Digital detox: off the grid gaan om beter te werken?

Gepubliceerd op 8 november 2019 door Virginie Dupont
Digital detox: off the grid gaan om beter te werken?

Is de "digital detox" louter een modeverschijnsel? Toch niet! Volgens Florence Pérès, een coach die zich gespecialiseerd heeft in het omgaan met stress en burn-outs, zouden we ons digitale leven op die manier beter in de hand moeten kunnen houden. We overlopen een aantal goede gewoontes om de controle opnieuw over te nemen en gefocust te blijven op het werk!

Neem jij je smartphone ook steevast in de hand alvorens je opstaat om je e-mails te checken, mensen via Instagram te stalken of door je Facebook-feed te scrollen? Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe technologieën voortaan een integraal deel uitmaken van ons dagelijkse leven. We kennen er echter niet altijd de nadelige effecten van op onze gezondheid en ons gedrag.

Pas ook op het werk op voor de keerzijde van de medaille. Hoewel de technologische evoluties je werk zouden moeten vereenvoudigen, is de kans groot dat je stressniveau toeneemt en je productiviteit afzwakt. Dit wordt de "paradox van de productiviteit" genoemd. De informatiestroom op je schermen weerhoudt je ervan gefocust te blijven op je werk. Hier zijn enkele tips om de kunst van de concentratie te midden van al deze digitale afleiding onder de knie te krijgen:

  1. Voer een "digitale avondklok" in: berg je smartphone op een aantal vooraf bepaalde momenten op om je stressgehalte te verlagen. Aanvaard om na een bepaald uur, op zondag of op feestdagen niet te reageren op e-mails, meldingen en andere verzoeken die tot maandagochtend kunnen wachten. Moet je buiten de kantooruren bereikbaar zijn? Bied je medewerkers dan een alternatieve oplossing aan via een communicatiekanaal dat alleen in noodgevallen gebruikt kan worden.
  2. Ban schermen uit je slaapkamer: waarom zou je je smartphone niet opbergen en genieten van een boek of een kussenpraatje met je partner in plaats van tijdens de laatste paar minuten van je dag je kennissen te stalken op Instagram? Je slaap zal je dankbaar zijn.
  3. Ga op zoek naar de juiste balans: de oplossing ligt niet in een totale afschaffing van schermen, maar in de zoektocht naar een goed evenwicht. Leer ze alleen te gebruiken wanneer ze nuttig zijn en geen extra bron van onrust vormen. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan een Netflix-avond met je geliefde in plaats van elk op je smartphone je werke-mails te checken.

Heb je zin om meer te weten komen over de digital detox? Wil je deze good practices graag met je werknemers delen om een betere werkomgeving te creëren? Doe een beroep op een professional! Florence Pérès, auteur van het boek "Digital Detox", onthult haar Touchpoints-methode die bestaat uit praktische tips om weer controle te krijgen over je digitale leven. De inzet? Een efficiënte manier om meer ontspannen, creatiever en productiever te zijn!

Ontmoet Florence Pérès op zaterdag 16 november op het ELLE Active Forum in Brussel. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

Oplichterssyndroom: hoe kom je ervan af?

6 films en series om je innerlijke working girl wakker te schudden

Feed Your Brain: hoe optimaliseer je de werking van je brein?