Meer vrouwen opleiden voor werk: de uitdaging van Bruxelles Formation

Geüpdatet op 24 oktober 2023 door ELLE Partner
Meer vrouwen opleiden voor werk: de uitdaging van Bruxelles Formation ©Pexels

Bijna een op de twee stagiairs van Bruxelles Formation is een stagiaire (49,4%). Binnen onze organisatie hebben we een aantal mechanismen om vrouwen die werk zoeken te helpen om nieuwe competenties te ontwikkelen om een kwalitatieve baan te vinden.

Het is niet altijd gemakkelijk om een baan te vinden die past bij je competenties en je verlangen naar persoonlijke ontwikkeling, en dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Eén instrument is echter essentieel om deze doelstellingen te bereiken: beroepsopleiding

Bruxelles Formation viert volgend jaar zijn 30-jarig bestaan. Al drie decennia lang biedt onze organisatie een steeds betere service aan de Brusselaars. Binnen die context zijn onze partnerschappen ontstaan. Meerdere daarvan richten zich specifiek op het ondersteunen van vrouwen. 

De codes van vermannelijkte beroepen doorbreken

Bruxelles Formation wil de codes en genderstereotypen van bepaalde beroepen doorbreken. Hiervoor werden op het gebied van beroepsopleiding in Brussel een aantal initiatieven gelanceerd.

Zo organiseerde het Beroepenpunt een workshop ‘Les métiers n’ont pas de sexe’, oftewel ‘Beroepen hebben geen geslacht’. Met deze workshop willen we een oplossing bieden voor de beperkende percepties die mensen kunnen hebben van de arbeidsmarkt en van hun eigen capaciteiten. In de workshop werd vooral de nadruk gelegd op beroepen waar men handen te kort heeft. 

Van de theorie evolueren we naar de praktijk: onze partners bieden vrouwelijke werkzoekenden de kans om een aantal opleidingen te volgen in vakdomeinen die als ‘mannelijker’ worden beschouwd. In 2023 bevat onze catalogus met specifieke opleidingen voor vrouwen bijvoorbeeld een opleiding tot technicus elektromechanica (met Interface 3 en Technicity), een vooropleiding tot magazijnmedewerker (met Interface 3 en Logisticity) en een opleiding digitale marketing (met de vzw Girleek).  

Maar hier stoppen onze specifieke diensten voor vrouwen niet. Elk jaar worden er ook andere trainingen gegeven in samenwerking met COBEFF en de vzw Womenpreneur. 

Kwalificerende opleiding heeft een grotere impact bij vrouwen

Onze impactstudie die in de eerste helft van 2023 werd gepubliceerd, heeft aangetoond dat de impact van kwalificerende opleidingen op de toegang tot werk groter is bij vrouwen dan bij mannen (herinschakelingsgraad van +23%). “Deze studie heeft bevestigd wat we al dachten”, benadrukt Olivia P'tito, algemeen directrice van Bruxelles Formation. “En op het terrein ervaren we bij vrouwen veel enthousiasme voor beroepsopleidingen. Daarom moeten we onze inspanningen voortzetten, rekening houdend met de specifieke sociaal-economische kenmerken van Brussel, door bijvoorbeeld de opleidingsuren flexibeler te maken. Er is geen enkel beroep dat vrouwen niet zouden kunnen uitoefenen en de adviseurs van het Beroepenpunt staan klaar om hen te adviseren en hen te helpen bij het vinden van de opleiding die het beste bij hen past.” 

Al onze opleidingen staan open voor vrouwen. Alle informatie over ons opleidingsaanbod is beschikbaar op de website van Bruxelles Formation.

Het Beroepenpunt (Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel) is geopend van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur (behalve op donderdag, van 13.30 tot 16.00 uur). 

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Bruxelles Formation.

Lees ook:
Woman Digital Festival: verover de digitale wereld in slechts 4 voormiddagen
Minder brandstof en méér rijplezier met Nissan Juke Hybrid
De 10 mooiste plaatsen voor een herfstwandeling in België