Welke detox-kuur past bij jou?

Geüpdatet op 7 mei 2019 door Céline Pécheux en ELLE België
Welke detox-kuur past bij jou?

Wij testen twee detox-kuren met wel érg tegenstrijdige prijskaartjes. De ene in een poepchique kliniek, de andere gewoon bij je thuis. Beoogde einddoel: meer energie, een fitter lichaam en een stralende teint.

De lente is het uitgerekende moment voor een grondige reiniging van lichaam en geest. Wij testten twee zeer uiteenlopende detox-manieren. Welke detox-kuur past best bij jou?

1/

De chique detox: een macrobiotische kuur

detox kuur wellness spa healthy

Het principe

De Sha Wellness-kliniek is het nieuwe mekka om te ontspannen. Het anti-aging centrum in Alicante (Spanje) is wereldberoemd voor haar macrobiotisch dieet en bekende aanhangers (Madonna, Gwyneth Paltrow en enkele Victoria's Secret Angels zijn vaste klanten). Dit high-tech welzijnspaleis is gelegen aan de kust van de Mediterraanse zee, tussen de baai van Altea en het natuurpark Sierra Helada.

Wat staat er zoal op het programma? Een uitgestippelde combinatie van macrobiotische gerechten, massages, verzorging, meditatiesessies, personal training,… Alles wordt zorgvuldig uitgewerkt op maat van elke klant. Deze detox-kuur laat je in zeven dagen terug jonger en minder gestresst voelen.  Zowel je lichaam, geest en bankrekening zullen een pak lichter voelen, maar je bent wel rijk aan goede gewoontes die makkelijk vol te houden zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Unwind and relax with these wonderful views of the sea and mountains from the terrace of our Royal suite! #shawellness #healthylife #relax #health

Een bericht gedeeld door SHA Wellness Clinic (@shawellness) op

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je aan je detox-kuur begint, wordt er eerst een uitgebreid medisch dossier opgemaakt. Je wordt van kop tot teen gecontroleerd, je bloed onderzocht en je gaat op consultatie bij een voedingsdeskundige. Je wordt gewogen en je BMI (body mass index) wordt berekend, waarna er een aangepast programma voor je wordt opgesteld. Dit programma bestaat ondermeer uit therapeutische massages, acapunctuur-sessies en een gepersonaliseerd macrobiotisch dieet.

Het verdict?

De eerste twee dagen had ik permanent hoofdpijn. Honger lijden deed ik gelukkig niet, want de maaltijden zijn er zeer uitgebreid. Na een tijdje voelde ik dat de detox kruidenthees, de drainage- en relaxatiesessies en de maaltijden hun werk begonnen te doen. Ik voelde me gezond en gezuiverd. De eindscore? Hernieuwde energie, een licht gevoel en de motivatie om mijn levenskwaliteit voorgoed te verbeteren.

Eenmaal terug thuis vervang ik automatisch de koffie bij het ontbijt door een miso-soepje (een doeltreffende hongerstiller voor de rest van de dag), rood vlees door linzensalades met quinoa en zoetigheden door zelfgemaakte fruitpapjes. Ik ben opnieuw gaan sporten (20 minuten per dag volstaat), ik heb algen leren eten… Bottom line, ik leerde in de Sha Wellness-kliniek enkele gezonde gewoontes aan.

Budget?

€2250 voor een 7-daagse kuur, logement niet inbegrepen.
shawellnessclinic.com

2/

De low cost-formule: een soepkuur

detox-kuur spa healthy Sha wellness soup

Detox-soepen

Waarom helemaal naar Spanje gaan als het ook gewoon bij je thuis kan? Exotische bestemmingen en kruiden zijn zeker niet noodzakelijk om je lichaam grondig te reinigen. Kool, prei, selder, pompoen, look, ajuin, witloof en rapen zijn seizoensgroenten die perfect zijn om je organen te stimuleren en slechte stoffen te elimineren. En het eten van die superfoods is nog doeltreffender in soepvorm, niet gemixt noch gepureerd, want geeft je verteringsstelsel even rust.

De rest van je voedingsplan bestaat uit vers fruit (appels, peren…), gestoomde groenten en voeding die rijk is aan proteïnen. Kies voor lokaal en seizoensgebonden, zoals je grootmoeder vroeger.

Hoe gaat het in zijn werk?

Gedurende acht tot tien dagen, (zeker niet langer, om te vermijden dat je tekorten krijgt) voedt je je voornamelijk met detox-soepen. Tip: test op voorhand enkele detox-soeprecepten uit of check het boek van Cathy Selena, ‘Mijn magische soepjes’, voor inspiratie. Probeer gedurende je detox zoveel mogelijk te bewegen, neem regelmatig een heet bad met zout van de Dode Zee (dit zorgt ervoor dat je meer zweet), smeer regelmatig purifiërende maskers om zwarte puntjes te vermijden en tot slot: slaap zo veel mogelijk.

detox spa healthy Sha wellness soup

Het verdict

De grootste uitdaging van deze kuur is het sociale aspect. Je zal gedurende een week niet van de partij zijn voor terrasjes na het werk en  zaterdagavond-etentjes die uitlopen in karaoke-sessies.

Verder is een DIY detox bij je thuis niet zo moeilijk vol te houden. Het vullende effect van soep stilt namelijk goed je honger, wat dit een zeer haalbare methode maakt. Van de negatieve effecten die soms voorkomen bij meer radicale detox-kuren (misselijkheid, moeheid, futloosheid), merk je normaal gezien niets.

Samengevat: dit is een geschikte manier om jezelf te refreshen voor de zomer. Wat krijg je voor je inspanning? Meer energie, een stralende huid en een plattere buik. Dit alles zonder een fortuin uit te geven of vrijaf te hoeven nemen. Tip: probeer je detox in het weekend te beginnen. De twee eerste dagen zijn namelijk de moeilijkste, zo heb je de tijd om rustig aan de kuur te wennen.

Budget

Minder dan €200 voor 8 dagen.

detox- kuur spa healthy Sha wellness soup

Lijkt deze kuur je wat te veel gevraagd? Lees dan 10 makkelijke detox-drankjes.

(vertaald door stagiaire Marie Pauwels)