20 deco-ideeën en recepten voor een onvergetelijk kerstdiner

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie Guérin en Virginie Dupont Foto’s: Libby Penner
20 deco-ideeën en recepten voor een onvergetelijk kerstdiner (c) Libby Penner

We zullen het hier niet hebben over de grote kersttradities (recept voor de kalkoen, versiering van de kerstboom, tafelkunst). Nee, we willen gewoon enkele eenvoudige ideetjes opperen voor een originele kerstmaaltijd.

Ongelofelijke decoratie

Je hoeft geen honderden euro's uit te geven voor de kersttafel van je dromen. Met 'hergebruikte' materialen kan je versiering zelfs warmer en persoonlijker zijn dan wanneer je ze gewoon in de winkel koopt.

Het tafellaken? Een plaid

Heb je altijd al gedroomd van een tafellaken in Schotse tartan? Gebruik dan een deken als tafelkleed! Het is zacht en gezellig en brengt warmte en kleur op tafel

Naamkaartjes

Zuurstokjes voor iedereen! Je gebruikt ze als houder voor kaartjes waar je in je mooiste handschrift de namen op kunt schrijven. Als je het nog leuker wilt maken, gebruik je de bijnaam of een eigenschap van de persoon die op die plek moet zitten en laat je je gasten raden wie waar zit.

Kaneelstokjes

Een stukje touw, een dennentakje en een kaneelstokje: knoop ze rond je servetten en je hebt een stijlvolle servetring. En aan het einde van de maaltijd kunnen de gasten hun kaneel in een kop warme melk dompelen. Heerlijk.

Het midden van de tafel

Tijd voor een boswandeling! Doel: enkele lange dennentakken en dennenappels vinden. Die leg je thuis op het midden van de tafel. Zorg ervoor dat je 'slinger' over de tafelrand uitkomt.

Homemade kaarsenhouders

We gaan voor een minimalistische stijl: neem gebruikte glazen flessen, vul die met water en een paar eucalyptustakken en gebruik de fles daarna als kandelaar. Maak meerdere kaarsenhouders voor een magisch effect!

Aperitief met stijl

Broodkrans met brie

Wie houdt er niet van om eten in iets smeuïgs te dopen? Deze zalige kroon met brie is lekker en mooi. Klik op de foto voor het onweerstaanbare recept.

Kerstmimosa

Meer dan champagne. Met deze mimosa revisited geven we het aperitief een vleugje frisheid.

Voor zes personen: 1 limoen, enkele diepgevroren cranberry's, 2 kopjes veenbessensap, 2 kopjes ananassap, 1 sinaasappel, 2 flessen champagne.

Kerstboom van charcuterie

Leuk en makkelijk. Op een houten plank maak je een mooie kerstboom van fijne vleeswaren, kaas en groenten naar smaak.

Tomaat-mozzarellakrans

Is het je ooit al opgevallen dat de typische kerstkleuren dezelfde zijn als die van de Italiaanse vlag? In deze mooie kerstkrans breng je de twee samen: je maakt ze met kleine spiesjes met tomaat, mozzarella en basilicum.

Gesmolten brie of camembert

We blijven bij de "hapjes om in iets lekkers te dopen". Wat dacht je van gesmolten kaas met een sausje van rood fruit? Klik op de foto voor het recept!

Gedeelde vreugde...

Chinese hotpot

Ben je wat uitgekeken op de eeuwige raclette en fondue maar hou je wel van die typische gezelligheid? Dan is een Chinese hotpot vast iets voor jou. Hiervoor heb je een pot bouillon nodig, waarin iedereen een berg van gevarieerde en verrukkelijke ingrediënten laat koken: noedels, visballetjes, groenten, schaaldieren, vlees, tofu, paddenstoelen…

Gevulde champignons

Krijg je maar geen genoeg van de tomaat en mozzarella? Dan kun je die gebruiken om champignons met boter en knoflook op te vullen. Schuif ze in de oven tot de mozzarella lekker smelt. Werk af met peterselie en balsamicocrème.

Courgetterolletjes

Courgettes met kip en kaas, geserveerd in individuele porties. Dat is lekker, het ziet er heerlijk uit en het is nog goedkoop ook!

Steaks van rodekool met geitenkaas

Voor geslaagde steaks van rodekool, snij je de kool in plakken van ruim een centimeter dik. Je bevochtigt de plakken met olijfolie en plaatst ze twintig minuten in de oven. Tot slot voeg je er verse geitenkaas en balsamicoazijn aan toe.

Aspergerolletjes

Eenvoudig, mooi en lekker. Rol asperges in Italiaanse prosciutto en bak ze enkele minuten in een pan met een beetje olijfolie.

Iets zoets om in schoonheid af te sluiten

Tot hiertoe hebben we het licht gehouden (nu ja, 'licht'...) en dus hoeven we ons voor het nagerecht niet langer in te houden.

Gevulde zoete aardappelen

Dit is een grote klassieker uit de Amerikaanse keuken. Hou je vast, het is de moeite waard. We hebben het over halve zoete aardappelen, gevuld met minimarshmallows, bruine suiker en kerstkruiden (gember, kaneel, nootmuskaat). Klik hier voor het recept!

Een kerstboom van bladerdeeg

Twee vellen bladerdeeg met daartussen een laag Nutella en gedraaide deeglinten voor de takken... Een waar kerstgenot! Er is genoeg voor iedereen.

Dennenappels van chocolade

Vlokken Kellogg's met chocolade, met Nutella vastgezet en bestrooid met poedersuiker. Het resultaat is ongelofelijk!

Kerstmannetjes

Deze kerstmannetjes hebben een aardbei als lichaam en een baard van slagroom. Schattig en lekker fris.

Warme chocolademelk voor twee

Om de avond in schoonheid af te sluiten, maak je twee sneeuwmannetjes van marshmallows die daarna samen de chocolade induiken. En ja hoor, dit is het moment waarop je dat kaneelstokje uit de servet eindelijk in de chocolademelk mag dopen!

LEES OOK 

De nieuwe lading kerstfilms op Netflix om al de feeststemming te komen

25 ideeën voor minimalistische, chique kerstversiering

30 superleuke kerstcadeautjes onder 10 euro