Oplichterssyndroom: hoe kom je ervan af?

Gepubliceerd op 8 maart 2021 door Elise Mathieu en Virginie Dupont
Oplichterssyndroom: hoe kom je ervan af?Imaxtree

Vrouwen behalen steeds vaker een diploma en bevinden zich dichter dan ooit bij de macht. Toch denken velen onder hen dat ze hun succes niet verdienen. Dit fenomeen wordt het oplichterssyndroom genoemd: een systematisch gevoel van twijfel dat ons verhindert onze eigen verwezenlijkingen te erkennen. Lijd jij hieraan? Leer hier hoe je ervan af kan komen!

Het oplichterssyndroom: wat is het?

Een promotie, de aankoop van een huis, een eerste baby... Elke stap van je leven brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Als je geneigd bent om het gevoel te hebben dat je het niet aankan en om je capaciteiten als minderwaardig te beschouwen, lijd je misschien aan het oplichterssyndroom of 'imposters syndrome'.

Dit gevoel werd in 1978 ontdekt door de Amerikaanse psychologen Pauline Rose Clance en Suzanne Imes en werd reeds ervaren door zo'n 70% van de bevolking. Het verwijst naar een stelselmatige moeilijkheid om je je eigen successen toe te eigenen en de indruk dat je je plaats niet verdient.

De mensen die er last van hebben, denken dat hun overwinningen te wijten zijn aan puur geluk, het toeval of een verkeerd oordeel van de mensen om hen heen. Ze leven voortdurend in de angst dat hun onbekwaamheid aan het licht zal komen. In sommige gevallen lijden mensen zelfs aan een sociale angststoornis en werken ze vermijdingsstrategieën uit om te voorkomen dat ze worden ontmaskerd.

Wat zijn de gevolgen van het imposter syndrome?

Op het eerste gezicht lijkt dit alles gewoon op een klein gebrek aan zelfvertrouwen. En toch kan dit syndroom ernstige gevolgen hebben voor je privé- en beroepsleven. Wanneer iemand aan zichzelf twijfelt, heeft die immers de neiging om elke vorm creativiteit af te weren en zelfs om zichzelf de toegang te weigeren tot bepaalde functies waarvan ze het gevoel hebben dat die hen niet toekomen. Hoe meer we echter weigeren te evolueren, hoe meer ons zelfvertrouwen afneemt en daar is de vicieuze cirkel al!

Hoe kom je ervan af?

Het goede nieuws is dat het oplichterssyndroom niet onoverkomelijk is. We geven je wat advies om er komaf mee te maken.

  • Relativeer

De eerste stap is om met jezelf te leren praten zoals je met een collega of vriend zou praten. Is je fout onherstelbaar? Moet echt alles absoluut perfect zijn voor jou? Leer relativeren, afstand nemen en jezelf aanmoedigen wanneer dat nodig is.

  • Aanvaard je kwaliteiten

Als je een bepaalde baan of promotie hebt verkregen of als je baas je een touchy dossier heeft toevertrouwd, is dit geen toeval. Identificeer je vaardigheden, erken je successen en aanvaard de complimenten van de mensen om je heen. Dan heb je al een groot deel van de weg afgelegd.

  • Praat erover

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hebben de meeste van je collega's dit gevoel ook al ervaren. Als je erover praat, kan je een objectief beeld van je werk krijgen en tegelijkertijd taboes over het oplichterssyndroom doorbreken. Je zal waarschijnlijk ontdekken dat je kantoorbuur zich meer bezighoudt met zijn eigen twijfels dan met die van jou.

Wil je jezelf verlossen van dit oplichtersgevoel en op een serene manier hogerop geraken? Florence Sandis, auteur van "Brisez le plafond de verre : 12 clés pour réussir au féminin", heeft een empowermentmethode ontwikkeld die vrouwen helpt de leiders te worden van hun eigen beroepsleven.