, de maaltijden samenstellen is dat vaak niet. Waarom zou je het lastige werk niet overlaten aan een ander, zodat jij stressvrij kan feesten? We testen twee maaltijdboxen voor de feestdagen uit.

Een maaltijdbox voor de feestdagen: alle voordelen op een rij

Steeds meer leveranciers van maaltijdboxen bieden een volwaardig menu aan voor de drukke feestperiode. De bedoeling? Uitzonderlijk lekker eten, waar kan met lokale seizoensingrediënten, op een stressvrije manier. Het grootste pluspunt? Rampscenario's waarbij je op kerstavond nog naar de supermarkt holt omdat je boter te kort komt, zijn geen optie meer. De boxen komen met een complete set ingrediënten, tot lookteentjes toe, waardoor je enkel nog olijfolie, peper en zout, en je mooiste servies nodig hebt.

Een ander voordeel is de prijs. De maaltijdboxen zijn stukken voordeliger dan afhaalmenu's bij een traiteur, maar je moet de gerechten natuurlijk zelf nog bereiden. Wil je ook de dranken geregeld, dan zijn er opties om wijn, bier en alcoholvrije opties bij te bestellen.

GETEST: de viergangen veggie feestbox van Foodbag

Op een doordeweekse woensdagavond komt mijn feestbox toe, dus ik besluit er een oefenkerstfeest-voor-twee van te maken. Een ding had ik niet meegerekend: de feestbox van Foodbag vergt toch een drietal uur voorbereiding. Gelukkig is samen koken best prettig als er geen hongerig publiek aan tafel wacht. Ik koos voor het veggiemenu, dat erg lijkt op de Original Box. De hapjes en het dessert blijven hetzelfde, met onder meer gevulde champignons, een kaasboom met boterwafeltjes en een pompoensoepje. Het voor- en hoofdgerecht zijn een salade van vegetarische 'visburger', pompelmoes en avocado, gevolgd door een kastanjegebraad met geroosterde groentjes in Rodenbachboter en een carpaccio van aardpeer.

Foodbag feestbox maaltijdbox feestdagen
Foodbag

Met twee paar handen krijgen we alle gangen rond in minder dan drie uur tijd, vooral dankzij het onmisbare stappenplan. Deze overzichtelijke lijst is een tijdlijn met de volgorde van alle stappen. Zo werk je tegelijkertijd aan het dessert en hoofdgerecht, zodat sommige gerechten kunnen rusten. Idealiter maak je 70% van de maaltijden de dag vooraf, zodat je op het feest enkel nog wat moet opwarmen, vullen en dresseren.

Foodbag
Foodbag

De gerechten zijn op-en-top feestelijk en bevatten ingrediënten waar ik zelf niet aan zou denken. Zo heb ik al in eeuwen geen spruitjes meer gegeten, laat staan met Rodenbachboter, maar het bijgerecht valt bijzonder in de smaak. Ook het kastanjegebraad is de perfecte vervanging van kalkoen, al zou ik het mengsel een nachtje in de koelkast gunnen alvorens af te bakken. De winnaar van de avond? Mijn allereerste croquembouche! Desserts zijn niet mijn sterkte, maar omdat de soesjes al gemaakt zijn, neemt het de grootste stress weg. De crème fraîche met passievrucht en mokka is belachelijk makkelijk te bereiden, en ook het vullen gaat me goed af. Een indrukwekkend dessert dat minimale moeite kost? Score.

feestbox foodbag
Foodbag

Het Veggie feestmenu is beschikbaar voor 4 personen aan € 29,5 per persoon. Bestellen kan tot maandag 13 december om 18u (voor levering 22 of 23 december) of tot maandag 20 december om 18u (voor levering 29 of 30 december) via foodbag.be. Foodbag schenkt per verkocht feestmenu twee maaltijden en een dessertje in samenwerking met de Belgische Federatie van Voedselbanken.

GETEST: de feestelijke gourmetbox van HelloFresh

Hoewel HelloFresh eveneens een klassieke of vegetarische maaltijdbox met meerdere gangen biedt, kies ik ter afwisseling voor de gourmetbox. En omdat gourmetten met twee maar half zo leuk is (en ik in alle eerlijkheid geen gourmetstel bezit), deel ik de maaltijd met familie.

foodbox maaltijd feestmenu
HelloFresh

We storten ons met drie op alle ingrediënten uit de box en een uurtje later zitten we gezellig rond de tafel. De gourmetbox is dus een ideale maaltijd voor wie weinig tijd wil besteden aan het fornuis of om te bestellen voor een grotere groep.

HelloFresh foodbox maaltijd feestmenu
HelloFresh

Ster van de avond is natuurlijk  het vlees en de vis, maar die mogen niet onderdoen voor de verschillende bijgerechten. Er zijn gebakken aardappeltjes, stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter (onze favoriet), groentespiesjes en kruidenomeletjes. De receptenfiches geven duidelijk aan wat je aan tafel klaar moet maken, en de meeste gerechten vragen weinig voorbereiding. De fazantworstjes en everzwijnburgers zorgen voor dat beetje extra. Moeilijke eters zijn dan weer in de wolken met de garnalenbrochettes en de kip in een spekjasje. Ook de pancakes met chocoladestukjes en peer zijn een groot succes, en vormen de perfecte afsluiter van een tweede gezellige kerst-voor-kerstfeest.

hellofresh maaltijdbox feestmenu
HelloFresh

De Gourmetbox is er voor 2, 4, 6 of 8 personen vanaf €13,74 per persoon (bij de 8-persoonsbox). Bestellen kan de hele maand december via hellofresh.be. Klanten kunnen vanaf week 50 tot week 1 2022 een bedrag toevoegen aan hun bestelling die aan de voedselbanken gedoneerd wordt.

LEES OOK:

20 deco-ideeën en recepten voor een onvergetelijk kerstdiner

De mooiste DIY kerstversiering voor in je boom dit jaar

De nieuwe lading kerstfilms op Netflix om in de feeststemming te komen