Hoe kan je je gelukkig en voldaan voelen op het werk?

Geüpdatet op 17 oktober 2019 door Noemi Dell'Aira en Virginie Dupont
Hoe kan je je gelukkig en voldaan voelen op het werk?

25, 30, 35 of 38. Dat is het aantal uren dat we over het algemeen op onze werkplek doorbrengen. Als je je er niet goed voelt, kan dat je persoonlijke welzijn in het gedrang brengen. Hier zijn enkele tips om komaf te maken met constante stress en om je goed te voelen op het werk.

Om het beste van jezelf te kunnen geven, of het nu is op het werk of in het dagelijkse leven, is de gouden regel dat je je lichamelijk en mentaal goed moet voelen. Vergeet daarom niet om goed voor jezelf te zorgen! "Ik sliep te weinig, at onregelmatig en ongezond, werkte te hard, reisde te vaak en dronk te veel champagne als ik naar feestjes ging. Mijn lichaam was zo moe dat ik ervan droomde om een jaar lang aan een stuk te slapen". Dat legt Goedele Leyssen uit op haar website, een voormalige journaliste die haar beroepsleven volledig heeft omgegooid. Nadat de intense druk haar te veel werd, besloot ze in 2012 haar job op te zeggen en zich tot de literatuur te wenden en schrijfster te worden. Ze heeft intussen vier boeken op haar conto en onderzoekt ook de voordelen van Yoga.

Goedeleleyssen.com

Sound healer en holistisch nutritionist Goedele Leyssen zal aanwezig zijn op het ELLE Active Forum, waar ze haar lifestyle geheimen zal onthullen voor meer succes op basis van innerlijke rust.

Omarm verandering

Uit je comfortzone komen leidt vaak tot een diep angstgevoel, namelijk angst voor verandering. In de beroepswereld komt dit vaak de kop opsteken wanneer je over een carrièreswitch nadenkt. Je moet je laten leiden door je instinct en je angsten overwinnen, omdat ze, zoals elke emotie, een impact kunnen hebben op je gezondheid. Van zodra het obstakel overwonnen is, krijg je meer zelfvertrouwen en lijken de volgende moeilijkheden minder erg.

Durf nee zeggen

Je denkt waarschijnlijk 'dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan', maar dit punt is essentieel voor een rustiger beroepsleven. Het tegenovergestelde zal je alleen maar stress en extra druk bezorgen. Wees je ervan bewust dat de mens geen machine is en dat het zinloos is om je te overstelpen met taken waarmee je je pas kan bezighouden wanneer de werkdag voorbij is. Daarvan word je knettergek en loop je het risico op een burn-out. Vermijd ook om te veel commitment aan te gaan met anderen. Die zijn namelijk moeilijker na te leven, omdat ze niet enkel van jou afhangen. De oplossing is eenvoudig: gewoon 'nee' zeggen!

Zorg voor jezelf

Heel wat studies hebben het verband aangetoond tussen gezondheidsproblemen, waaronder hartproblemen, en een laag zelfbeeld. "In de traditionele Chinese geneeskunde wordt zelfliefde of het gebrek eraan gelinkt aan het hart en de dunne darm", vertelt Goedele Leyssen op haar website. Zelfliefde gaat ook over welke voeding we aan ons lichaam geven. Goed eten betekent dat je een goede relatie opbouwt met jezelf. De voormalige journaliste geeft ons enkele tips:

  • Geef de voorkeur aan gezonde vetten voor het welzijn van het hart. Je vindt ze over het algemeen in noten en zaden.
  • Voor je dunne darm is het goed af en toe om bitter voedsel te eten zoals radijsjes of rucola, omdat je op die manier de aanmaak van spijsverteringsenzymen stimuleert.
  • Vermijd tarwe. "De kwaliteit van de tarwe die wij eten is in regel minderwaardig.  Vaak is het een kruising van verschillende soorten en is tarwe zo bewerkt dat er geen greintje voedingsstoffen meer inzit", schrijft ze.

gezond eten goed voelen op het werk

Kortom, LOVE YOURSELF!

Ontmoet Goedele Leyssen tijdens het ELLE Active Forum! Schrijf je in en leer zorg voor jezelf dragen op aanstaande 15 en 16 november in Brussel. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK

7 tips & tricks voor een droomcarrière