Wiggli: vrouwen in tech zorgen voor een revolutie in recruitment

Geüpdatet op 9 november 2023 door ELLE Partner
Wiggli: vrouwen in tech zorgen voor een revolutie in recruitment

De wereld is in voortdurende verandering en ons leven wordt meer dan ooit door technologie bepaald. Daarom is het belangrijk om vrouwen aan het woord te laten die de moedige stap naar de technologiesector hebben gezet. Maud en Aurélie, twee dames met een verschillend parcours, gingen onlangs aan de slag bij Wiggli, een innovatief bedrijf dat recruitment radicaal verandert.

In dit interview praten zij over hun carrièreswitch naar de tech-sector, de obstakels die ze als vrouw hebben overwonnen, en delen ze waardevolle tips voor jonge vrouwen die een soortgelijke carrière ambiëren. Ontdek hoe deze vastberaden vrouwen de barrières doorbraken en rolmodellen werden in de technologische transitie.

V: Wie zijn jullie en wat zijn jullie respectieve parcours?

Maud: Wij zijn Maud en Aurélie, twee vrouwen die onlangs de kans kregen om nader kennis te maken met de technologiesector. We zijn namelijk aan de slag gegaan bij Wiggli als Growth Director en Digital Project Manager. Ik kom uit de gespecialiseerde rekrutering, waar ik carrière hebt gemaakt, maar na achttien jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging.

Aurélie: Ik ben begonnen in de vastgoedsector: eerst in een vastgoedkantoor, daarna bij marketing. Mijn drang naar nieuwe uitdagingen kreeg nadien snel de overhand.

©Aurélie, Wiggli

V: Hoe zijn jullie in deze sector beland?

Maud: We kregen onlangs de kans om te starten in tech, een sector die bol staat van de vooroordelen die we stap voor stap de wereld uit willen helpen. Het is effectief zo dat vrouwen niet zo sterk vertegenwoordigd zijn in dit domein, maar dat betekent ook dat zij die het echt goed doen, zich makkelijker kunnen onderscheiden van de rest. We zijn allebei in deze sector terechtgekomen omdat we een uitdaging wilden, en de kans hebben gegrepen op het moment dat ze zich voordeed.

©Maud, Wiggli

V: Welke obstakels zijn jullie tegengekomen en hoe hebben jullie ze overwonnen?

Maud: Toen ik nog in de recruitmentsector werkte, had ik een verkeerd beeld van IT. Voor mij was dat allemaal Chinees. Wat ik vooral uitdagend vond, was het technische jargon. Aangezien we nu in de SAAS-sector zitten, heb ik termen ontdekt zoals ATS, VMS, FMS, TAM, en beroepen zoals technical directors, architects, UX/UI-designers die zich met de customer experience bezighouden, front-end, back-end en mobile developers voor de ontwikkeling van producten ...

Aurélie: Maar specifiek jargon heb je in elke sector. Je moet gewoon vragen durven stellen, en dan besef je dat alles eigenlijk best logisch is. Ik had het geluk om met developers en technical directors te werken die alles in mensentaal konden uitleggen.Er zijn ook bepaalde community’s en netwerken die projecten van vrouwen in de technologiesector ondersteunen of hen meer zichtbaarheid geven, zoals shecodes, girleek, elles bougent, womendotcode ...

V: Welk advies hebben jullie voor jonge vrouwen die een carrière in de techsector overwegen?

Aurélie: Ik denk dat we gewoon moeten stoppen met het onszelf moeilijk te maken en onze eigen onzekerheden opzij moeten zetten. Dat verandert volgens mij pas écht de zaak. We zijn bang om “dom over te komen” als we ons op nieuw terrein begeven. Maar laten we het eens op een andere manier bekijken.

Elke job in een onbekende sector vergt tijd om je aan te passen en nieuwe dingen te leren. Begin bij de basis en volg een IT-opleiding, of mik op een sector waar veel werkgelegenheid is, zoals cyber security, webdevelopment, AI of 3D. Het is altijd een kwestie van nieuwe dingen leren en jezelf aan te passen, en dat geldt volgens mij zowel voor mannen als voor vrouwen.

©Unsplash

Het parcours van Maud en Aurélie is een inspiratiebron voor alle vrouwen die een job in de technologiesector ambiëren. Met hun durf en vastberadenheid tonen ze aan dat je geslacht nooit een obstakel zou mogen zijn om je professionele dromen na te jagen. Hun ervaring is een mooi voorbeeld van hoe je je eigen barrières moet doorbreken en doorzetten, ongeacht de sector die je kiest.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Wiggli

LEES OOK:

Meer vrouwen opleiden voor werk: de uitdaging van Bruxelles Formation
Odrie: De nieuwe ster aan het duurzame juwelenfirmament
Schrjif je in voor de ELLE Active Forum 2023!