Welke detoxkuur past bij jou?

Geüpdatet op 15 december 2020 door Lore Ginneberge
Welke detoxkuur past bij jou?Shutterstock

De feestdagen zijn voorbij, tijd om je goede voornemens aan te scherpen. Wij testen drie manieren om je lichaam (en geest) even te resetten. Welke detoxkuur past bij jou?

Het begin van een nieuw jaar is het uitgerekende moment voor een grondige reiniging van lichaam en geest. Wij testten drie zeer uiteenlopende manieren om te ontgiften en je gewicht op peil te houden. Lees hier ons verdict, en wie weet vind ook jij de ideale manier om even kort te detoxen.

De sapjeskuur van JusJus

Zo werkt het: JusJus is een Belgische producent van koudgeperste fruit- en groentesappen. Je kan ze afzonderlijk bestellen ter vervanging van een maaltijd of snack, maar er zijn ook cleanse-formules voor wie all the way wilt gaan. Je kiest een niveau van 1 (beginner) tot 3 (gevorderde) en ontvangt vervolgens 6 sapjes per dag. Deze kuur duurt in principe zolang jij zelf wil, maar er wordt aangeraden om maximaal 3 à 4 dagen vol te houden. Deze cleanse is namelijk erg intens, je neemt geen vast voedsel op en je lichaam (en geest) zal daar best even aan moeten wennen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jus Jus Cold-Pressed|Raw|Juice (@jusjusbe) op

Ik testte de kuur gedurende 3 dagen en kreeg een mix van niveau 1, 2 en 3. Opvallend is dat er bij de eerste 2 levels veel meer fruit verwerkt is dan bij het moeilijkste level. De laatste (en moeilijkste!) dag leefde ik bijna uitsluitend op groene sapjes.

Voordelen:

 • De sapjes van JusJus zijn uitzonderlijk lekker (en dat bedoelen we niet op een Gwyneth Paltrow-achtige manier). De verse ingrediënten zijn duidelijk met zorg uitgekozen, wat ervoor zorgt dat ik geen enkel van mijn 18 sapjes met tegenzin drink. Of ik vast voedsel mis? Ja natuurlijk! Zo'n kuur is veel moeilijker dan gedacht, vooral op mentaal vlak.
 • Deze cleanse is - verrassend genoeg - enorm tijdbesparend. De levering aan huis is al een groot gemak, maar drie dagen zonder zorgen over wat er op tafel moet komen, daar valt ook wat voor te zeggen. Bovendien ben je niet in de weer met sapcentrifuges, afval en vuile vaat.
 • Na 3 dagen ben ik zowat verslaafd aan de lekkere drankjes, vooral het laatste sapje van de dag, mijn 'dessertje', met vanille en noten is een echte treat. Het idee iets te doen voor mijn lichaam zorgt mee voor dat opgewekte gevoel, maar ook aan de buitenkant zie ik verschil. Mijn huid heeft zich in drie dagen tijd opmerkelijk weten te verbeteren, da's al een enorme win!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jus Jus Cold-Pressed|Raw|Juice (@jusjusbe) op

Nadelen:

 • De kuur is intens, iets wat ik eerlijk gezegd nogal had onderschat. De shock komt vooral mentaal hard aan, het voelt alsof ik geprogrammeerd ben om te denken dat vloeistoffen mijn hongergevoel niet kunnen stillen, ook al bewijzen de voedingswaarden het tegendeel.
 • Op sociaal vlak valt zo'n kuur niet te onderschatten. Plan gedurende drie dagen geen uitstapjes, want je zeult dan met meerdere sapjes rond én je moet toekijken hoe andere mensen eten. Niet echt motiverend.
 • Een laatste minpuntje is het plasticverbruik. Na zo'n kuur van 3 dagen puilt de vuilnisbak uit van de plastic flesjes. Misschien kan hier in de toekomst een ecologischere mouw aan gepast worden

