Interview: Groeien in een stereotiepe mannensector

Geüpdatet op 24 februari 2021 door ELLE Partner
Interview: Groeien in een stereotiepe mannensectorMarion Santisteva

Wil je groeien in een ultradynamische omgeving? Dat kan bij de MIVB! Klaar om aan een opwindende carrière te beginnen?

De MIVB biedt vele verschillende banen aan, maar die worden maar al te vaak over het hoofd gezien. Als grootste werkgever in Brussel bieden zij nochtans mooie toekomstperspectieven voor vrouwen in een sector die steeds aanwerft.

In 2019 werden 965 nieuwe medewerkers aangenomen, waarvan 17,3% vrouwen. De Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer stelt als missie deze cijfers te doen stijgen! Marion Santisteva, Human Resources Business Partner en Marianne Seels, Employer Branding & Sourcing Assistant, vertellen over hun inspirerend parcours en de vele carrièremogelijkheden die er zijn bij de MIVB.

ELLE: Marion, wat is je achtergrond ?

Marion Santisteva: Ik kom uit Toulouse, ik heb daar rechten gestudeerd aan de universiteit en nadien een Master in Arbeidswetenschappen gedaan. Ik kreeg toen ook de kans op een Erasmus uitwisseling  in Zweden en Amsterdam. Ik kon voor een job gaan als juriste in sociaal recht of in Human Resources, en het is deze tweede optie die ik heb gekozen. In Toulouse liep ik stage bij Continental op de personeelsafdeling, wat nadien ook leidde tot een tweede stage in Duitsland. Nadien heb ik mij in België gevestigd met mijn partner en ben ik begonnen met mijn eerste job als HR-consultant bij Alten.

ELLE: Wat bracht je er toe om te solliciteren voor de MIVB?

Marion Santisteva: Ik had twee jaar in een adviesbureau gewerkt en ik wilde mezelf heroriënteren om Human Resources eerder te ervaren vanuit het standpunt van een bedrijf dan van een klant. Als inwoner van Brussel was het voor mij ook een uitdaging om voor de grootste werkgever van de hoofdstad te werken.

ELLE: Hoe ben je geëvolueerd binnen de onderneming?

Marion Santisteva: Ik begon bij de MIVB in september 2015 als Recruitment Officer. Ik was verantwoordelijk voor de aanwerving van personeelsleden en managers voor de verschillende MIVB-eenheden, waardoor ik een zeer brede kijk kreeg op alle beroepen die bij ons bestonden. In maart 2019 ben ik overgestapt naar het Reward and Performance-team dat zich voornamelijk bezighoudt met functieweging en het compensatiesysteem. En sinds oktober 2020 ben ik “HR business partner” voor de tramafdeling. Ik ben dan ook de referentiepersoon voor personeelszaken van de trameenheid. Mijn motivatie, maar ook mijn vermogen om Frans en Nederlands onder de knie te krijgen, hebben me echt geholpen om hogerop te komen.

ELLE: Je bent zeer snel gegroeid in jouw carrière. Stimuleert je dat?

Marion Santisteva: Ja, in die vijf jaar jaar is dit mijn derde baan en mijn tweede promotie. Bij de MIVB is er een reële mogelijkheid tot ontwikkeling. Alle vacatures worden intern gepubliceerd en het eigen personeel krijgt voorrang zodat je vrij snel kunt groeien in je functie en zeker wanneer je laat zien dat je gemotiveerd bent!

ELLE: Welke beroepen bestaan er bij de MIVB?

Marion Santisteva: Het is onmogelijk om ze allemaal op te noemen aangezien er 300 verschillende beroepen zijn op zeer uiteenlopende gebieden, zoals IT, projectmanagement, chauffeur, technische beroepen (elektriciteit, vermogenselektronica, mechanica,… ), spoorwegberoepen zoals signalering, of zelfs ondersteunende functies zoals administratie, financiën, personeelszaken, boekhouding, enz. Bij de MIVB is er een enorme diversiteit aan jobs die je je pas kan voorstellen wanneer je er zelf werkt. Dit zijn jobs van de toekomst die de werkstabiliteit garanderen in een sector die alsmaar verder ontwikkelt.

Atrium, Stib
Atrium, MIVB

ELLE : Zijn er bepaalde functies die vrouwen meer aantrekken?

Marianne Seels : Er zijn beduidend meer vrouwen op het hoofdkantoor, zowel in administratieve beroepen als in projectmanagement, maar we merken dat dit steeds meer evolueert. Er zijn ook twee vrouwelijke Senior Vice Presidents, waaronder Geraldine Van der Stichele op operationeel niveau.

Marion Santisteva : Er zijn ook bepaalde jobs waar ik als vrouw nooit aan gedacht zou hebben voor ik bij de MIVB werkte. Hoewel ik er zeker van ben dat die me wel hadden kunnen aanspreken. Daarom is het belangrijk om je open op te stellen en je horizon te verbreden. Het is ook een bedrijf dat geweldige carrièremogelijkheden biedt. Je kan bvb. starten als chauffeur en nadien een team gaan leiden.

ELLE : Wat remt er sommige vrouwen af om bij de MIVB te solliciteren?

Marianne Seels : Op de jobbeurzen die we bijwonen, horen we vaak vrouwen die zichzelf onderwaarderen omdat ze denken dat ze geen bus zouden kunnen besturen. Vrouwen remmen zichzelf soms af en het is onze rol om die functies dan aan te moedigen en hen gerust te stellen. We bieden ook trainingen van 40 dagen aan waarmee ze hun angsten kunnen overwinnen.
Ook vanwege talen zijn sommige mensen bang om te solliciteren. We bieden onze medewerkers echter de mogelijkheid om hun taal te verbeteren of te leren via e-learning en gesprekstafels met Franstalige collega's. We proberen vooral het ontwikkelingspotentieel van onze medewerkers te zien.

ELLE: Een laatste tip voor degenen die de sprong nog niet durven wagen?

Marianne Seels: Tegen al diegenen die nog aarzelen, wil ik zeggen dat de MIVB een formidabel bedrijf is waar alle vrouwen en mannen hun plaats hebben, ongeacht hun functie. Ons doel ? Samenwerken voor een betere mobiliteit.

Klaar om deel uit te maken van het avontuur? Ga naar https://jobs.stib-mivb.be/ voor meer informatie.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met MIVB.
www.stib-mivb.be

Lees ook: 

10 goede gewoontes waaraan we ons in 2021 definitief gaan houden

Met deze coole hobby blijf je deze winter heerlijk warm

Test de rijke dagcrème UV 30 van Louis Widmer en vertel ons wat je ervan vindt!