Score: 7/10

Meer info: jusjus.be

De Rainpharma Detox

Zo werkt het: Het Belgische beautymerk Rainpharma ontwikkelde een dieet op basis van shakes, aangevuld met supplementen en gezonde maaltijden. Je vervangt je ontbijt en je namiddagsnack door een shake die hoog is in proteïne, zodat je nooit honger hoeft te leiden. Dit voedingspatroon kan je aanhouden voor een langere periode, of je kan deelnemen aan de verschillende detox-acties van het merk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RainPharma (@rainpharma) op

Hoewel je de producten afzonderlijk kan bestellen via de webshop, wordt aangeraden om advies te vragen aan een Rainpharma-verdeelpunt, dit kunnen apothekers, diëtisten of schoonheidsspecialisten zijn. Zo kan je een op maat gemaakte kuur volgen die past bij jouw levensstijl en doelstellingen. Ik testte de Rainpharma After Summer Detoxkuur van één week, bestaande uit een pot shakes, verschillende voedingssuplementen en een handleiding voor gezonde maaltijden.

Voordelen:

 • Het Rainpharma-dieet is zeer toegankelijk. De ideale optie voor wie geen dramatisch veranderende levensstijl wil, maar eerder hulp zoekt bij een evenwichtig eetpatroon. De nadruk ligt op voeding met veel proteïne, gezonde vetten en groenten, héél veel groenten. Toegevoegde suikers worden geschrapt, net als zetmelen (brood, rijst, pasta) bij het avondeten.
 • De shakes zijn van hoge kwaliteit en er is een ontzettend grote keuze aan smaken. Gemengd met (plantaardige) melk krijg je een lekker ontbijt of snack (probeer de Nuts about Choco!) waarmee je ook écht gevuld bent.
 • Wie een actieve levensstijl heeft, zal met dit dieet geen honger lijden. De proteïnen en supplementen geven je voldoende energie, en het dieet is makkelijk aan te passen aan jouw behoeftes.

Nadelen:

 • De shakes zijn dankzij de hoogwaardige samenstelling niet goedkoop, en samen met de supplementen kan het prijskaartje hoog oplopen.

Score: 9/10

Meer info via www.rainpharma.com

De SkinnyLove kuur

Zo werkt het: Het Belgische SkinnyLove is pionier in afslankende poeders vervaardigd uit stimulerende ingrediënten als gember en kurkuma en matcha. De poeders gemengd met water zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert en je hongergevoel afneemt. Je neemt twee drankjes per dag, in de voormiddag en de namiddag.

Voordelen:

 • Skinnylove is geen 'dieet' in de klassieke zin, want je eet nog steeds drie keer per dag en neemt de drankjes slechts tussendoor. Het spreekt voor zich dat je het beste resultaat boekt door zo gezond mogelijk te eten en veel te bewegen.
 • De drankjes hebben echt effect op je hongergevoel. De poeders zijn een doeltreffend middeltje om cravings te stillen en zorgen er verrassend genoeg ook voor dat je zin in zoete tussendoortjes zo goed als volledig afneemt.
 • Onbewust drink je veel meer water, wat natuurlijk enkel voordelen met zich mee brengt. De bijhorende shakers maken het bovendien makkelijk om je waterinname bij te houden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SkinnyLove 🥇 (@skinnylove_be) op

Nadelen:

 • Wanneer je dol bent op gember, matcha en kurkuma zijn de poeders een feestje. Wie het echter niet zo gemunt heeft op deze ingrediënten zal er wat aan moeten wennen, want de drankjes hebben een zeer sterke smaak.
 • Het SkinnyLove-programma is bedoeld voor een termijn van minimaal drie weken, maar dan loopt de prijs van de poeders al op. Al bespaar je waarschijnlijk wel chocoladerepen en snoepgoed...

Score: 7/10

Meer info via www.skinnylove.be